Uitgelicht: Tien deelnemers op de NK Afstanden [Deel 2]

Uitgelicht: Tien deelnemers op de NK Afstanden [Deel 2]

Aanstaande vrijdag start het 28e Nederlandse Kampioenschap Afstanden. In dit belangrijke olympische seizoen hopen veel schaatsers sterker dan ooit voor de dag te komen en daarvoor is dit weekend de eerste mogelijkheid. Sommigen komen terug van blessureleed en anderen zijn jong en gretig op zoek naar succes. In dit overzicht komen tien (opmerkelijke) deelnemers aan bod van het komende NK. Na het eerste deel van dinsdag, vandaag deel twee met Jorien Ter Mors, Thomas Krol, Melissa Wijfje, Anice Das en Erben Wennemars.

Ze reed dit seizoen pas een wedstrijd als langebaanschaatsster: Jorien Ter Mors. De Enschedese, die naar eigen zeggen makkelijk ‘switcht’ van het shorttrack naar de langebaan, noteerde desondanks al meteen weer een persoonlijk record. Tijdens het trainingswedstrijdje dat ze dit weekend reed, klokte Ter Mors namelijk 1:17.37 op de kilometer. Sneller was ze nog nooit. De shorttrackster verbaasde vorig seizoen vriend en vijand met het behalen van onder meer de Nederlandse allroundtitel. Ondanks dat ze het afgelopen zomer zwaar had met het overlijden van haar vader, lijkt ze voor zowel het shorttracken als het langebaanschaatsen op de goede weg te zijn richting Sotsji.

Afstanden dit weekend: 1000, 1500 en 3000 meter

Thomas Krol verkaste deze zomer van Jong Oranje naar Beslist.nl, en dat lijkt een goede zet te zijn geweest. De 21-jarige jongeling reed in de voorbereiding al een aantal sterke races en klokte op zowel de 500 als de 1000 meter een ‘laagland pr’. De talentvolle Krol deed vorig jaar voor het eerst van zich horen toen hij zich via de NK Afstanden kwalificeerde voor de eerste World Cups op de 1500 meter. Deze wereldbekers bleken toen niet echt een succes, maar gezien de progressie zou dat komend seizoen wel eens helemaal anders kunnen zijn!

Afstanden dit weekend: 500, 1000 en 1500 meter

Melissa Wijfje is dit toernooi zeker een naam om rekening mee te houden. Met haar 18 jaar is ze op dit NK wellicht de jongste deelneemster. De rijdster van Jong Oranje presteerde in de voorbereiding ijzersterk door twee bronzen medailles te behalen bij de IJsselcup: zowel op de 1500 meter, waar ze o.a. Margot Boer klopte, als op de 1000 meter, waarop ze regerend Nederlands kampioen Thijsje Oenema voorbleef, werd Wijfje derde. De Zuid-Hollandse plaatste zich, net als veel haar sterk rijdende ploeggenoten, dan ook eenvoudig voor dit toernooi.

Afstanden dit weekend: 1000, 1500 en 3000 meter

Iemand die het dit seizoen op eigen houtje doet is Anice Das. De in Bombay geboren rijdster is voor dit seizoen ploegloos, maar lijkt daar zelf voor te hebben gekozen. Das kreeg dit seizoen bij haar trainingen onder meer gezelschap van Natasja Bruintjes en Manon Kamminga en heeft met de Australische Desly Hill een goede trainster. Vorig jaar was Das een vaste waarde op de 500 meter en ontbrak ze alleen bij de wereldbeker in Harbin, én bij het WK in Sotsji. Das lijkt de vierde Nederlandse rijdster op de 500 meter te zijn en viel vorig seizoen daardoor net buiten de boot voor het WK. Gezien de vier olympische startplekken op de 500 meter zou ze dit jaar zomaar eens wel aan de goede kant van de streep kunnen zitten.

Afstanden dit weekend: 500 en 1000 meter.

Erben Wennemars is waarschijnlijk de opvallendste deelnemer op dit NK. De meervoudig wereldkampioen zette in 2010 een punt achter zijn loopbaan, nadat hij de Spelen in Vancouver op een haar na miste. Nu, bijna vier jaar later doet Wennemars opnieuw mee. En niet om te winnen, nee Wennemars heeft heel veel plezier in het schaatsen. En als je er plezier in hebt waarom zou je dat niet mee schaatsen. Dat Wennemars zich dit weekend plaatst voor de wereldbekerwedstrijden is onwaarschijnlijk. Op zijn beste 1500 meter van dit seizoen kwam hij tot 1:51.94, waarmee hij nog ruim tekort komt. Maar je weet het natuurlijk nooit.

Afstanden dit weekend:1500 meter

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI