De opmerkelijke ‘ont-Russing’ bij wielerploeg Katusha

De opmerkelijke ‘ont-Russing’ bij wielerploeg Katusha

Geld speelde geen rol. Met aardig wat bombarie werd in 2009 de nieuwe wielerploeg Katusha aan de wereld gepresenteerd. Een groot Russisch project, gefinancierd door een aantal grote Russische bedrijven. Oprichter: Igor Makarov, een steenrijke zakenman. Ruim de helft van de ploeg was Russisch bij de oprichting. In 2017 zijn er nog maar vier Russen over. Wat is er gebeurd?

Foto: Piotr Drabik, flickr.com cc

Prettig salaris
Katusha was in 2009 het eerste Russische team op het hoogste wielerniveau, de toenmalige ProTour. De ploeg is vernoemd naar de Russische raketwerper uit de Tweede Wereldoorlog en ontstaan uit het voormalige pro-continentale team Tinkoff. De equipe had in haar beginjaar vijftien Russen in dienst. Aangevuld met een plukje Belgen en enkele toppers uit andere landen, onder wie de Italiaan Filippo Pozzato en de Australiër Robbie McEwen, stonden er 27 coureurs onder contract in 2009. Allen streken zij vermoedelijk een prettig salaris op. De ploeg had een budget van vijftien miljoen euro en behoorde daarmee tot de rijkere teams.

24 keer kon er in het eerste jaar van Katusha een champagnefles ontkurkt worden omwille van een overwinning. De jaren daarop ging de ploeg op dezelfde voet verder: de successen volgden elkaar in rap tempo op. Het gros van die zeges was van buitenlandse makelij. In 2015 beleefde Katusha haar beste seizoen met veertig overwinningen. Ruim de helft daarvan werd behaald door de Noorse sprinter Alexander Kristoff en de explosieve Spaanse klimmer Joaquim Rodriguez.

Internationalisering 
Hoewel zich na het wielerjaar 2014 ook al tekenen van internationalisering bij Katusha voordeden – er was een afname in het aantal Russische renners bij de ploeg ten opzichte van het jaar ervoor – werd er naar buiten toe pas na 2015 gesproken over het internationaliseren van de ploeg. Vooral vanwege sponsorbelangen wilde wielerploeg Katusha een internationaler karakter krijgen.

Dat gaat hand in hand met het in dienst nemen van minder Russische renners en meer coureurs uit het buitenland. Geleidelijk namen de Russische invloeden bij de ploeg af. Zowel in het aantal Russische renners als in het aantal Russen in de begeleidingsstaf. Dit seizoen is de metamorfose compleet bij Katusha. Twaalf renners, waarvan negen Russen, vertrokken na het afgelopen jaar. Daar kwamen tien niet-Russen uit zeven verschillende landen voor in de plaats. Nog maar 4 van de 26 renners zijn anno 2017 Russisch bij Katusha.

Joaquim Rodriguez behoort tot de beste renners in de Katusha-geschiedenis. Foto: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, flickr.com cc

De ploeg heeft er met het Duitse shampoomerk Alpecin een subsponsor bijgekregen en rijdt vanaf dit seizoen niet langer rond op een Russische licentie, maar op een Zwitserse. De ploeg is gevestigd in Genève. Ook de algemeen directeur van het team is geen Rus meer. Viatcheslav Ekimov heeft plaats gemaakt voor de Portugees José Azevedo.

Net als voorgaande jaren is Alexander Kristoff nog altijd het belangrijkste speerpunt van de ploeg. Een andere kopman is nog wel een Rus: Ilnur Zakarin. De tengere klimmer hoopt dit jaar hoge ogen te gooien in de Ronde van Italië. Een ander kopstuk van Katusha is de Duitser Tony Martin. De viervoudig wereldkampioen tijdrijden is net als Maurits Lammertink nieuw bij de ploeg. Voor Lammertink, overgekomen van Roompot, geldt dat hij de eerste Nederlander is die het tricot van Katusha draagt.

Slechte zaak voor Russische wielrennen
Vijf van de na vorig seizoen vertrokken Russen konden – gelukkig voor hen – terecht bij de Russische pro-continentale formatie Gazprom-RusVelo, dat nu opmerkelijk genoeg het grootste Russische team is. Want omdat ook de Russische miljardair Oleg Tinkov zich met zijn ploeg terugtrok na 2016, heeft Rusland ineens geen enkel team meer in de WorldTour en slechts één op het pro-continentale niveau. De miljoenen blijven ongetwijfeld vloeien bij Katusha, maar de internationalisering van de ploeg doet de Russische wielrenners zelf weinig goeds.

Powered by Calculate Your BMI