Het perfecte voorjaar van Steven Kruijswijk stopt drie dagen te vroeg

Het perfecte voorjaar van Steven Kruijswijk stopt drie dagen te vroeg

Het is 17 februari 2016. Steven Kruijswijk speldt voor het eerst in het nieuwe wielerseizoen zijn rugnummers op. Dat doet hij in het Zuid-Spaanse Almonaster la Real, vlakbij de Portugese grens. Zijn voorbereiding op de Giro is met de eerste rit in de Ruta del Sol definitief van start gegaan. 

Foto: Wikimedia Commons

Alles staat vanaf de openingsrit van de Spaanse rittenkoers in het teken van de Ronde van Italië. Daar moet hij over 102 dagen in Turijn het voor hem maximaal haalbare resultaat hebben neergezet.

Kruijswijk buiten de spotlights 
Vier dagen later wordt in de Ruta del Sol de balans opgemaakt. De Nederlanders doen het goed in Andalusië. Bauke Mollema en Wilco Kelderman worden derde en vierde in de eindrangschikking. Toekomstig Luik-Bastenaken-Luik-winnaar Wout Poels eindigt op plek zeven.

Naar hen wordt omgekeken. Én naar eindwinnaar Alejandro Valverde. 22 plaatsen achter de Spanjaard vinden we de naam van Steven Kruijswijk. Naar hem wordt niet omgekeken.

Dat is ook meteen de tendens van het hele voorjaar. De grootste Nederlandse blikvangers zijn Tom Dumoulin (“Wat kan hij nog meer na die fenomenale Vuelta?”), Robert Gesink (“Zesde in de Tour? Oh nou, misschien zit top vijf er dan ook wel in?”) en Wout Poels, die met zijn vlammende seizoensstart in Valencia verwachtingen oogst voor de rest van het wielerjaar.

Heerlijk anoniem
Je moet goed je best hebben gedaan, wil je in de maanden januari, februari, maart en april ‘Steven Kruijswijk’ in de krant hebben zien staan. Bij hoge uitzondering prijkt zijn naam ergens in een kortjesrubriek op de sportpagina’s.

Op zijn Instagram- en Twitterpagina is meer over de Brabander te vinden. Throwbackkiekjes van de Giro van 2015 en zijn pasgeboren zoon Perre luisteren zijn social media kanalen op.

Net top veertig
Kruijswijks’ weg richting de Giro wordt vervolgd in Frankrijk, waar hij van start gaat in Parijs-Nice. Het is dan nog 84 dagen tot de eindstreep in Turijn. Met maar twee renners die het nóg slechter doen in de proloog, kan je onmogelijk spreken van een geslaagde start voor Kruijswijk in la course au soleil. Verklaring: zijn tijdritfiets begeeft het al na tien meter.

De man uit Nuenen rijdt het restant van de Franse koers anoniem uit, met een kleine piek in bergachtige slotetappe. Daarin wordt hij achttiende.

Even onzichtbaar koerst Kruijswijk in de Ronde van Catalonië, zijn één-na-laatste koers voor het grote hoofddoel van het seizoen. Zijn eindnotering in Catalonië is dan ook bijna identiek aan zijn eindnotering in Parijs-Nice: plek 39 om plek 38.

Het is dan nog 63 dagen tot bekend is wie de Giro van 2016 op zijn naam heeft geschreven. De Tour de Yorkshire is de laatste koers van Kruijswijk voor de Ronde van Italië. Daarvoor volgt een hoogtestage van drie weken op Tenerife.

Bloedlichaampjes winnen op Tenerife
Op het Spaanse eiland heeft Kruijswijk het gezelschap van Martijn Keizer en de Sloveense revelatie Primoz Roglic, die net als hem op de startlijst van de Giro staan. Ergens hoog op een berg strijkt Kruijswijk in Tenerife de laatste Giro-plooien glad.

Met een vijfde plaats in de Tour de Yorkshire plukt hij meteen de vruchten van zijn hoogtestage. Nog 5 dagen totdat Kruijswijk begint aan de ronde waar zijn hele jaar op is afgestemd en 28 dagen tot hij weet hoe die ronde hem vergaan is.

Abrupt einde van prettig ritueel
Hoe de Ronde van Italië van 2016 voor de renner van Lotto-Jumbo verlopen is, zou zomaar al wel eens tot u zijn kunnen gekomen. Maar om het verhaal compleet te maken: vanaf de tijdrit in Apeldoorn loopt alles gesmeerd voor Kruijswijk. Etappe na etappe. Kilometer na kilometer.

Na veertien etappes vindt Kruijswijk, met het veroveren van het roze, voor het eerst de rode lippenstiftafdrukken terug op zijn besproete wangen tussen vijf en half zes.

Dat wordt een fijn ritueel, dat vijf etappes later een bruut einde vindt in een Franse sneeuwwand. Daar wordt een zekere eindwinst verspeeld. Met een stuurfout en een salto voegt Kruijswijk een nieuw hoofdstuk toe aan het boek met Nederlandse spottrauma’s.

Het verschrikkelijke beeld van dat incident zit voor goed in het geheugen van sportminnend Nederland. Om over de haast martelende beelden van de alleen spartelende Kruijswijk in het vervolg van de rit nog maar te zwijgen.

Missie voltooit tot 97 procent
Auteurs die al half in hun pen waren gekropen om boeken over Neerlands eerste Giro-winnaar in 117 jaar te schrijven, kunnen die pen weer naast zich neerleggen. Een Nederlandse overwinning in een grote ronde was in de 21e eeuw nog nooit zo dichtbij als in deze Giro. Dat had Kruijswijk zelf 102 dagen geleden ook niet had gedacht.

Van de openingsetappe in de Ruta del Sol tot aan de slotrit in de Giro verlopen 99 dagen perfect. Kruijswijk is op 97 procent van zijn missie. De anonieme route richting de Giro laat Kruijswijk zich achttien Giro-etappes lang als een vis in het water voelen.

Maar het perfecte voorjaar van Kruijswijk stopt op dag 100 met de val. Op dag 101 is het gekwetste lichaam van de Brabander niet meer in staat een podiumplek vast te houden. Het hoogsthaalbare resultaat komt er zodoende niet op dag 102 in Turijn.

Slechts vierde.

Powered by Calculate Your BMI