Voorbeschouwing NK Afstanden: Waar moeten we op letten?

Voorbeschouwing NK Afstanden: Waar moeten we op letten?

Na de eerste trainingswedstrijden in september is het voor de schaatsfan traditiegetrouw nog een moeizame, lange periode totdat het schaatsseizoen daadwerkelijk losbarst. Dit jaar was dat niet anders. Maar komend weekend wordt het wachten dan eindelijk beloond wanneer met het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen, de ‘officiële opener’ van het seizoen 2014/2015 plaatsvindt. En vanaf dan wordt het weer iedere week genieten. Een voorbeschouwing op de 29e editie van het NK afstanden aan de hand van vijf thema’s. 

Na Olympische depressie?
In geen enkel seizoen is het zo lastig om de schaatsbatterij weer voor de volle honderd procent op te laden als in het post-olympisch seizoen. Dit kan onder meer Koen Verweij onderstrepen, die volgens het ‘seks, drank en rock & roll-principe’ leefde. Zo vertelde hij in een interview met de Telegraaf.

De andere kant van de medaille is echter dat er buiten de olympische spelen om, genoeg andere mooie wedstrijden en toernooien te winnen zijn. Daarbij, de kans op (meer) wereldrecords is dit jaar groter. Afgelopen jaar viel de Noord-Amerikaanse trip (Calgary en Salt Lake City) namelijk al meteen in het begin van het seizoen. En door een veel belangrijker evenement van een paar maanden later, lag daar nog niet de piek van de meeste schaatsers. Ireen Wüst heeft al aangegeven hier een serieus doel van te maken. Al met al genoeg om voor te strijden dus.

Schaatspakken
Zoekt u tijdens dit NK niet naar de groene pakken van TVM of Activia. Beide merken stopten als geldschieter van de gelijknamige schaatsploeg.  Ook het zwarte pak van de BrandLoyalty-formatie (inmiddels LottNL-Jumbo) is verdwenen. Of nou ja, in ieder geval anders dan dat het verleden jaar was. In plaats van volledig zwart is het pak nu namelijk geelzwart geworden, precies zoals de kleuren van de nieuwe sponsor.

De formatie van Jac Orie is daarmee een van de eerste commerciële Nederlandse schaatsploegen waarbij de kleur geel zo nadrukkelijk aanwezig is op het pak. Ook nieuw qua pakken: AfterPayClafis en Continu. De pakken zijn weer ‘hot’ en veelvuldig onderwerp van gesprek. Stemmen op de ploeg met het mooiste pak kan bijna weer. Vorig jaar ging het iSkate Development Team er met deze titel vandoor.

Revanche
Door het hoge niveau van het Nederlandse schaatsen, had Nederland eenvoudig twee schaatsploegen naar Sotsji kunnen sturen. Ware het niet dat dat natuurlijk tegen de regels in is. Maar er mag geen twijfel over bestaan dat die ploeg ook was thuisgekomen met meerdere medailles. Onder andere Marije Joling, Diane Valkenburg, Linda de Vries, Thijsje Oenema en Annette Gerritsen misten de ‘Sotsjiboot’ wat betreft de vrouwen. En dat zijn toch niet de minsten.

Daarmee zaten zij in hetzelfde schuitje als de mannen Kjeld Nuis, Wouter olde Heuvel, Jesper Hospes, Hein Otterspeer en Sjoerd de Vries, die eveneens vanaf de bank moesten aanschouwen hoe hun landgenoten medaille na medailles wonnen. Hierdoor zullen zij komend weekend ongetwijfeld uit zijn op revanche. De batterij opladen mag voor hen dus geen probleem zijn.

Wereldbekerdebuut
Mede doordat Clafis, en mogelijk ook Team Corendon, de wereldbekers in Obihiro en Seoul aan zich voorbij laten gaan, schuiven er een aantal wereldbekertickets door. Kijkt u daardoor niet gek op als (relatief) nieuw namen als Daidai Ntab (500 meter), Gerben Jorritsma (500 meter), Kai Verbij (1000 meter), Floor van den Brandt (500 meter), Bo van der Werff (500 meter) en Melissa Wijfje (1500 meter) zich plaatsen voor de Wereldbekers in Azië.

Vooral halve Senegalees Ntab (zie onderstaande video) en Van den Brandt worden goede kansen toegedicht om tickets naar Japan en Zuid-Korea te boeken. Laatstgenoemde was afgelopen weekend bij een trainingswedstrijd in Heerenveen iedereen te snel af op de 500 meter.

Uitgeschaatst in Nederland
Aan de categorie ‘zoek niet naar’ (zoals onder andere de schaatspakken van TVM en Activia) kan ook Ted-Jan Bloemen worden toegevoegd. Alhoewel, zoeken mag natuurlijk altijd, maar vinden gaat u niet lukken. ‘TJ Flowers’ is sinds eind vorig seizoen – en vorige week officieel – Canadees geworden. Naar het voorbeeld van onder meer Bart Veldkamp, Bram Smallenbroek en Ronald Bosker veranderde hij zijn nationaliteit om zekerheid te hebben over deelname aan internationale toernooien. Al speelde bij Bloemen ook mee dat hij sowieso al een halve Canadees was en dat hij opzoek was naar nieuwe uitdagingen in zijn leven.

Ook de gestopten Mark Tuitert, Jacques de Koning, Rhian Ket, Natasja Bruintjes en Marit Dekker zien we dit weekend niet in actie. Dit geldt eveneens voor Lotte van Beek, Ronald Mulder, Jorien ter Mors en Christijn Groeneveld, die allen last hebben van blessures of ander fysiek ongemak.

Zie ook:
Schaatsploegen seizoen 2014/2015
Schaatskalender seizoen 2014/2015
Nederland meer dan ooit in trek voor buitenlandse schaatsers

Foto: Team AfterPay

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI