Unieke Jorien ter Mors kan in voetsporen Friesinger treden

Unieke Jorien ter Mors kan in voetsporen Friesinger treden

Zondagochtend, uurtje of elf. Jorien ter Mors kroont zich in Seoul tot de tweede Nederlands kampioene sprint ooit. ,,Het ging makkelijker dan ik gedacht had”, zegt ze nadien op Ter Morziaanse toon voor de camera van de NOS. Jorien ter Mors doet voor het eerst aan een wedstrijd mee en ze wint meteen. Het is niets nieuws.

Foto: SchaatsFoto’s

Een goede kans dat dat scenario komend weekend voltrokken wordt. De vrouw uit Enschede is na haar twee titels bij de WK afstanden de topfavoriete voor het goud bij het toernooi in Zuid-Korea. Zeker gezien local hero Sang-Hwa Lee niet mag meedoen van haar eigen land.

Instagrampagina waarheidsgetrouw
Terug naar Ter Mors. Interviews met de ‘langebaner’ Ter Mors zijn altijd goed-nieuws gesprekken. ,,Dat ik nu al weer zo goed rij, had ik eigenlijk niet verwacht” of ,,Ik ben nog niet eens top”, zijn befaamde uitspraken uit haar mond. Telkens weer bevat een gesprek met de tweevoudig olympisch kampioene één of meerdere zinnen, die verraden hoeveel meer er nog in het vat zit.

Niet dat dat vanwege haar prestaties nog niet duidelijk was, maar het is prettig als ze het zelf ook nog eens benadrukt. Ter Mors reed nog nooit een zwakke race als langebaanschaatsster. Dat zorgt er voor dat ze in vier jaar tijd een erelijst heeft opgebouwd, die maar weinig schaatsers in hun volledige loopbaan bijeen rijden.

De met blije foto’s gevulde Instagrampagina van Ter Mors is daarom vermoedelijk ook één van de weinige Instagramprofielen die een realistisch beeld geeft van de werkelijkheid. Op schaatsvlak gaat alles immers van een leien dakje.

Marianne Vos
Ter Mors is een beetje de Marianne Vos van de schaatssport, met dat verschil dat de kleine Brabantse nog een paar stapjes succesvoller is (al wonnen ze even vaak olympisch goud). Vos heeft wel het voordeel dat ze in vier verschillende sporten kan excelleren. Bij Ter Mors beperkt dat aantal zich tot twee.

De rijdster van Team AfterPay, dat door de successen van Ter Mors voor goed op de internationale schaatskaart wordt gezet, heeft de potentie om alles te winnen wat je maar kunt verzinnen.

Daardoor bekruipt je soms hetzelfde onrustige gevoel als je bij een Ajax- of Feyenoord-talent hebt dat in zijn eerste wedstrijden uitblinkt: daarna kan of moet het wel minder gaan, denk je. En wie weet lukt het dan wel nooit meer om hetzelfde, unieke, niveau te halen.

Wereldtitel sprint en allround
Dat unieke niveau houdt bij Ter Mors in dat ze zowel wereldkampioen sprint als allround kan worden. Ze is de enige van de huidige schaatselite die daartoe in staat is. Anni Friesinger (vrouwen) en Shani Davis (mannen) waren de laatste en tevens enige schaatsgiganten die dat in de 21e eeuw voor elkaar kregen.

Behalve Friesinger en Davis zijn er nog vier schaatsers die zowel een wereldtitel sprint als allround grepen. Dat zijn Eric Heiden, Sylvia Burka, Karin Enke en Natalya Petrusyova. Nog nooit flikte een Nederlander dat kunstje.

Heiden en de drie dames presteerden dat in een periode dat afstandsspecialisatie veel minder hot was dan nu. Dat geeft de prestatie van Friesinger en Davis dan ook extra kleur en zou het des te specialer maken als Ter Mors dat nóg dieper in de 21e eeuw weet klaar te spelen.

WK sprint 2016
Stap één richting die dubbelslag kan Ter Mors dit weekend zetten met het veroveren van de wereldtitel sprint. Daarvoor moet ze onder meer zien af te rekenen met Brittany Bowe, Heather Richardson en Hong Zhang. Als Ter Mors zondagochtend rond elven inderdaad de woorden ,,het ging makkelijker dan ik gedacht had”, spreekt, weten we dat die eerste stap gezet is.

Powered by Calculate Your BMI