Nieuwe schaatsseizoen: Wie zien we niet meer terug?

Nieuwe schaatsseizoen: Wie zien we niet meer terug?

Het Nederlands kampioenschap afstanden in Heerenveen nadert en dat betekent dat we weer een hoop nieuwe namen in actie gaan zien. Daar tegenover staat echter een aantal rijders dat we niet meer in actie gaan zien, nooit meer. Een overzicht van de vijf belangrijkste Nederlandse schaatsers, die na vorig seizoen besloten te stoppen.

Mark Tuitert (34)
De grootste Nederlandse schaatser die er na vorig seizoen mee ophield is drievoudig olympisch medaillewinnaar én Europees kampioen allround (2004) Mark Tuitert. De olympisch kampioen van Vancouver plaatste zich relatief onverwacht voor de laatste Spelen in Sotsji, waar hij slechts twee tienden tekort kwam voor nieuw olympisch eremetaal. Ach, zal Tuitert denken, ik werd tenminste olympisch kampioen toen het nog niet zo mainstream was. Tuitert gaan we dit seizoen terugzien als schaatsanalist bij de NOS.

Natasja Bruintjes (26)
Ze behoorde op de korte afstanden tot de beste van Nederland en bij vlagen zelfs tot de wereldtop: Natasja Bruintjes. Maar na haar herniaoperatie in 2012 wist ze de aansluiting bij de top niet meer te vinden. In het tijdperk daarvoor beleefde de schaatsster uit Zaanstad haar meest glorieuze momenten in 2009, toen ze onder andere vierde van de wereld werd op de 1000 meter en als tweede eindigde bij het Nederlands kampioenschap sprint. Bruintjes miste het NK Sprint in Amsterdam van verleden seizoen door rugklachten en besloot om er daarmee meteen een punt achter te zetten.

Jacques de Koning (32)
Ook Jacques de Koning, vorig jaar nog ploeggenoot van Tuitert, zien we dit jaar niet meer terug op de ijzers. De 500 meter specialist uit Middelie had qua lengte en sprintcapaciteiten meer weg van een Japanner dan een Nederlander. Zijn opening bood namelijk perspectief voor een betere eindtijd dan vaak het geval was. Niet voor niets behoort de Noord-Hollander dan ook tot een van de snelste Nederlanders ooit over 100 meter.

Video: Jacques de Koning snelt naar een persoonlijk record tijdens het NK Sprint van 2008 in Thialf.

Rhian Ket (31)
Buiten Tuitert is Ket de enige die dit seizoen nog altijd nauw betrokken is bij de schaatssport. De oud-pupil van Johan de Wit fungeert hedendaags als voorzitter van de atletenvereniging van de KNSB. Ket was op het NK Afstanden altijd een vaste waarde in de top tien van zijn geliefde 1500 meter. Van de twaalf keer dat hij deelnam. eindigde hij tien maal bij de eerste tien. Eén keer greep hij de titel, dat was in 2010. De Noord-Hollander hoopte daarmee eindelijk de definitieve stap naar de top te hebben gemaakt. Echter kon hij die status op mondiaal niveau nooit bevestigen.

Marit Dekker (24)
De laatste in het rijtje gestopten is ook de jongste van de vijf. Marit Dekker houdt de schaatssport al op 24-jarige leeftijd voor gezien om aan de slag te gaan als intercedente bij Randstad. De sprintster gold bij de junioren als groot talent met onder meer een vierde stek op de 500 meter bij de WK Afstanden voor junioren in 2009. Net als Ket kon ze de laatste stap niet zetten. Bij de senioren abonneerde ze zich op deelnames aan de kortste afstanden voor het NK afstanden en het NK Sprint, waar haar negende plaats in 2009 als beste resultaat geldt.

Over twee weken volgt een overzicht met buitenlandse schaatsers die we dit seizoen niet meer terugzien.

Zie ook:
Schaatsploegen seizoen 2014/2015
Schaatskalender seizoen 2014/2015
Nederland meer dan ooit in trek voor buitenlandse schaatsers

Foto: Wikimedia Commons

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI