WK Wielrennen 2015: Wie winnen de zes wereldtitels?

WK Wielrennen 2015: Wie winnen de zes wereldtitels?

Vanaf zondag wordt in het Amerikaanse Richmond een week lang gestreden om zes wereldtitels wielrennen bij de profs. Zowel de mannen als vrouwen nemen het tegen elkaar op in de ploegentijdrit, de wegrit en de tijdrit. Een vooruitblik op een week vol spektakel. Of beter, laten we in elk geval hopen op dat spektakel.


Foto: Wikimedia Commons

Ploegentijdrit, vrouwen (zondag)
Velocio-SRAM heeft als enige ploeg nog een ongeslagen status op het WK ploegentijdrit. De formatie die vroeger door het leven ging als Specialized-Lululemon kroonde zich op alle voorgaande edities tot wereldkampioen. Dat kunstje herhalen kan dit jaar wel eens heel lastig worden omdat de helft van de ploeg van vorig jaar vervangen is.

Het Nederlandse Boels-Dolmans, met onder meer Ellen van Dijk en Chantal Blaak, is één van de grote uitdagers van Velocio. Het andere Nederlandse team dat deelneemt is Rabo Liv. Met Lucinda Brand, Thalita de Jong, Roxane Knetemann en Anna van der Breggen brengt de ploeg van Koos Moerenhout vier landgenoten aan het vertrek.

Ploegentdijrit, mannen (zondag)
Sinds dat het WK ploegentijdrit in 2013 weer op de kalender verscheen, zijn er slechts vier ploegen geweest die op het podium eindigden: BMC, Orica-GreenEdge, OmegaPharma-Quick Step en SKY. De kans dat één van die ploegen zondag niet het goud binnensleept lijkt dan ook uitgesloten. Zeker gezien de sterkte van die formaties ook dit jaar.

Het enige Nederlandse team dat deelneemt, LottoNL-Jumbo, verschijnt met een zestal aan de start dat goed moet zijn voor op zijn minst een top tien-klassering. Naast klassementsrenners Wilco Kelderman en Robert Gesink brengen zij Tom Leezer, Jos van Emden, Maarten Tjallingii en de Belg Sep Vanmarcke op de been.

Tijdrit, vrouwen, (dinsdag)
Op het WK van vorig jaar stelde Ellen van Dijk hopeloos teleur in de tijdrit. Ze kwam niet verder dan plaats zeven, terwijl ze dat jaar daarvoor nog solide naar het goud was gereden. Dit seizoen lijkt ze beter in doen dan in 2014.

Maar wie minstens in net zulke goede doen is als in 2014, is regerend wereldkampioene Lisa Brennauer. In de laatste confrontatie met Van Dijk versloeg Brennauer de renster van Boels. Met Nederlands kampioene Anna van der Breggen heeft Nederland nog een troef in handen. Duitsland heeft dat met Mieke Kröger.

Tijdrit, mannen (woensdag)
Tom Dumoulin. Door zijn (te) goede prestatie in de Vuelta is Tom Dumoulin minder kanshebber op tijdritgoud in Richmond geworden dan hij voor de Vuelta was. De Limburger ging tot het uiterste in de drieweekse Spaanse rittenkoers en wat daarvan de gevolgen zijn, is nog een vraagteken.

Dit parcours lijkt op papier geschikter voor Dumoulin dan voor Tony Martin of Rohan Dennis. Maar dat is op papier en meestal telt dat niet. Wat de gevolgen van Dumoulins krachtsinspanningen in Spanje zijn, gaan we zien. Goud of niet, Dumoulin zelf vindt één tijdrit echter vele malen belangrijker en die vindt volgend jaar in Rio de Janeiro plaats.

Wegwedstrijd, vrouwen (zaterdag)
Het is voor het eerst in haar loopbaan dat Marianne Vos het wereldkampioenschap bij de profs overslaat. In haar negen deelnames grossierde ze in medailles, drie keer goud en vijf keer zilver, en was vanzelfsprekend ook jaar na jaar de topfavoriete.

Dit seizoen gaat dat dus niet op, ze is nog steeds fysiek kwakkelende. Vanuit Nederlands oogpunt is het daarom uitkijken naar Anna van der Breggen. De renster van Rabobank greep bij de European Games op jammerlijke wijze naast het goud en heeft dus wat recht te zetten. ‘Marianne Vos ll’ kan onder meer rekenen op steun van Lucinda Brand en Amy Pieters.

Wegwedstrijd, mannen (zondag)
Ieder jaar denken ‘we’ dat ‘we’ een kans maken op de belangrijkste wereldtitel die er is in de wielrennerij. Vervolgens wordt het echter weer helemaal niets. Zelfs van een Nederlander op het podium weet de generatie die na 1997 is geboren helemaal niets af.

Dit WK mikt Nederland vooral op Niki Terpstra. Met onder meer ook Bauke Mollema, Robert Gesink en Tom Dumoulin in de ploeg lijkt de formatie sterker dan ooit. Maar dat was de laatste jaren nou net de valkuil. Laten we niet uitspreken dat we een kans denken te hebben en wie weet gloort er dan echt iets moois.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI