Wat vertelt de eerste wereldbekerwedstrijd ons al over de Olympische Spelen?

Wat vertelt de eerste wereldbekerwedstrijd ons al over de Olympische Spelen?

Vrijdag gaat het internationale schaatsseizoen van start met de wereldbekerwedstrijd in Thialf. Het eerste wereldbekertreffen in een olympisch seizoen zegt doorgaans weinig over wie enkele maanden later op de Olympische Spelen het goud omgehangen krijgen. In de 21e eeuw lukte het alleen de ‘echte groten’ om in één seizoen zowel de eerste wereldbekerrace van het seizoen op een bepaalde afstand als olympisch goud op diezelfde afstand te winnen.

Foto: SchaatsFoto’s

 

Hegemonie
Bij de laatste editie van de Olympische Spelen in Sotsji waren er twee schaatsers die goud wonnen op een afstand, waarop ze ook bij de eerste wereldbekerrace van het seizoen de beste waren. De eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen 2013/2014 werd in Calgary verreden. Over twee omlopen op de 500 meter was Sang-Hwa Lee de beste. Sven Kramer won de vijf kilometer. Beide schaatsers kroonden zich drie maanden later op dezelfde afstand tot olympisch kampioen.

Diezelfde Kramer lukte dat ook in het olympische seizoen 2009/2010, eveneens op de vijf kilometer. Naast de Fries en de Zuid-Koreaanse zijn er nog vijf andere schaatsers in de 21e eeuw die erin slaagden om op een afstand zowel bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen als de daaropvolgende Olympische Spelen op de hoogste trede staan. Onder hen onder meer Shani Davis en Anni Friesinger.

Perfecte score
Op de vijf kilometer voor mannen (drie keer) gebeurde het het vaakst dat de winnaar van de eerste wereldbekerwedstrijd dezelfde was als degene die enkele maanden later olympisch goud veroverde. Op de vijf kilometer voor vrouwen en de tien kilometer voor mannen gebeurde dat nooit omdat beide afstanden deze eeuw nooit op de kalender bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen stonden. De sprintafstanden voor mannen en vrouwen stonden in de olympische seizoenen 2001/2002 en 2005/2006 eveneens niet op het programma bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

Voor elk lid van het zevental geldt dat hij of zij in het seizoen waarin het kunstje geflikt werd, en soms ook al in de jaren daarvoor, enorm domineerde op een afstand. Kramer zegevierde in de twee seizoenen waarop hij olympisch goud op de vijf kilometer opeiste bijvoorbeeld bij alle wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter waar hij tot aan de Spelen aan deelnam. Datzelfde geldt onder meer voor Davis en Friesinger.

Verschillen klein op 500 en 1500 meter mannen
Er zijn deze eeuw twee afstanden waar de winnaar van olympisch goud een paar maanden eerder bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen nooit de beste was. Dat betreft de 500 en 1500 meter voor mannen. Op beide onderdelen slaagde de uiteindelijke olympisch kampioen er zelfs nooit in om ook maar op het podium te eindigen bij de eerste wereldbekerontmoeting. Het toont maar aan hoe dicht het op de 500 en 1500 meter bij elkaar zit.

Wüst
Een ander opmerkelijk gegeven is dat viervoudig olympisch kampioen Ireen Wüst in een olympisch seizoen nog nooit een individuele afstand won bij de eerste wereldbekerwedstrijd van datzelfde seizoen. Daarmee wordt het beeld dat bestaat van Wüst bevestigd: ze groeit (langzaam) in het seizoen. Haar acht olympische plakken bewijzen dat ze tegen het einde van het seizoen altijd over de juiste vorm beschikt.

Powered by Calculate Your BMI