Tour 2015: Dertigers Nibali en Froome enorm kansrijk

Tour 2015: Dertigers Nibali en Froome enorm kansrijk

Vincenzo Nibali en Chris Froome zijn kansrijker voor de Tourwinst dan Alberto Contador en Nairo Quintana. Dat mag gesteld worden op basis van de gemiddelde leeftijd van alle grote ronde-winnaars in de 21e eeuw.

Foto: Liakada, flickr.com, cc

Magic number 29
Nibali en Froome zijn momenteel beiden 30 jaar oud. Dat verschilt slechts één jaar van dan de gemiddelde leeftijd van alle grote ronde-winnaars in de 21e eeuw: 29 jaar. Van alle 46 grote ronden die in de 21e eeuw zijn verreden was de leeftijd van de winnaar ook het vaakst 29: negen keer. In deze Tour de France rijdt met Robert Gesink overigens één klassementstopper rond die momenteel die magische leeftijd heeft.

De twee andere leden van The big four (de grote kandidaten voor Tourwinst), Nairo Quintana en Alberto Contador, zijn 25 en 32 jaar oud. Zij zitten daarmee respectievelijk vier jaar onder en drie jaar boven de ideale leeftijd van een grote ronde-coureur. De beste periode van een grote ronde-renner is tussen zijn 28e en 33e, zoals ook af te lezen valt uit de onderstaande grafiek.


Giro brengt jongste winnaars voort
Als we kijken naar de gemiddelde leeftijd per grote ronde (Giro, Tour en Vuelta), dan zien we dat Tourwinnaars het oudst zijn: gemiddeld 29,5 jaar. Vuelta-winnaars zijn met 29,3 jaar net iets jonger, terwijl Giro-winnaars (28,7 jaar) het jongst zijn van de drie.

De Ronde van Italië kende met Damiano Cunego in 2004 (toen 22 jaar) ook de jongste grote ronde-winnaar van de 21e eeuw. De oudste is Chris Horner, die bij de Ronde van Spanje van 2013 op 41-jarige leeftijd de eindzege greep.

Powered by Calculate Your BMI