Schaatsende familieleden in Nederland

Schaatsende familieleden in Nederland

Vorige week verscheen een overzicht met schaatsende famieleden in het buitenland, maar ook in Nederland zijn genoeg familiebanden in de schaatstop te ontdekken. Daartoe behoren onder meer de broertjes Wennemars, (Erben en Freddy) die allebei nog steeds niet helemaal zijn gestopt.

Bij de NK Afstanden van dit seizoen waren drie ‘koppels’ actief die elkaar broer of zus mogen noemen. De gebroeders Michel en Ronald Mulder waren daar de bekendste van. De 27-jarige tweeling is nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Toch was er tijdens hun tv-optreden bij Pauw & Witteman deze week een duidelijk verschil zichtbaar: Michel (lichtblauw en mét baard, dat laatste is ook een verschil trouwens) kamt zijn haar namelijk naar links en Ronald naar rechts. Ja ja, je moet iets verzinnen om ze uit elkaar te houden.

Andere familieleden die bij het laatste NK aan de start verschenen zijn Bob de Vries (28) en Elma de Vries (30). Beiden, van origine marathonrijders, hebben ook nog een broertje: Bart, die richt zich dan weer uitsluitend op de marathons. Het derde ‘familieduo’ dat bij het NK actief was, luistert naar de namen Simon Schouten (23) en Irene Schouten (21).

Aron Romeijn was tijdens de NK Afstanden ook één van de deelnemers, maar dat gold niet voor zijn twee jaar jongere broer Ruben, die er in 2011 wel bij was. Bij de familie Roest was dit dan weer net andersom: Patrick Roest, pas 17 jaar, werd keurig 13e op de 1500 meter, maar zus Natasja (20), al wel meermaals actief op het NK allround, ontbrak dit seizoen.

Een ander voorbeeld van schaatsende familieleden zijn de zusjes De Jong. Antoinette, een enorm talent en nog altijd maar 18, beschikt over een misschien wel even zo talentvol zusje: Michelle. De 14-jarige Michelle heeft al aangetoond dat ‘hard schaatsen’ zeker niet alleen aan Antoinette besteed is. Iets meer dan een maand terug gleed de jongste telg van de familie De Jong naar een knappe 42,3 op de 500 meter.

Andere schaatsende familieleden:
Janine Smit en Leonie Smit

Actieve schaatsers met een broer/zus die vroeger actief was:
Wouter Olde Heuvel en Remco Olde Heuvel (gestopt)
Yvonne Nauta en Rienk Nauta (gestopt)
Sven Kramer en Brecht Kramer (gestopt)
Margot Boer en Esther Boer (gestopt)
Tim Roelofsen en Ingo Roelofsen (gestopt)

Koningin Máxima
Wat tot slot nog een aardig feitje over koningin Maxima een achterneef heeft die vrij recent twee keer deelnam aan het WK Sprint. Zijn naam: José Ignacio Fazio. De nu 28-jarige schaatser , die alle Argentijnse records op zijn naam heeft staan, startte in 2009 en 2010 op het WK sprint, waar hij weliswaar geen potten kon breken. Over koning Willem-Alexander gaat het gerucht dat hij een knipselmap bijhield van de Argentijn.

Powered by Calculate Your BMI