Feiten en cijfers: De Ronde van Polen

Morgen (3 augustus) staat met een tijdrit alweer de laatste etappe in de Ronde van Polen op het programma. De ‘Tour de Pologne’ is dit jaar toe aan zijn zeventigste editie. Sinds 2005 maakt de rittenkoers deel uit van het hoogste niveau bij het wielrennen. De namen van de winnaars sinds 2005: Kirchen, Schumacher, Vansummeren, Voigt, Ballan, Daniel Martin, Sagan en Moser zijn dan ook een stuk aansprekender dan die van bijvoorbeeld Tomasz Brozyna (winnaar in 1999) en Piotr Przydial (winnaar in 2000).

Sinds dat de ronde hoger aangeschreven staat op de internationale kalender zijn er met Pieter Weening (2005), Thomas Dekker (2005), Max van Heeswijk (2006) en Bauke Mollema (2010) vier Nederlandse ritwinnaars geweest in Polen. Ook wat betreft Nederlandse podiumplaatsen in het eindklassement van de afgelopen zeven edities staat het aantal op vier. Zowel Weening (2005) als Gesink (2007) eindigden als tweede terwijl Thomas Dekker (2005) en Bauke Mollema (2010) ooit al eens derde werden in de Poolse rittenkoers.

Ritzeges per land sinds 2005: 
1. Italië 16x
2. Duitsland 14x
3. Nederland 4x
4. Australië 3x
5. Groot-Brittannië, Noorwegen, Slowakije, België & Ierland 2x
6. Tsjechië, Litouwen, Estland, Wit-Rusland, Luxemburg, Frankrijk, Brazilië, Slovenië & Denemarken 1x

Opvallend: Sinds de Ronde van Polen tot het hoogste niveau op de internationale wielerkalender behoort was er nog nooit een Spanjaard die een rit won. In 2003, toen de ronde dus nog lager aangeschreven stond, was de toen pas 21-jarige Contador de laatste Spaanse etappewinnaar in Polen.

Sinds de eerste editie van de Ronde (1928) won er vijftig keer een Pool in eigen land. Nog nooit was er een Nederlander die de Ronde van Polen won.

Ronde van Polen 2013
Met nog een slottijdrit van 37 kilometer voor de boeg in de Ronde van Polen 2013, is nog bij lange na niet duidelijk wie de eindoverwinning zal grijpen. De eerste zes ritten leverden zeges op voor Ulissi, Riblon, Hushovd, Phinney, opnieuw Hushovd en Atapuma. Riblon, die dus al een rit op zijn naam schreef in Polen heeft op dit moment ook de leiding in het klassement. De winnaar van de 18e etappe in de Ronde van Frankrijk van dit jaar leidt met 19 seconden op Ion Iazguirre (tweede) en twintig seconden op thuisrijder Rafal Majka (derde). De Nederlander Pieter Weening staat momenteel op een keurige vijfde plaats met 27 tellen achterstand op Riblon.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI