Vergeten Nederlandse voetballers in het buitenland

Vergeten Nederlandse voetballers in het buitenland

Voor sommige voetballers voelt het buitenland letterlijk als thuiskomen. Calvin Jong-A-Pin, Marvin Emnes en Danny van Bakel maakten vanuit Nederland jaren geleden een transfer naar respectievelijk Japan, Engeland en Vietnam. Ze verloren hun hart aan hun nieuwe voetballand. Tot op de dag van vandaag spelen ze er. Hoe is het hen vergaan?

Foto: Wikimedia Commons

Calvin Jong-A-Pin (Japan, sinds 2011)
Voor Calvin Jong-A-Pin leek tien jaar terug een glansrijke loopbaan te zijn weggelegd. De inmiddels dertigjarige Amsterdammer dwong in zijn eerste seizoen bij FC Volendam een plek af in de winnende selectie van Foppe de Haan op het EK onder 21 jaar en verdiende een transfer naar SC Heerenveen.

De jonge linksback kon niet overtuigen in zijn eerste drie seizoenen in Friese dienst. Jong-A-Pin moest genoegen nemen met een plek op de reservebank. Een verhuur aan Vitesse zou de verdediger met Surinaams-Chinese roots goed doen. Jong-A-Pin speelde zich weer in de kijker en toenmalig Heerenveen-coach Ron Jans wilde hem graag toevoegen aan zijn selectie. Het bleef bij dat ene seizoen waarin de Noorderlingen op een teleurstellende twaalfde plaats eindigden. Het contract van de vleugelverdediger werd niet verlengd.

Jong-A-Pin zocht zijn heil in het verre Oosten. Het Japanse Shimizu S-Pulse contracteerde de Noord-Hollander. Shimizu was in de jaren voor de komst van Jong-A-Pin steevast terug te vinden in de subtop van de J-league. Opvallend genoeg ging het sinds de komst van Jong-A-Pin minder bij de Japanse club. Tot overmaat van ramp degradeerde de formatie uit Shizuoka voor de eerste keer in haar bestaan naar het tweede niveau. Jong-A-Pin verruilde Shimizu S-Pulse dit seizoen voor FC Machida Zelvia, uitkomend in de Japanse tweede divisie.

Marvin Emnes (Engeland, sinds 2008)
Marvin Emnes verbaasde vriend en vijand toen hij de overstap van Sparta naar Middlesbrough maakte in 2008. De club uit de Premier League had vier miljoen euro over voor de destijds twintigjarige spits, die in 55 optredens negen goals maakte namens de Rotterdammers. Emnes is de duurste speler die Het Kasteel ooit heeft verlaten. In zijn laatste seizoen op Spangen werd de spits verkozen tot Spartaan van het Jaar.

Emnes werd in zijn periode bij Middlesbrough tot twee keer toe verhuurd aan Swansea City. Na zijn tweede huurtermijn lijfde de club uit Wales de spits definitief in. Het huwelijk tussen Swansea en Emnes is vooralsnog geen gelukkige combinatie. De voormalig speler van Sparta moest het voornamelijk doen met invalbeurten  en werd uitgeleend aan Blackburn Rovers op het tweede niveau van Engeland. Een vertrek bij de Rovers lijkt niet aanstaande.

De 28-jarige Rotterdammer kan rekenen op een basisplaats in Blackburn, maar heeft moeite met het net te vinden. Een probleem dat zeker niet onherkenbaar is voor Emnes. Hij kwam in ruim 250 competitiewedstrijden tot 39 goals. Zijn contract bij Swansea loopt eind dit seizoen af.

Danny van Bakel (Vietnam, sinds 2011)
Danny Van Bakel was een anonieme voetballer bij Helmond Sport. De inmiddels 33-jarige Geldropper stroomde door vanuit de jeugd van de Brabantse profclub, maar liet in drie seizoenen geen verbluffende indruk achter. Van Bakel moest noodgedwongen een stap terug zetten naar de amateurs. Dijkse Boys was er als de kippen bij om Van Bakel in te lijven. De Helmondse tweedeklasser werd het nieuwe onderkomen voor de gestrande verdediger annex middenvelder. Hij voetbalde er van 2005 tot en met 2010, met tussendoor een uitstapje naar de Belgische vierdeklasser Cappellen FC.

Nadat Dijkse Boys halverwege het seizoen 2010/2011 failliet ging, verkaste de boomlange voorstopper wederom naar België. Ditmaal maakte hij het seizoen af bij VV Lutlommel. De droom om profvoetballer te worden, leek volledig te zijn vervlogen voor Van Bakel. Een stage in Vietnam bood echter redding. Via een Nederlandse spelersmakelaar belandde hij bij het Vietnamese Binh Duong. De omstandigheden tijdens zijn stageperiode waren erbarmelijk: hij sliep op het trainingscomplex tussen de dode insecten.

De clubleiding was gecharmeerd van de verdediger. Een contract lonkte voor hem, maar de echte ommezwaai in het leven van Van Bakel was de kennismaking met de bloedmooie Vietnamese DJ My Nguyen. In één klap werd hij een nationale bekendheid in het Zuidoost-Aziatische land. De media typeerden hem als de Vietnamese David Beckham. Het sterrenkoppel trouwde en kreeg een zoontje.

Zowel op privé- als op sportief gebied gaat het Van Bakel voor de wind. Hij is flink aan het cashen in Vietnam. Van Bakel komt op dit moment uit voor Thanh Hoa. In de toekomst zou de verdediger uit mogen komen voor het nationale team van Vietnam, aangezien hij de Vietnamese nationaliteit heeft aangenomen. Danny van Bakel gaat tegenwoordig door het leven als Nguyen van Bakel.

Powered by Calculate Your BMI