‘Zwitserlandklanten’ haast kansloos voor Tourzege

‘Zwitserlandklanten’ haast kansloos voor Tourzege

Renners die de Ronde van Zwitserland als voorbereidingskoers op de Tour de France rijden, maken veel minder kans op eindwinst in de Tour dan renners die zich in de Dauphiné voorbereiden. Thibaut Pinot en Robert Gesink, twee van de ‘Zwitserlandklanten’ van dit jaar, lijken daardoor bij voorbaat kansloos voor de Tourzege.

Foto: Wikimedia Commons

Alleen Schleck
De laatste tien edities van de Ronde van Frankrijk won slechts één keer een renner die de Ronde van Zwitserland als voorbereidingskoers had gekozen. Dat was in 2010 toen Andy Schleck de Tourzege ‘kreeg’, nadat Alberto Contador uit de uitslag was geschrapt. De jongste Schleck-telg eindigde toen op plek veertien in het eindklassement van de Ronde van Zwitserland.

Route du Sud
Van de favorieten van de aankomende Tour reden Chris Froome (winst), Tejay van Garderen (tweede) en Vincenzo Nibali (twaalfde) de Dauphiné. Ook Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez stonden vorige maand in Frankrijk aan de start.

Alberto Contador en Nairo Quintana kozen beiden voor een andere voorbereiding op de Tour. In de periode dat de Dauphiné en de Ronde van Zwitserland werden verreden, herstelde Contador van de Giro en trainde Quintana op hoogte in zijn thuisland Colombia. Voor het duo was de Franse koers Route du Sud de laatste wedstrijd voorafgaand aan ‘La Grand Boucle’. Contador greep daar de eindzege met zeventien tellen voorsprong op Quintana, die tweede werd.

Jaar: Tourwinnaar: Voorbereidingskoers:
2014: Vincenzo Nibali (ITA) Dauphiné (7e)
2013: Chris Froome (GBR) Dauphiné (1e)
2012: Bradley Wiggins (GBR) Dauphiné (1e)
2011: Cadel Evans (AUS) Dauphiné (2e)
2010: Andy Schleck (LUX) Ronde van Zwitserland (14e)
2009: Alberto Contador (SPA) Dauphiné (3e)
2008: Carlos Sastre (SPA) Dauphiné (20e)
2007: Alberto Contador (SPA) Dauphiné (6e)
2006: Oscar Pereiro (SPA) Dauphiné (14e)
2005: Lance Armstrong (VS) Dauphiné (4e)

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI