Terugblik: Schaatsseizoen 2014/2015

Terugblik: Schaatsseizoen 2014/2015

Het schaatsjaar 2014/2015 kan het best te boek gaan als het jaar van een tweetal Russische mannen, een tweetal Amerikaanse vrouwen, een Tsjechische dame en Nederland. Uiteraard, Nederland. Want zonder Nederland zou schaatsen geen niveau hebben en dit artikel niet bestaan. In het na-olympische seizoen hoorde je echter niemand meer over schaatsen als ‘te Nederlands’.

Foto’s: SchaatsFoto’s, AfterPay & Beslist.nl

Toen de kou nog maar moeizaam zijn intrede deed in Nederland en we probeerden te wennen aan de vele nieuwe schaatspakken stond begin november het Nederlands kampioenschap afstanden op het programma. De grootste winnaars van het toernooi in Heerenveen waren Ireen Wüst en Sven Kramer, ze wonnen allebei twee titels. Andere goede prestaties kwamen van Bo van der Werff, Floor van den Brandt, Carlijn Achtereekte, Gerben Jorritsma en Kai Verbij.

 
Aangenaam, ik ben Pavel Kulizhnikov
Wat volgde was een duo wereldbekerwedstrijden in Azië. De eerste, in Obihiro, deed de wereld voor het eerst ‘officieel’ kennismaken met Pavel Kulizhnikov. De Rus reed al rap in het voorseizoen, maar dat moest hij eerst ook nog maar eens bewijzen op wereldbekerniveau. Nou, dat had hij geweten. Inclusief de tweede wereldbeker in Seoul pakte de twintiger vijf gouden medailles en een zilveren plak.

De Aziatische trip, overigens zonder Heather Richardson en Brittany Bowe, leverde twee verrassende nederlagen op: Martina Sábliková werd in Seoul op de 5000 meter geklopt door Claudia Pechstein en Sang-Hwa Lee verloor op de 500 meter, iets dat naar mate het seizoen vorderde overigens meer en meer als normaal bestempeld kon worden. Daar tegenover staan de eerste wereldbekerzege voor Sverre Lunde Pedersen (1500 meter) en de dominantie van Seung-Hoon Lee op de massastart.

Eins-zwei in Berlijn
Het schaatsersgilde verscheen twee weken later in Berlijn opnieuw op het ijs, waarvan de historische ‘eins-zwei’ van Nico Ihle en Samuel Schwarz u vermoedelijk nog bijstaat. Zo’n ‘moment van het weekend’ was er bij de wereldbeker in Heerenveen van een week later niet. Maar een naam van het weekend was er in de persoon van Heather Richardson wel. De vriendin van de enige professionele schaatser wiens vriendin een sneller persoonlijk record op de 500 meter heeft, haalde samen met landgenote Bowe uit op de 500, 1000 en 1500 meter. Amerikaanse suprematie.

 
Allrounden en sprinten 
Waar voor de sprinters het seizoen vanaf toen een maandje stil lag (tijd voor belangrijkere dingen) bonden de allrounders de ijzers bij het NK allround van eind december weer onder. Om misverstanden te voorkomen: Mark Tuitert deed niet mee. Kramer en Wüst wonnen in een kleine slijtageslag en namen Koen Verweij, Wouter olde Heuvel, Linda de Vries en Jorien Voorhuis met zich mee naar het EK allround in Chelyabinsk. Aldaar veroverden Kramer, die een onverwacht sterke Verweij van zich afhield, en Wüst een nieuwe allroundtitel.

Een week later stonden allrounders Wüst en Verweij alweer aan de start van het NK sprint in Groningen. Thijsje Oenema behaalde daar vermoedelijk haar beste vorm van het seizoen en werd net als Hein Otterspeer voor het eerst Nederlands kampioen sprint. Pim Schipper werd knap derde bij de heren en zorgde er daarmee voor dat zowel Kjeld Nuis als Stefan Groothuis geen ticket naar Astana hoefden te boeken.

Heilige maand
Voor de heilige maand 12 februari tot 8 maart aanbrak (maand van de WK afstanden, het WK sprint en het WK allround) stonden er eerst nog een wereldbeker lange afstanden (Hamar) en korte afstanden (Heerenveen) op de rol. In Hamar gaf Denis Yuskov een eerste rooksignaal af met de zege op de 1500 meter. In Heerenveen (en ook al in Hamar) reeg het Amerikaanse duo Bowe/Richardson de zeges aaneen op de korte afstanden. Kjeld Nuis was met het akkefietje met Jan Szymanski en de millimeterfinish, de meest besproken man van beide weekenden.

Donderdag 12 februari. Dag één van de WK afstanden. Én de enige dag van de WK afstanden 2015 dat de firma Bowe/Richardson geen wereldtitel won. Samen slepen ze zes plakken, waarvan drie gouden, in de wacht. Een derde van deze oogtst behaalden zij op dag twee van het kampioenschap, tevens de dag van dé race van het seizoen 2014/2015: die van Yuskov op de 1500 meter. Eén minuut, 43 seconden en 36 honderdsten in Thialf over anderhalve kilometer. Een tijd die onmogelijk was. Thialf blunderde nadien met het volkslied, maar blunderen kan altijd erger.

Verder op de WK afstanden: Nederlandse wereldkampioenen op de massastart (Arjan Stroetinga en Irene Schouten), twee titels voor Sábliková (3000 en 5000 meter) en Kramer (5000 meter en ploegenachtervolging) en goud voor Shani Davis en Pavel Kulizhnikov. Het meest verrassende goud van het weekend was voor de Japanse dames Nana Takagi, Miho Takagi en Ayaka Kikuchi, die de Nederlandse vrouwen met twee honderdsten klopten op de ploegenachtervolging.

Kikuchi en Richardson maken trilogie compleet
Kikuchi is samen met Richardson overigens de enige schaatser die dit seizoen meedeed aan de WK afstanden, het WK sprint en het WK allround. Bij dat WK sprint (twee weken later) ging Bowe door met hetgeen ze deed op de WK afstanden: winnen. Bowe zegevierde op alle afstanden in Astana en verwees Richardson naar plaats twee en de sterke Karolína Erbanová naar plek drie. De Nederlandse vrouwen Margot Boer, Thijsje Oenema en Laurine van Riessen vielen tegen.

De Nederlandse mannen deden het in Kazachstan met de eindnoteringen twee (Hein Otterspeer), vier (Michel Mulder) en zes (Pim Schipper) een stuk behoorlijker. Aan Kulizhnikov kon niemand tippen, al was Otterspeer hem op de eerste 1000 meter wel te snel af. De Rus won net als Bowe met meer dan een punt voorsprong en zag zijn landgenoot Aleksey Yesin knap derde worden. Een ereronde in een Kazachstaanse arrenslee volgde.

Matig Canadees toetje
Het toetje van het seizoen vond in Calgary plaats, waar met het WK allround wellicht wereldrecords verbroken zouden worden. Echter waren zowel de schaatsers als de omstandigheden daar niet goed genoeg voor. Ida Njåtun kwam verrassend genoeg het dichts in de buurt van een mondiale toptijd. Op de 1500 meter reed de Noorse 1.52,71, minder dan een tel boven het wereldrecord. Het zou haar brons in de eindstand opleveren, achter een ontketende Sábliková en een balende Wüst.

Doordat Koen Verweij zijn kampioenschap na dertig meter al voorbij was, was er weinig spanning bij het mannentoernooi. Yuskov had net niet dat beetje extra om Kramer van zijn zevende wereldtitel allround af te houden. De Fries reed een solide vierkamp, met waarschijnlijk zijn beste 1500 meter van het seizoen. Die 1500 meter die eigenlijk het hele jaar niet liep, ging in Calgary wel naar tevredenheid. Sverre Lunde Pedersen bezette de derde podiumplek in het eindklassement.

Sluitstuk
De wereldbekerfinale in Erfurt vormde het sluitstuk van dit schaatsseizoen. Pavel Kulizhnikov (winst wereldbeker 500 en 1000 meter) en Brittany Bowe (winst wereldbeker 1000 meter) bewezen waarom ze tot respectievelijk beste schaatser en schaatsster van het seizoen 2014/2015 zijn gekozen. Andere wereldbekerwinnaars bij de mannen: Denny Morrison (die een super weekend reed in Erfurt) op de 1500 meter, Jorrit Bergsma was de beste op de langste afstanden en Seung-Hoon Lee op de massastart.

Bij de vrouwen won de Japanse Continu-rijdster Nao Kodaira het eindklassement van de wereldbeker over 500 meter. Een dubbele overwinning van Heather Richardson in Erfurt kon dat niet meer voorkomen. Bowe won zoals gezegd het klassement op de 1000 meter. Ze had drie punten meer dan Marrit Leenstra, die op de 1500 meter wel de eindzege opeiste. Martina Sábliková won voor de negende maal de wereldbeker over de langste afstanden. Ivanie Blondin kroonde zicht tot winnares van de wereldbeker op de massastart.

Zie ook:
Kulizhnikov en Bowe beste schaatsers van het seizoen
Buitenlandse schaatsers maken stappen in Nederlandse dienst
Overzicht schaatsploegen 2015/2016

Powered by Calculate Your BMI