Youngsters domineren NK’s

Youngsters domineren NK’s

Een Nederlands kampioenschap sprint en allround in hetzelfde weekend, we maakten het de voorbije dagen mee in Heerenveen. Het leverde een bomvol programma op, dat soms haast nauwelijks nog bij te houden was. Tal van afmeldingen maakten het mogelijk dat tal van debutanten – met prachtnamen als Joes Klijnsoon en Feiko Bierman – de deelnemerslijst opfleurden en van dichtbij aanschouwden hoe drie jonkies en één midtwintiger nationaal kampioen werden.

Foto: Beslist.nl

Jeugdig gezelschap
De nieuwe Nederlandse kampioenen zijn 19, 20, 21 en 26 jaar. In volgorde van leeftijd luisteren zij naar de namen Sanneke de Neeling, Antoinette de Jong, Kai Verbij en Jan Blokhuijsen. Alle vier werden zij dit weekend voor het eerst Nederlands kampioen in hun discipline (sprint of allround) en gemiddeld zijn zij 21,5 jaar. Dat is 5,5 jaar jonger dan de gemiddelde leeftijd vorig seizoen. Een jong gezelschap dus, met ieder een eigen verhaal.

Sanneke de Neeling (19)
De rijdster van Lotto-Jumbo kwam sponsortechnisch gezien met de beste quote die haar broodheer zich kon wensen: ,,Het voelt alsof ik de lotto heb gewonnen”, vertelde ze na haar sprinttitel aan Schaatsen.nl. De Rotterdamse werd in de media vooral aangeduid als de jongste Nederlands kampioene sprint ooit, maar ze was ook nog eens de eerste debutante ooit die de titel greep.

Het Zuid-Hollandse lachebekje deelde verder doodleuk mee dat sprinten eigenlijk niet eens haar hoofddoel is. Daarmee gooide ze onbedoeld wat zout in de wonden van de schaatssters die zich dag na dag uit de naad werken om te excelleren op de sprintafstanden, maar dit weekend alsnog allemaal tekort kwamen.

Antoinette de Jong (20)
De meervoudig wereldkampioene junioren heeft er ondanks haar jeugdige leeftijd al een volwassen carrière opzitten. De loopbaan van De Jong zat vorig jaar even in het slop – bij Clafis ging het niet zoals gewenst – maar inmiddels is ze met hulp van Rutger Tijssen in het nieuwe à la Salt Lake City 2002-achtige pak van Team Justlease.nl weer helemaal terug.

Dat maakte ze al duidelijk met haar bronzen plak op het afgelopen EK Allround, en onderstreepte ze dit weekend des te meer met wellicht haar mooiste succes ooit: de Nederlandse allroundtitel. De Jong droomde, net als duizenden andere kinderen, vroeger al van een dergelijke prijs. Dat haar dat als één van die duizenden kinderen ook lukt, is knapper dan je je kunt voorstellen.

Kai Verbij (21)
Verbij was naar eigen zeggen niet eens in vorm dit weekend. Dat verklaarde de Japanse Nederlander, die na zijn tv-documentaire steeds meer een bekendheid in het land van de rijzende zon begint te worden, na dag één van het sprinttoernooi. Hij stond toen al eerste. Op dag twee kwam die positie niet meer in gevaar.

Net als De Neeling bij de dames, zorgde Verbij er daarmee voor dat er voor het vierde jaar op rij een andere schaatser op de hoogste trede bij het NK sprint staat. Enigszins tegen de verhouding in werd het sprinttoernooi dit seizoen overigens wél in Heerenveen gereden. Dat was de voorgaande veertien seizoenen maar drie keer het geval.

Jan Blokhuijsen (26)
‘Blokkie’ is waarschijnlijk net zo klaar met het predikaat ‘kroonprins (achter Sven Kramer)’ als hij momenteel met bondscoach Geert Kuiper is. Kuiper selecteerde hem namelijk niet voor de ploegenachtervolging op het WK afstanden. Daar maakte Blokhuijsen zich dit weekend misschien wel drukker om dan het wel of niet veroveren van zijn eerste Nederlandse allroundtitel, want dat ging hem vrij eenvoudig af.

In een toernooi, dat dit jaar niet over twee maar drie dagen verspreid was, legde hij de basis voor zijn titel al op de 500 meter. Na het rampzalige, doch leerzame, vorige seizoen heeft Blokhuijsen de vorm van weleer weer gevonden, én is hij zelfs al volop bezig met het nieuwe schaatsjaar.

Powered by Calculate Your BMI