Vijf schaatsfeiten die u niet wist

Vijf schaatsfeiten die u niet wist

Na het EK Allround van twee weken geleden, ligt het schaatsseizoen even stil wat betreft grote wedstrijden. Verspreid over de wereld maakt het schaatspeloton zich momenteel op voor de belangrijkste wedstrijd in vier jaar: De Olympische Winterspelen. Nu het seizoen dus even in een wat rustiger vaarwater is terechtgekomen, is het tijd om een aantal feiten op een rij te zetten die u vermoedelijk niet wist.

Eén
Wist u dat  Mika Poutala naast schaatser ook zanger en rapper is? Onder de naam Plastic trad de Fin al meerdere malen op. Zijn rap Onks sul halu tehdä hyvää? valt hier te beluisteren. Oordeelt u zelf of dit muziekgenre u bevalt. Poutala staat vooral bekend om zijn vrolijkheid voor en na de races. De afgelopen jaren heeft hij zich dan ontpopt tot ware entertainer. Samen met Pekka Koskela draagt de nummer vijf van de 500 meter van de Spelen in Vancouver (2010) al jarenlang het Finse schaatsen. En dan vooral op de sprintnummers. Maar ook op de lange afstanden heeft Poutala een verleden. Zo nam hij aan het begin van zijn carrière tot twee keer  toe deel aan het EK Allround.

Twee
Wist u dat  zeker de helft van de Nederlandse schaatsploeg die naar Sotsji afreist een Vwo-diploma heeft behaald, dan wel een universitaire studie heeft gevolgd? Vooral de vrouwen scoren goed met Ireen Wüst, Laurine van Riessen, Marrit Leenstra, Carien Kleibeuker, Margot Boer, Yvonne Nauta en Lotte van Beek. Namens de mannen hebben in ieder geval Stefan Groothuis, Jan Smeekens en Jan Blokhuijsen een Vwo-diploma. Genoeg mogelijkheden dus voor een totaal andere carrière na het schaatsen.

Drie
Wist u dat  Ronald en Michel Mulder behalve elkaar nog vier broers hebben? Dit kwartet luistert naar de namen Harald, Marco, Gerben en Berry. Naast dit viertal zou de schaatstweeling zelfs nog een broer moeten hebben, ware het niet dat middelste broer Edward al op tweejarige leeftijd overleed. Samen met Pa Luud en moeder Leidy groeide de familie Mulder op in Zwolle, dat al meer kampioenen heeft voortgebracht. Ook op de komende Spelen is de Overijsselse hoofdstad goed vertegenwoordigd. Naast Ronald en Michel Mulder zijn ook Lotte van Beek en bobsleester Esmé Kamphuis aanwezig in Sotsji.

Vier
Wist u dat  we met de Canadese schaatser Muncef Ouardi een halve Afrikaan op de Olympische Spelen hebben staan? Ouardi, die in Sotsji uitkomt op de 500 en 1000 meter, heeft zijn roots namelijk in Marokko liggen. Tijdens het WK Sprint van 2012 baarde tha Sheik opzien toen hij vlak voor het toernooi zijn schaatsen kwijt raakte. Dit belette hem er niet van om op zijn nieuwe ijzer twee persoonlijke records te rijden. Voor de Marokkaanse Canadees worden het de eerste Spelen.

Vijf
Wist u dat  de vader van de Hongaarse schaatsster Ágota Tóth-Lykovcán een voormalig wereldkampioen is? Kalman Tóth pakte lang geleden een wereldtitel in het gewichtheffen. Dochter Agota heeft de topsportmentaliteit van haar vader in ieder geval overgenomen, al wist ze zich dit seizoen niet te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Wat verder nog aardig is om te melden over Agota, is dat ze voor haar carrière als schaatsster werkzaam was als tv-reporter voor de Hongaarse televisie. Wellicht een alternatief dus om toch naar Sotsji af te reizen. Annette Gerritsen doet het haar in ieder geval al voor.

Foto: René Speur, flickr.com cc

Powered by Calculate Your BMI