Uitgelicht: Tien deelnemers op de NK Afstanden [Deel 1]

Uitgelicht: Tien deelnemers op de NK Afstanden [Deel 1]

Aanstaande vrijdag start de 28e editie van het Nederlandse Kampioenschap Afstanden. In dit belangrijke olympische seizoen hopen veel schaatsers sterker dan ooit voor de dag te komen en daarvoor is dit weekend de eerste mogelijkheid. Sommigen komen terug van blessureleed en anderen zijn jong en gretig op zoek naar succes. In dit overzicht komen tien (opmerkelijke) deelnemers aan bod van het komende NK. Vandaag deel één met Wouter Olde Heuvel, Pim Schipper, Annette Gerritsen, Daidai Ntab en Carien Kleibeuker.

Na een jaar blessureleed is Wouter Olde Heuvel eindelijk weer helemaal terug. De Tukker, die vorig jaar kampte met een slepende knieblessure, kan in dit olympische jaar zo maar eens de vierde man worden voor de ploegenachtervolging. Wat wel opvallend is, is dat Olde Heuvel zijn aandacht lijkt te hebben verlegd naar de kortere afstanden. Komend weekend zal de Nederlands kampioen allround van 2010 en 2011 de 5 en 10 kilometer namelijk laten schieten.

Afstanden dit weekend: 1000 en 1500 meter

Pim Schipper kan wel eens gaan verrassen op het komende NK. De 25-jarige rijder van Brand Loyalty presteerde ijzersterk in de voorbereiding op het komende seizoen. Het hoogtepunt van dit sterke presteren beleefde Schipper afgelopen weekend met een sterke tijd van 1:09.59 op de 1000 meter. Kjeld Nuis, Mark Tuitert en Stefan Groothuis moesten het allemaal afleggen tegen de Noord-Hollander. Zijn tijd van 1:09.59 is tevens de allersnelste tijd op een laaglandbaan die dit seizoen gereden is.

Afstanden dit weekend: 500, 1000 en 1500 meter

Annette Gerritsen keert dit NK net als Wouter Olde Heuvel na een lange periode terug in competitie. Vorig seizoen kreeg ze te maken met de ziekte van pfeiffer en ook daarvoor sukkelde ze al een enige tijd met haar vorm. Voor het laatste aansprekende resultaat van Gerritsen moeten we terug naar het WK Sprint van begin januari 2012, toen de Activia-rijdster 4e werd. Ruim anderhalf jaar terug dus! Uit haar tijden in de voorbereiding op dit schaatsseizoen kan geconcludeerd worden dat de vorm er nog niet helemaal lijkt te zijn, maar progressie zeker zichtbaar is.

Afstanden dit weekend: 500, 1000 en 1500 meter

Bij het horen van de naam van Dai Dai Ntab zullen veel mensen waarschijnlijk even de ogen knipperen, wie? Dai Dai Ntab, misschien wel de nieuwe Shani Davis. Tijdens de IJsselcup van twee week geleden plaatste de 19-jarige Ntab zich op de 500 meter vrij eenvoudig voor het NK. De progressie bij de jongeling is dan ook duidelijk zichtbaar: van een persoonlijk record van 37.72 (voor de zomer) via 36.98, 36.82 naar een persoonlijke toptijd van 36.69. Daarbij komt nog eens dat Ntab dit laatste persoonlijk record op het mindere ijs van Deventer reed en niet in bijvoorbeeld Thialf. Dat biedt dus zeker perspectief voor een nieuw persoonlijk record dit weekend!

Afstanden dit weekend: 500 meter

In juli 2007 maakte ze bekend te stoppen met schaatsen, maar ergens in 2011 keerde ze plots weer terug: Carien Kleibeuker. De 35-jarige Friezin reed sinds die tijd vooral sterke marathons, maar op de langebaan maakte ze nog weinig indruk. Tot september dit jaar, toen Kleibeuker uit het niets naar 7:08.26 reed op de vijf kilometer. Geen een vrouw was dit seizoen al sneller op een laaglandbaan. Dat ‘uit het niets komen’ is overigens niks nieuws voor Kleibeuker, want ook toen ze zich in 2006 kwalificeerde voor de olympische spelen kwam ze vrijwel ineens opduiken. Pieken kan ze dus zeker.

Afstanden dit weekend: 3000 en 5000 meter

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI