In de Vuelta kan echt alles

In de Vuelta kan echt alles

Als je na tweederde van het seizoen denkt de wielerlogica door te hebben, dan maakt de Vuelta graag een einde aan die illusie. Net als in elke andere wielerronde kan alles in de Vuelta. De Vuelta onderscheidt zich echter ten opzichte van de rest, doordat in de Spaanse rittenkoers elk denkbaar scenario ook omgezet wordt in realiteit.

Foto: Wikimedia Commons

Niemand maakt een doel van de Vuelta
Geen enkele klassementstopper in het rondewerk hoor je voorafgaand aan het seizoen zeggen dat hij dit jaar mikt op de Vuelta. Logisch ook. Waarom zou je je seizoen afstemmen op een drieweekse ronde die pas in de laatste periode van het seizoen wordt verreden?

Juist dat maakt de Vuelta zo apart en uniek. Waar bij de Giro en Tour vaak al maanden van te voren duidelijk is welke kanshebbers op de eindzege deelnemen, is dat bij de Spaanse ronde pas één week voor de start met zekerheid te zeggen. Daardoor gebeuren de gekste dingen zoals een Amerikaanse winnaar van 41 jaar, Peter Velits die op het podium eindigt en Nicolas Edet die het bergklassement wint.

Vuelta is herexamen
De Vuelta is in feite een herexamen van een mislukt (deel van het) seizoen. Renners die toch nog wat van hun jaar willen maken kunnen dat in Spanje doen. De bergtrui of een plek bij de eerste vijftien in het eindklassement, kan een aardige pleister op de wond vormen die eerder in het seizoen is gecreëerd.

Daarvan is Tom Dumoulin het schoolvoorbeeld. De Limburger, die al vroeg moest opgeven in de Tour, is hét bewijs van dat alles mogelijk is in de Vuelta. Dat hij een dubbelslag zou slaan op een berg van eerste categorie, door Chris Froome en Joaquim Rodriguez voor te blijven, daarop hoopte heel Nederland. Maar dat kon toch helemaal niet?

Wel dus. Dat kan wel in de Vuelta. Net als dat Nederland met Bert-Jan Lindeman (Bert-Jan Lindeman!) zelfs al twee (twee!) ritten won, Fabian Cancellara voor de zevende keer niet uitrijdt, in de derde etappe een Luxemburger en een Argentijn in de top vijf eindigden, Jasper Stuyven met een gebroken pols een etappe won en Peter Sagan boos kan worden.

Dumoulin grijpt eindzege
Woensdag volgt een etappe met zes reuzencols. Het is niet uitgesloten dat anti-klimmer en nummer laatst Vladimir Isaichev daar wint. Het is al helemaal niet uitgesloten dat Tom Dumoulin de Vuelta van 2015 wint. Want in de Vuelta is echt alles mogelijk.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI