Voor hen bleef het destijds bij de geur van een Tourritzege

Voor hen bleef het destijds bij de geur van een Tourritzege

De Tour staat voor de deur. Anders dan voorgaande jaren is de kans op een Nederlander in de top van het eindklassement dit jaar minimaal. De vijftien Nederlandse deelnemers mikken op ritzeges. Mocht één van hen daar in slagen, betekent het de dertiende Nederlandse Tourritzege in de 21e eeuw. De twaalf voorgaande overwinningen kunnen we bijna wel dromen. Maar over die talloze ritten dat Nederlanders net de winst misliepen, hoor je niemand.

Foto: facemepls, flickr.com cc

Die datums werden niet voor goed in de geheugens van sportminnend Nederland gepind. Logisch, bij een Champions League- of WK-finale herinner je jaren later vaak ook alleen nog de uitslag. Hoe dan ook, vaak genoeg kwam het deze eeuw voor dat Nederlandse renners voor even mochten ruiken aan een etappezege in de Tour. Daar bleef het dan ook bij, maar helemaal vergeten zijn we die momenten niet.

11e etappe Tour de France 2003
Zijn derde plaats in de etappe daarvoor was voor Bram de Groot (foto) al een (klein) hoogtepunt in zijn loopbaan. De renner van Rabobank was de dag erna andermaal betrokken bij een ontsnapping die tot de finish reikte. Op twaalf kilometer van de streep reed Juan-Antonio Flecha weg uit een acht man sterke kopgroep, waar ook De Groot onderdeel van uitmaakte.

De Nederlander en Isidro Nozal kwamen nog akelig dicht in de buurt bij Flecha, maar konden niet voorkomen dat hij in Toulouse met de etappezege aan de haal ging. De Groot won de sprint van Nozal en werd tweede, de beste uitslag van De Groot ooit in een Touretappe. De aanvalslustige renner zou in de Tour van 2003 in vier etappes bij de eerste tien eindigen.

18e etappe Tour de France 2007
In wat de boeken is gegaan als de meest chaotische Tour de France ooit voor de Rabobank-ploeg, won Michael Boogerd nog bijna een etappe. Kopman Michael Rasmussen was twee dagen voor de bijna overwinning van de Nederlandse klimmer uit de Tour gezet door ploegbaas Theo de Rooij. Voor de medewerkers van de ploeg en voor de sponsor besloten Boogerd en zijn ploeggenoten de Tour uit te rijden.

In de achttiende rit, vooraf aangemerkt als vluchtersrit, maakte Boogerd onderdeel uit van het kwartet dat om de etappezege mocht strijden. Wat een sensatie zou het zijn: na alle hectiek rondom de ploeg een etappezege boeken in zijn laatste Tour de France. Maar zo mooi werd het niet. De vier lieten het op een sprint aankomen. De Hagenees trok daarin aan het kortste eind. Hij werd vierde. Sandy Casar won de rit.

11e etappe Tour de France 2008
Koos Moerenhout begon zijn loopbaan bij Rabobank en sloot zijn loopbaan af bij Rabobank. Daartussen gebeurde een hoop met als hoogte- en dieptepunt de (niet-)zege van Floyd Landis in de Tour van 2006. Twee jaar later, in de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk van 2008, zal dat moment vermoedelijk geen moment door het hoofd van de tweevoudig Nederlands kampioen zijn geschoten.

Met moeite sloot Moerenhout zich in de finale van die rit aan bij zijn drie voormalige vluchtmakkers Kurt Asle Arvesen, Martin Elmiger en Alessandro Ballan. Het trio was weggereden uit een kopgroep van twaalf. Toen Moerenhout aansluiting vond bij hen, spookte de ritzege even door zijn hoofd, maar de tank bleek leeg bij Moerenhout. Op vier tellen van etappewinnaar Arvesen eindigde de Zuid-Hollander als vierde.

17e etappe Tour de France 2011
Vermoedelijk had Bauke Mollema zijn Tourdebuut in 2011 heel anders voorgesteld. De toenmalig coureur van Rabobank had met een twaalfde plaats in de Giro van een jaar eerder aangetoond mee te kunnen strijden om de hoogste posities in het eindklassement. Al vroeg in de Tour van 2011 werd duidelijk dat daar weinig van terecht kwam.

Maar Mollema kon zich over die teleurstelling heen zetten en wilde toch nog wat van zijn Tourdebuut maken. In de zeventiende etappe naar het Italiaanse Pinerolo was de jonge Groninger dichtbij ritsucces. De ijzersterke Edvald Boasson Hagen voorkwam een ritoverwinning voor Mollema. Veertig tellen achter de Noor bolde Mollema als tweede over de streep.

1e etappe Tour de France 2013
Van dit rijtje bijna overwinningen staat deze net niet Nederlandse ritzege in de Tour waarschijnlijk nog het best op de netvliezen gebrand. Toegegeven: zo dicht was Danny van Poppel ook weer niet bij de zege in de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk van 2013. Marcel Kittel klopte de pas negentienjarige Nederlander met aanzienlijk verschil en Alexander Kristoff bleef de toenmalig Vacansoleil-renner ook nog voor.

Van Poppel werd derde en mocht na de rit de witte trui aantrekken, in wat zijn eerste Touretappe ooit was. Hij verbaasde vriend en vijand met zijn derde plek. Zo piepjong en dan al op het podium eindigen in een etappe van de Tour de France. Om zijn lichaam rust te geven, verliet Van Poppel de Tour na de vijftiende etappe.

Powered by Calculate Your BMI