Preview NK afstanden: zij maakten indruk in de voorbereiding

Preview NK afstanden: zij maakten indruk in de voorbereiding

Misschien nog wel meer dan andere jaren snakt de schaatswereld naar de start van het nieuwe seizoen. Vrijdagavond barst het olympische schaatsjaar 2017/2018 dan eindelijk los met de Nederlandse kampioenschappen afstanden in Heerenveen. Deze zes deelnemers zijn na een aantal bewogen jaren terug aan het front of bewezen in de voorbereiding in goeden doen te zijn. Komend weekend willen zij niets liever dan vlammen.

Foto’s: SchaatsFoto’s

 
Hein Otterspeer
Op basis van de voorbije twee seizoenen zou Hein Otterspeer kansloos zijn voor een afvaardiging naar de Olympische Spelen. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo (28) reed mee in de marge, met af en toe een kleine uitschieter. De lijn van zijn topjaar 2015, waarin hij onder meer Nederlands kampioen sprint werd en als tweede eindigde op het wereldkampioenschap sprint, kon hij de voorbije seizoenen niet doortrekken. ,,Ik heb veel geleerd van vorig jaar”, vertelde hij aan schaatsen.nl. ,,Vooral hoe het niet moet.”

Maar zie daar. De trainingstijden van de Zuid-Hollander in aanloop naar het nieuwe seizoen zijn hoopgevend. Hij kwam begin deze maand tot 1.08,47 op de 1000 meter in Inzell. Otterspeer werd weliswaar gediskwalificeerd, maar met zijn optreden bewees hij nog altijd tot de beste 1000 meter-rijders ter wereld te behoren. Zaterdag bevestigde hij dat andermaal. Bij een trainingswedstrijd in Heerenveen klokte de pupil van Jac Orie 1.08,42 op de kilometer.

Marrit Leenstra
Gezien de 38 individuele wereldbekermedailles die Marrit Leenstra in haar prijzenkast heeft liggen, is het apart dat 28-jarige Friezin nooit individueel succes op de WK afstanden of Olympische Spelen heeft behaald. Altijd net niet en meestal die ondankbare vierde plek, ze zal het zelf dondersgoed weten. Dolgraag wil Leenstra daar in dit olympische seizoen verandering in brengen.

 
Haar tijden geven alle aanleiding tot het hebben van die hoopvolle gedachte. Leenstra kwam in dit prille seizoen al tot 1.15,56 (1000 meter) en 1.56,67 (1500 meter) op de middellange afstanden. Niet vaak was ze in het voorseizoen al zo rap. Bovendien was geen enkele landgenote dit seizoen al sneller dan Leenstra op de genoemde afstanden. De Nederlandse vrouw in Italiaanse dienst is favoriet voor één of meerdere titels bij de NK afstanden.

Michel Mulder
34 seconden en 94 honderdsten kunnen een hoop veranderen in een mensenleven. In die tijd raffelde Michel Mulder (31) eind september zijn eerste 500 meter van het seizoen af. Met die prestatie bewees hij vooral zichzelf een enorme dienst. ,,Ik kan het nog”, tweette hij na zijn optreden. Van 2013 tot 2015 leek het wel of Mulder niet kon verliezen. De jaren erna was de rijder van Team Plantina geen schim van de gouddelver die hij was.

Met de Spelen in aantocht lijkt de regerend olympisch kampioen op de kortste afstand ‘het trucje’ weer te beheersen. Van alle Nederlanders was alleen Daidai Ntab dit seizoen sneller. De schaatser van Team Plantina maakte zaterdag indruk met een fenomenale tijd van 34,66. Met de Mulders, Ntab, Smeekens, Verbij en Otterspeer belooft de 500 meter op de NK afstanden een waar spektakelstuk te worden.

Koen Verweij
De meest opvallende move deze schaatszomer kwam van Koen Verweij. De 27-jarige Noord-Hollander traint sinds deze zomer mee met de Russische selectie, tot onbegrip van bijvoorbeeld Kjeld Nuis: ,,Het is niet goed hoe dat land met de sport om gaat”, vertelde Nuis aan het Algemeen Dagblad, wijzend op de dopingperikelen in Rusland. ,,Zeker als Nederlander – je komt uit een land dat domineert in de schaatswereld – vind ik het heel bijzonder dat je je daarbij aansluit. Dat neem ik hem wel kwalijk, ja.”

Maar als je spreekt over ‘terug aan de top’ en ‘goed wanneer het moet’ mag de naam van Koen Verweij absoluut niet ontbreken. Met zijn eerste trainingstijden liet hij de concurrentie nog niet bepaald achterover schrikken. Met zijn magistrale 1500 meter van afgelopen weekend lukte hem dat vermoedelijk wel. Verweij klokte 1.44,70 in Inzell. Zijn vierde tijd ooit op de mijl, alleen op het ijs van Calgary en Salt Lake City was hij al eens sneller.

Lotte van Beek
Welke Nederlandse vrouw pakte in 2014 op 22-jarige leeftijd goud en brons op haar eerste Olympische Spelen, maar sukkelde daarna vooral in de marge? (Overladen door alle Nederlandse successen in Sotsji) zullen veel mensen het antwoord op die vraag wellicht niet weten. Door een afgescheurde kruisband, opgelopen bij een skivakantie na de Spelen, boekte Lotte van Beek de voorbije jaren niet de successen die ze zonder die kwetsuur vermoedelijk wel had geboekt.

Sinds vorige week gloort er weer wat hoop aan de horizon voor de rijdster van het Gewest Friesland. Ze kwam in Inzell tot 1.17,01 op de 1000 meter, haar beste tijd op een laaglandbaan in vier seizoenen tijd. Met 1.16,76 deed ze het dit weekend in Heerenveen zelfs nog beter. Rijdt Van Beek een dergelijke tijd ook op de NK afstanden, dan is ze kansrijk om zich in de Nederlandse wereldbekerselectie te schaatsen. En dat zou een mooie volgende stap in de juiste richting zijn voor Van Beek.

Reina Anema
Tot en met afgelopen vrijdag had Reina Anema de snelste tijd op de vijf kilometer van het seizoen in handen. De 24-jarige rijdster van Team Frysk haalde begin oktober in Inzell bijna vijf seconden van haar persoonlijke record af op de langste afstand bij de vrouwen. Ze kwam in een race met kwartetstart tot 7.02,59. Alleen de Canadese Isabelle Weidemann was dit seizoen sneller. Op het snelle ijs van Calgary noteerde ze 6.57,84.

Ook al hebben veel toppers dit seizoen nog geen vijf kilometer gereden, de tijd van Anema is veelbelovend. De Friezin reed nog nooit een wereldbekerwedstrijd of ander internationaal toernooi. In 2016 mocht ze wel mee als reserve naar het EK Allround in Minsk. Gezien haar vorm aan het begin van dit seizoen kunnen er zomaar eens een paar mooie maanden aankomen voor Anema, die ook op de drie kilometer kansrijk is voor een wereldbekerticket.

Powered by Calculate Your BMI