AG2R boven, Leopold Köni(n)g en Intxausti rijdt wel degelijk mee

AG2R boven, Leopold Köni(n)g en Intxausti rijdt wel degelijk mee

Vijftien etappes liggen achter ons in de 101e editie van de Ronde van Frankrijk. Vincenzo Nibali leidt het klassement met een Lance Armstrong-achtige voorsprong, Nederland won eindelijk weer een rit en voor het aantal ereplaatsen dat Peter Sagan deze Tour behaalde, (2-4-2-4-4-5-2-9-2-3) zou de gemiddelde coureur direct tekenen tijdens al zijn touroptredens.

Frankrijk boven
Het is vooral ook de Tour van Frankrijk, dat met Romain Bardet, Thibaut Pinot en Jean-Christophe Péraud maar liefst drie rijders bij de eerste zes in het klassement heeft staan. Verleden jaar eindigde de beste renner uit het land van de stokbrood en bonjour als vijftiende.

Met name de AG2R-equipe presteert sterk, waar kopmannen Péraud en Bardet in het gebergte op onvoorwaardelijke steun van Blel Kadri (die ook al een rit won), Mikael Cherel en Ben Gastauer kunnen rekenen. Laatstgenoemde is overigens een landgenoot van Frank Schleck die het deze Tour eigenlijk ‘helemaal niet zo slecht doet’. Van de Luxemburger werd vooraf niet veel verwacht, maar na twee weken Tour worden zijn prestaties alsmaar beter en is zelfs de top tien nog realistisch.

Köni(n)g
Iemand die al in die top tien staat en van de eerste tien renners ook bij de de meeste mensen de ogen zal doen knipperen is Leopold König. De 26-jarige man uit Moravská Třebová (Tsjechië) rook in etappe twaalf zelfs aan de ritzege, maar geletruidrager Nibali stak daar een stokje voor. Köni(n)g is een waardig opvolger van stadgenoot Roman Kreuziger, die vorig jaar op plaats vijf eindigde.

Wie dromen van het presteren van König zijn Richie Porte, Rui Costa en Michal Kwiatkowski, die hun (bijgestelde) ambities niet kunnen waarmaken. Maar tot de categorie ‘oh die staat ook op de startlijst’ behoren zij nog niet. Een naam die wel op die lijst thuishoort is die van Benat Intxausti. De Baskische klimmer, die zowel in de Giro als de Vuelta al eens bij de eerste tien reed, komt er maar niet doorheen deze Tour. Wellicht brengt de rustdag nog een ommekeer bij de Movistar-renner te weeg.

“Wie?”
Een voorbeeld van een renner waarvan je vermoedelijk pas na het zeer grondig bestuderen van de startlijst weet dat hij meerijdt is Jean-Marc Marino. Van Marino werd op voorhand niet bepaald iets verwacht, en hij valt dus ook niet tegen. Maar juist die renners hebben de mooiste verhalen, omdat je vrijwel nooit iets van ze hoort.

En alleen al daarom verdient Marino een eervolle vermelding. De coureur uit Castres , die vermoedelijk alleen maar actief is in deze Tour vanwege de Franse cosponsor van zijn Cannondale-ploeg: Sojasun, reed pas een keer bij de eerste 130 in de voorbije vijftien ritten. Het moet voor de Fransman ook niet makkelijk zijn in een ploeg waar de voertaal Italiaans is.

Foto: Wikimedia Commons

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI