Nederland met sterk team naar WK Wielrennen in Firenze

Nederland met sterk team naar WK Wielrennen in Firenze

Nederland reist dit jaar met een bijzonder sterk team richting het WK wielrennen in Firenze. En niet onbelangrijk, de meesten lijken ook nog eens in een uitstekende vorm te verkeren. Zo boekten Bauke Mollema en Robert Gesink onlangs grote successen in respectievelijk Spanje en Canada. Ook met de vorm van Pieter Weening lijkt het goed te zijn. De Fries eindigde dit weekend als tweede in de GP Impanis-Van Petegem, terwijl hij eigenlijk de sterkste in koers was.

 

Nederlandse ploeg voor het WK Wielrennen 2013:

  1. Robert Gesink [BELKIN], 27 jaar (5e deelname)
  2. Bauke Mollema [BELKIN], 26 jaar (3e deelname)
  3. Wilco Kelderman [BELKIN], 22 jaar (1e deelname)
  4. Laurens Ten Dam [BELKIN], 32 jaar (3e deelname)
  5. Tom-Jelte Slagter [BELKIN], 24 jaar (2e deelname)
  6. Tom Dumoulin [ARGOS-SHIMANO], 22 jaar (1e deelname)
  7. Pieter Weening [ORICA-GREENEDGE], 32 jaar (4e deelname)
  8. Sebastian Langeveld [ORICA-GREENEDGE], 28 jaar (5e deelname)
  9. Johnny Hoogerland [VACANSOLEIL-DCM], 30 jaar (3e deelname)

Gemiddelde leeftijd: 27 jaar

De selectie van dit jaar telt met Wilco Kelderman en Tom Dumoulin twee debutanten, de broekies van het team. Pieter Weening en Laurens ten Dam, beiden 32 jaar, zijn de ouste renners van de ploeg terwijl Robert Gesink en Sebastian Langeveld de renners zijn die de meeste deelnames achter hun naam hebben staan: 5 stuks.

Prestaties dit seizoen

Als je het totale aantal overwinningen dit seizoen van het negental bekijkt, komt je uit op 9 zeges. De meesten hiervan werden behaald door Mollema, Kelderman en Tom-Jelte Slagter: allemaal twee keer winst. Mollema won zoals gezegd een rit in de Ronde van Spanje en boekte daarnaast een fraaie ritzege in de Ronde van Zwitserland. Slagter boekte zijn beide zeges al in de eerste World-Tour koers van dit seizoen. De renner die volgend jaar de kleuren van Garmin zal verdedigen won in de Tour Down Under zowel een etappe als het eindklassement. Kelderman presteerde iets soortgelijks door zowel een ritzege als de eindwinst te behalen in de Ronde van Denemarken.

De andere drie overwinningen zijn op het conto van Gesink, die de GP Quebec dus op zijn naam schreef, Weening en Johnny Hoogerland te schrijven. Weening, die het hele jaar al sterk bezig is, boekte in Augustus een van de mooiste overwinningen uit zijn carrière door de Ronde van Polen te winnen. Johnny Hoogerland zorgde met zijn Nederlandse titel voor de negende zege dit seizoen.

Ten Dam, Dumoulin en Sebastian Langeveld slaagden er dit seizoen nog niet in een wedstrijd te winnen, maar in de schijnwerpers rijden deden zij zeker. Zowel Ten Dam als Dumoulin reden een goede Tour de France en bewezen zich keer op keer. Laatstgenoemde gaf dit ook nog eens een mooi gevolg door een aantal weken later als tweede te eindigen in de Eneco Tour. De negende man van de ploeg is Sebastian Langeveld. Langeveld was aanvankelijk niet in de ploeg opgenomen maar vervangt de niet fitte Wout Poels. Langeveld werd dit jaar onder meer derde op het NK en vijfde in de E3 Prijs, daarbij is de 28-jarige coureur iemand die niet snel verzaakt op (inter)nationale kampioenschappen.

Afbeelding

Afwezigen

De meest opvallende afwezigen in de Nederlandse ploeg zijn Lars Boom en Niki Terpstra, samen goed voor meerdere nationale titels. Voor Terpstra, wel uitkomend in de tijdrit en de ploegentijdrit, is het parcours waarschijnlijk iets te zwaar om potten te kunnen breken. Voor Boom geldt dat hij de voorkeur aangaf om bij de geboorte van zijn tweede kindje te zijn. Ook Koen de Kort, vorig jaar erg sterk op het WK, Lieuwe Westra en Pim Ligthart zullen er dit jaar niet bij zijn.

Laatste Nederlandse successen op het WK

Voor de laatste Nederlandse medaille bij de profs moeten we terug naar het WK van 1997 (San Sebastian) toen Leon van Bon brons behaalde. Maar liefst 16 jaar terug dus, 16 jaar wonnen we al geen medaille op het WK. En daar mag toch wel eens verandering in komen zou je zeggen. Voor de laatste Nederlandse wereldtitel moeten we zelfs 28 jaar terug. In 1985 won Joop Zoetemelk het goud bij het WK in Giavera del Montello. Inderdaad, ook in Italië. Dus wie weet.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI