Bloed, zweet en tranen in nacompetitiefinales

Bloed, zweet en tranen in nacompetitiefinales

Van augustus tot mei speel je tientallen wedstrijden, maar aan het eind van de rit komt het maar op één duel aan als je veroordeeld bent tot het spelen van play-off-wedstrijden om promotie en degradatie. Deze week gaan NAC en NEC en MVV en Roda JC de strijd met elkaar aan om de laatste eredivisietickets voor het seizoen 2017/2018. Worden deze duels net zo spectaculair als de onderstaande finales?

Foto: Wikimedia Commons

3 juni 2009: SC Cambuur-Roda JC 2-2
Roda heeft ervaring als het gaat om bloedstollende play-off-wedstrijden. De finale van de nacompetitie in het jaar 2009 tussen Roda en SC Cambuur was er zo één. De wedstrijd ging de boeken in als een ware thriller. De Limburgers hadden drie wedstrijden nodig (0-0, 1-1 en 2-2) om zich te ontdoen van de Friezen.

300 minuten voetbal tussen de gelen uit het zuiden en de gelen uit het noorden brachten geen winnaar en dus waren strafschoppen noodzakelijk om uitsluitsel te bieden in deze zenuwslopende clash. De eerste penalty van Cambuur werd gemist door Michael Jansen. Nota bene dezelfde speler die twee minuten voor het einde van de wedstrijd wel trefzeker was vanaf de stip en de gelijkmaker tegen de touwen schoot.

Met Rachid El Khalifi faalde ook de andere doelpuntenmaker van Cambuur in reguliere speeltijd. Hij mistte van elf meter in de beslissende strafschoppenserie. Aan de zijde van Roda mistte alleen Boldizsar Bodor. Namens Cambuur stuitte ook Mark de Vries op doelman Bram Castro. Daardoor handhaafden de Limburgers zich in de eredivisie.

16 mei 2010: Sparta-Excelsior 1-1
Sparta Rotterdam begon met opgeheven hoofd aan het seizoen 2009/2010. Sinds de terugkeer van Kasteelheren op het hoogste niveau in 2005 eindigden de Rotterdammers driemaal op een comfortabele dertiende plaats. Aanvankelijk draaide de ploeg uit Spangen ook in het seizoen 2009/2010 mee in de middenmoot, na de winterstop ging het echter een stuk minder. Toenmalig coach Frans Adelaar was een van de slachtoffers van de ontslaggolf die dat seizoen over het trainersgilde raasde.

Zijn opvolger was Aad de Mos. De oud-trainer van Ajax en PSV kon het tij niet keren. Hij moest Sparta in de eredivisie zien te houden via de nacompetitie. Met hangen en wurgen overleefden de Rotterdammers de eerste ronde van het knock-outtoernooi. In de tweede ronde was stadsgenoot Excelsior de tegenstander. Het doelpuntloze gelijkspel op Woudestein was hoopvol voor Sparta, dat het nu in eigen huis kon afmaken tegen de Kralingers.

In een knotsgek duel, waarin Excelsior het betere van het spel had, zat het venijn hem in de staart. Vlak voor tijd kreeg Excelsior een strafschop, maar die was niet besteed aan Guyon Fernandez. De aanvaller schoot de bal naast. De opluchting was voelbaar op het Kasteel. Zeker toen het aan de andere kant wel raak was. Rydell Poepen bezorgde Sparta in de negentigste minuut de bevrijdende 1-0-voorsprong.

Twee minuten later sloeg het noodlot echter alsnog toe voor de Spartanen. De schlemiel van vijf minuten geleden – Guyon Fernandez – was ineens het goudhaantje aan Kralingse zijde. 1-1 was de eindstand en Excelsior knikkerde stadsgenoot Sparta uit de eredivisie. De Mos nam meteen na de wedstrijd ontslag. Het Sparta-avontuur was de laatste job van de Hagenees als hoofdtrainer.

26 mei 2013: Roda JC-Sparta 2-1
In de finale van de play-offs om promotie en degradatie in het seizoen 2012/2013 viel het kwartje wederom verkeerd voor Sparta. De club uit Rotterdam moest in de finale zijn meerdere erkennen in Roda JC. De 0-0-eindstand in de heenwedstrijd op het Kasteel leek aanvankelijk een goede uitgangspositie voor de return in Kerkrade van drie dagen later.

In het Parkstad Limburg Stadion bracht Mario Bilate Sparta in de eerste helft op een welkome voorsprong. De gespannen thuisploeg stond ineens voor een onmogelijke opgave: twee keer scoren om degradatie te ontlopen. Ruim zeventig minuten lang konden de Limburgers geen vuist maken. Alleen door een wonder zou Roda JC zich in de eredivisie kunnen handhaven.

Maar Roda kwam twintig minuten voor tijd met een antwoord. En wat voor één. De grote man bij de Limburgers was Mark-Jan Fledderus. Met twee sublieme vrije trappen – waaronder de winnende in de negentigste minuut – schoot hij zijn club langs Sparta. De Rotterdammers zaten met de gebakken peren, net als drie seizoenen eerder. Opnieuw duurde de wedstrijd één minuut te lang.

Powered by Calculate Your BMI