Einde carrière in de wielersport

Einde carrière in de wielersport

Het wielerjaar van 2013 zit er weer bijna op. Het WK staat voor de deur en dat betekent dat we aan de laatste wedstrijden van het het seizoen bezig zijn. Gedwongen of ongedwongen zijn er ook dit jaar een aantal renners die het peloton (voor goed) verlaten.

Net na het einde van Tour de France zette Stuart O’Grady na een dopingbekentenis al een punt achter zijn loopbaan. Eerder dan O’Grady nog maakte de Duitser Andreas Klier in mei bekend dat hij stopte met wielrennen. Drie maanden later bekende ook hij tijdens zijn carrière doping te hebben gebruikt.

Twee andere renners die tijdens dit seizoen stopten zijn de vedetten Stefano Garzelli, veelvoudig ritwinnaar én eenmaal eindwinnaar in de Giro d’Italia, en Denis Menchov. Laatstgenoemde is er eentje die bij tijd en wijle zeer geliefd was in Nederland. De Rus reed van 2005 tot 2010 voor Rabobank en boekte daar verreweg zijn grootste successen. Zo won de inmiddels 35-jarige Menchov tweemaal de Vuelta en een keer de Giro, na die zenuwslopende laatste tijdrit (vanaf 1:26.50). Ook belandde hij (via de ronde tafel) twee keer op het podium van de Tour de France: 3e in 2008 en 2e in 2010. Tekenend voor zijn karakter zei Menchov in mei de wielrennerij uit het niets ‘Good Bye’ en verdween hij in de anonimiteit. Naar het schijnt zei hij iets in de trant van “It’s good, no?” toen hij vertelde te stoppen met wielrennen.

Na afloop van dit seizoen zal ook onze sympathieke landgenoot Dirk Bellemakers stoppen met de wielersport. De in Lommel woonachtige Bellemakers beleefde dit jaar, in dienst van de WorldTour-ploeg Lotto-Belisol, waarschijnlijk zijn mooiste seizoen als profrenner. Desondanks zag de Belgische formatie niets in een contractverlenging van de 29-jarige coureur, die ooit trots op twitter vermeldde hoe zijn kerstmenu had klaargemaakt. Zie hier en hier. Dus wie weet is slager een mooi nieuw beroep voor Bellemakers?

Iemand die ook zal stoppen is drievoudig ritwinnaar in de Ronde van Frankrijk, Sandy Casar. De Fransman won onder meer de ‘hond-etappe’ waarin Michael Boogerd vierde werd. Wat Casar nu wil gaan doen is nog niet bekend, maar misschien kan hij vuurvechter worden net als Anthony Ravard, die de wielersport eveneens voor gezien houdt. De AG2R-renner kwam tot dit besluit na aanhoudende rugklachten.

Afbeelding

Wie ook stoppen zijn oud-Rabo renner Robbie Hunter, ooit winnaar van een chaotische rit in de Tour de France en Jurgen Van de Walle, trouwe knecht in dienst van zowel Lotto als Quick-Step. Ook Anthony Charteau, ooit winnaar van de bolletjestrui in de Tour, en Tadej Valjavec & Christian Vandevelde, beiden meermaals goed voor top-10 noteringen in het eindklassement van een grote ronde, ‘nokken’ ermee.

Wie veel mensen verraste met zijn aankondiging de wielerwereld te verlaten is David Veilleux. De pas 25-jarige Canadees beleefde dit jaar waarschijnlijk zijn mooiste jaar als wielrenner met een fraaie ritzege in het Criterium du Dauphine en zijn eerste (en dus enige) deelname aan de Tour de France. Veilleux zal naar eigen zeggen zijn studies gaan voortzetten en op zoek gaan naar nieuwe doelen buiten de wielersport.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI