Adíos Juan-Antonio!

Adíos Juan-Antonio!

Juan-Antonio Flecha begint vannacht in Peking aan zijn allerlaatste koers als profwielrenner. De 36-jarige Spanjaard, geboren in Argentinië, zet hiermee een punt achter een groot hoofdstuk in zijn leven. Na afloop van de Ronde van Lombardije maakte de vrolijke renner het nieuws op voor hem gepaste wijze bekend: “Ik neem met een grote glimlach afscheid van de koers”, zo vertelt hij op de website van zijn ploeg Vacansoleil.

Successen

Flecha debuteerde in 2000 namens Relax in de wielrennerij. In 2003, in dienst van iBanesto, boekte hij zijn grootste succes met een ritzege in de 11e etappe van Tour de France. Al snel werd duidelijk dat Flecha, in tegenstelling tot zijn landgenoten, gemaakt leek voor het (Vlaamse) voorjaarswerk. Dit blijkt ook wel uit de 8 (!) top-10 noteringen die hij behaalde in Parijs-Roubaix. Maar veel winnen in deze voorjaarskoersen, en ook daarbuiten, deed ‘Jan Anton Pijl’ niet. Na de ritwinst in de Tour was de zege in de Omloop het Nieuwsblad (2010) waarschijnlijk zijn mooiste overwinning.

Carrièreoverzicht:

Afbeelding

Geliefd

In Nederland kennen we Flecha vooral goed omdat hij vier jaar lang uitkwam voor Rabobank, het voormalige Belkin. Flecha was een van de sympathiekste renners van het peloton die geen vijanden had. Googelt u Flecha maar eens, en u zal weinig foto’s tegenkomen waarop hij niet lacht. In zijn Nederlandse periode maakte hij zich door zijn manier van doen zelfs zo geliefd dat deze fan besloot een tatoeage van hem te laten zetten.

Dat Flecha ook een flinke dosis humor bezat bleek wel tijdens de Ronde van Spanje van 2008. Tijdens deze rit pakte hij de vlag van een mee rennende fan af, tot grote hilariteit van zijn collega-renners. Dit kunstje flikte hij tijdens de Tour overigens nog een keer.

Afbeelding

Dieptepunten

Zoals elke topsporter kende ook Flecha zijn dieptepunten in zijn carrière. Zo maakte hij in 2007 deel uit van de Rabobank-equipe die met Michael Rasmussen op weg leek naar eindwinst in de Tour de France. Dit verhaal zal u bekend zijn. Ook was het Flecha die in 2011 samen met Johnny Hoogerland in het prikkeldraad belandde tijdens de zevende rit van de Ronde van Frankrijk. Ook die beelden zullen waarschijnlijk nog vers op uw netvlies staan.

Tevreden

Flecha neemt in ieder geval met een goed gevoel afscheid van de wielersport: “Ondanks dat ik geen grote overwinning boekte was ik zeer constant en ik denk dat dit dan ook een van mijn beste seizoenen was. Nu de fiets aan de haak hangen, geeft me de kans met goede herinneringen aan mijn laatste jaar terug te kijken op mijn carrière. Ik weet zeker dat wielrennen een groot onderdeel van mijn toekomstige leven blijft”, zo besluit hij.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI