Tien feiten over het tijdperk Sven Kramer zonder Sven Kramer

Tien feiten over het tijdperk Sven Kramer zonder Sven Kramer

Omdat de waarheid nou eenmaal de waarheid is, is de vraag ‘wat als?’ vaak niet gerechtvaardigd. Echter bestaan er uitzonderingen. Uitzonderingen voor uitzonderlijke personen, zoals Sven Kramer, die qua aantal titels misschien wel nooit meer achterhaald wordt. Daarom: ‘wat als?’ met de schaatssport, als Sven Kramer niet bestond?

Foto: Wikimedia Commons

Podium zonder Kramer ondenkbaar
In 2005 debuteerde Kramer op het podium van een internationaal kampioenschap. Sindsdien is de Fries er niet meer vanaf te denken. Enkel in het seizoen 2010/2011 was zijn naam op geen enkel uitslagenvel te vinden. Een bovenbeenblessure, die hem een groot deel van dat seizoen parten speelde, was daarvan de oorzaak.

Alle andere jaren domineerde de Fries op formidabele wijze. Hoe zouden die jaren er toch zonder hem hebben uitgezien? Door zijn naam uit alle uitslagen sinds 2005 te schrappen, kan eenvoudig een antwoord op die vraag geformuleerd worden.

Geen schaatshal of straat naar Bokko vernoemd
Het vermoeden dat veel mensen waarschijnlijk al hadden, kan bij dezen meteen bevestigd worden: Havard Bokko is inderdaad de grootste pechvogel van het bestaan van de bijna een jaar oudere Kramer. De Noor liep twee wereldtitels afstanden, drie wereldtitels allround en twee Europese allroundtitels mis door toedoen van de rijder van LottoNL-Jumbo.

Zonder de uitzonderlijke prestaties van Kramer waren minstens één schaatshal en twee straten naar Bokko vernoemd, terwijl hij het nu waarschijnlijk met een biografie met ‘net niet’ als titel moet doen.

Op gepaste afstand van Bokko zijn Enrico Fabris, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen de grootste ongelukkigen van de succesvolle loopbaan van Kramer. Fabris had, zonder Kramer, op de vijf kilometer nog steeds het wereldrecord in handen gehad en was eigenaar geweest van een wereldtitel allround, de enige prijs die nu ontbreekt op de erelijst van de Italiaan.

Voor Blokhuijsen en Bergsma geldt dat ze dé Nederlandse rijders op respectievelijk allroundgebied en de lange afstanden waren geweest. Vooral ook internationaal. Arme Bokko, Fabris, Blokhuijsen en Bergsma. En dan is het tijdperk Sven Kramer nog niet eens voorbij…

Tien feiten over het tijdperk Sven Kramer zonder Sven Kramer:

Allroundtoernooien
1. Havard Bokko was met drie wereld- en twee Europese titels, de absolute allroundkoning van het afgelopen decennium geweest. De Noor won nu nog nooit een internationale allroundtitel.

2. Jan Blokhuijsen was momenteel met drie Europese- en één wereldtitel allround de grootste Nederlandse schaatser op allroundgebied geweest. Nu staat de teller bij ‘Blokkie’ slechts op één (Europese) allroundtitel.

3. Jonathan Kuck (veel te vroeg gestopt) zou in 2010 de meest onbekende wereldkampioen allround ooit zijn geworden en Frankrijk had, ook in 2010, met Alexis Contin (brons) voor het eerst in bijna vijftig jaar weer een allrounmedaille gehad.

4. De erelijst van Enrico Fabris zou compleet geweest zijn. Nu is een wereldtitel allround het enige dat ontbreekt op het palmares van de stijlvolle Italiaan. Zonder Kramer zou hij die in 2007 hebben gegrepen.

5. Nederland zou sinds 2005 slechts twee in plaats van zeven wereldtitels allround hebben gegrepen bij de mannen. Dat is toch bitter weinig voor ons allroundgekken.

Olympische Spelen en WK Afstanden
6. Op de 5000 meter zouden bij de laatste drie edities van de Spelen negen verschillende namen, negen beschikbare podiumplaatsen hebben bezet. Dat betekent onder meer een Belgische plak in de persoon van Bart Swings (2014).

7. Havard Bokko zou zich behalve ex-wereldkampioen op de 1500 meter ook eenmaal ex-wereldkampioen op de 5000 en 10000 meter hebben mogen noemen.

8. Jorrit Bergsma zou bij al zijn deelnames aan de 5000 meter op de WK afstanden goud hebben gegrepen.

Wereldrecords
9. Het wereldrecord van Ted-Jan Bloemen op de 10000 meter zou nog indrukwekkender zijn geweest, vanwege het in dat geval nog grotere verschil met de tweede snelste tijd ooit op die afstand.

10. In de persoon van Enrico Fabris zou Italië al ruim zes jaar het wereldrecord op de vijf kilometer in handen hebben.

Powered by Calculate Your BMI