Fiets aan de wilgen 2014

Fiets aan de wilgen 2014

Met de zege van Jelle Wallays in Parijs-Tours, voelt het wielerjaar 2014 definitief als afgelopen. Ja, de Ronde van Peking loopt nog door tot morgen, klopt. Maar die heeft nooit een bedreiging gevormd voor het gevoel van Parijs-Tours als afsluiter van het seizoen. En gezien haar verdwijnen, zal deze ronde dat ook nooit doen. Maar het eind van weer een seizoen dus, en dat betekent dat een nieuwe lading renners voor goed uit de wielersport verdwijnt. Een overzicht.

Nog voordat het wielerjaar 2014 goed en wel van start was gegaan, zette Jurgen van Goolen eind januari al een punt achter zijn loopbaan. De 33-jarige Vlaming, die in de Vuelta van 2008 (zestiende) wellicht zijn hoogste niveau ooit haalde, slaagde er niet in een nieuwe ploeg te vinden voor het nieuwe seizoen. In de daaropvolgende maanden volgde een trio het voorbeeld van de Leuvenaar.

Onder hen bevond zich de Australiër Allan Davis, die net als de Belg geen nieuwe ploeg kon vinden. Davis was de sprinter die net een klasse tekort kwam om in plaats van een net-niet sprinter een succesvolle topsprinter te zijn. Dat blijkt duidelijk uit zijn uitslagen. Davis (34) reed in al zijn grote rondes maar liefst 28 keer bij de eerste tien in een etappe, maar winnen zat er nooit bij.

Het andere duo dat tijdens het seizoen te kennen gaf te stoppen luistert naar de namen Robert Bartko en John-Lee Augustyn. Bartko kende vooral succes op de baan. Zo veroverde hij in 2000 de olympische titel op de achtervolging. In 2003 en 2004 kwam de Duitser uit voor Rabobank. Bartko had de hoop om bij de Nederlandse equipe ook op de weg door te breken, maar dat bleef slechts bij een illusie.

De andere gestopte, Augustyn, stopte eigenlijk al voor de derde keer in zijn carrière. Augustyn, vooral bekend als de ‘ravijnrenner’, zei de wielersport in 2011 en 2012 namelijk ook al vaarwel. Sluit dus niet uit dat deze Zuid-Afrikaan over een jaar gewoon weer op de fiets zit.

Om de chronologische lijn door te trekken was Thor Hushovd de eerste coureur die bekendmaakte na afloop van dit wielerjaar te stoppen. Jens Voigt, Nicki Sørensen en David Millar volgden dat voorbeeld in rap tempo. Dit kwartet renners was goed voor maar liefst vijftig Tour de France deelnames en twintig ritzeges. Hushovd (elf maal) en Millar (zeven maal) hebben daar het grootste aandeel in en boekten ook tijdens de andere koersen de meeste successen.

Het waren echter Sørensen en Voigt die tijdens hun touroptredens de meeste tv-minuten maakten. Het duo was iedere ronde van Frankrijk wel betrokken bij meerdere ontsnappingen en zo niet dan sleurde het tweetal wel weer op kop in dienst van Carlos Sastre, Andy Schleck of een andere klassementsrenner.

 
Dan is er de categorie ‘stoppen in de anonimiteit’. En ja, dan kom je al snel bij Thomas Löfkvist, die net zo snel uit de wielersport lijkt te verdwijnen als hij gekomen is. Het lichaam van de pas dertigjarige Zweed, lang, lang geleden een veelbelovend talent, kan de sport niet meer aan, verklaarde hijzelf. In tegenstelling tot andere renners die stoppen – zoals Fredrik Willems die ploegleider wordt bij Lotto – wil de Zweed nu het leven buiten de wielersport verkennen.

Voor wie dat wellicht ook goed zou zijn, zijn de veertigers Sébastien Hinault en Danilo Hondo. Beiden waren zeker achttien jaar actief als prof. Behalve de leeftijd zijn er nog meer overeenkomsten tussen deze Fransman en Duitser. Want de hooggespannen verwachtingen rond Hinault, als ‘zoon van’, golden ook voor Hondo, zeker na zijn sterke eerste jaren als profrenner. En dat brengt ons bij de volgende overeenkomst: veel ‘grote vissen’ sloegen zowel Hinault als Hondo niet aan de haak.

Onder de noemer vers van de pers kunnen we Andy Schleck en Karsten Kroon scharen. Want ook zij houden het voor gezien, zo maakten zij deze week bekend. Al hield Kroon nog wel een slag om de arm. Het duo was in de periode 2006-2009 ploeggenoot van elkaar bij Team CSC en later Saxo Bank.

Schleck maakte donderdag op emotionele wijze bekend noodgedwongen te moeten stoppen met de wielersport. De nog maar 29-jarige Luxemburger kan met onder andere een Tourzege, twee podiumplaatsen in de Tour en een in de Giro terugkijken op geslaagde loopbaan. De jongste Schleck-telg heeft aangegeven bij de wielrennerij betrokken te willen blijven.

Nog niet genoemd dan, en ook nog niet definitief gestopt: Cadel Evans. De man uit Noord-Australië traint nog een winter lichtjes door om na Tour Down Under definitief gedag te zetten. Met een tourzege, een wereldtitel, een klassiekerwinst en een hoop overwinningen in kleinere koersen, is Evans misschien wel de succesvolste renner van de laatste tien jaar. Zeker als je bij zijn talloze ereplaatsen de dopinggebruikers schrapt, want niet onbelangrijk: Evans reed ook in ‘die tijd’ maar is misschien wel de enige coureur die nooit verdacht werd, laatst staan in opspraak raakte.

Foto: Laurie Beylier, flickr.com cc

Powered by Calculate Your BMI