Nieuwe schaatsseizoen: Wie ontbreken er in Obihiro?

Nieuwe schaatsseizoen: Wie ontbreken er in Obihiro?

Over precies een week begint het internationale schaatsseizoen met de Wereldbeker in Obihiro. Tientallen nieuwe gezichten zullen op het ijs te bewonderen zijn, maar nog meer gezichten zullen juist niet meer te bewonderen zijn. Een heel buitenlands schaatsersgilde stopte na de Olympische Spelen in Sotsji met schaatsen. Eerder brachten we de Nederlandse gestopten in kaart, maar welke buitenlandse rijders zien we dit schaatsjaar niet meer terug?

Na achttien jaar zien we dit seizoen geen enkel lid van de familie Wotherspoon meer op het ijs. Zowel veelvoudig wereldkampioen Jeremy Wotherspoon als dienst zusje Danielle besloot te stoppen. Jeremy, in 2006 (soort van) en in 2010 ook al gestopt, blijft als trainer van de KIA Speedskating Academy verbonden aan de schaatssport. ‘The Spoon’ ondernam vorig jaar nog een laatste poging om zich te kwalificeren voor de Spelen. De 38-jarige Canadese sprinter slaagde echter niet in zijn missie en werd voorbijgestreefd door een nieuwe generatie.

Wotherspoon nam het gedurende zijn loopbaan regelmatig op tegen de Zuid-Koreaan Kyou-Hyuk Lee, die we eveneens niet meer terugzien. De Zuid-Koreaan en de Canadees eindigden op het Wereldkampioenschap sprint van 2008 in Thialf respectievelijk als eerste en tweede, waardoor Lee de eretocht in de arrenslee mocht maken.

Dat mocht de kleine Aziaat samen doen met de Duitse Jenny Wolf, die de schaatsen ook voor goed in het vet heeft gezet. De krachtpatser uit Berlijn beleefde met haar wereldtitel sprint in 2008 misschien wel het hoogtepunt van haar carrière. Samen met Lee was Wolf goed voor liefst tien wereldtitels.

Net als een tweetal Amerikaanse schaatsers dat ermee stopt: Jonathan Kuck (studie computerwetenschappen) en Tucker Fredricks (coach Amerikaanse ploeg) behaalden zij allen nooit Olympisch goud.

Dat geldt wel voor twee Canadezen en een Italiaan die de ijzers opbergen. De Canadezen, Lucas Makowsky en Mathieu Giroux, deden dat bij de Spelen in Vancouver (2010) op de ploegenachtervolging. Tegen alle verwachtingen in klopten zij de Amerikaanse en Nederlandse ploeg.

De Italiaan, Matteo Anesi, behaalde zijn Olympische titel vier jaar eerder, in Turijn. Ook Anesi deed dit op de ploegenachtervolging. De verloofde van Marrit Leenstra gleed samen met veelvraat Enrico Fabris en de schaatser met misschien wel de mooiste naam ooit, Ippolito Sanfratello, naar het goud.

Ook de Canadese Brittany Schussler en haar echtgenoot Justin Warsylewicz houden ermee op. Dit geldt eveneens voor de Duitsers Monique Angermüller (die dit nieuws pas deze week bekend maakte) en Robert Lehmann.

Tot slot nog een vermelding voor de Rus Yevgeny Lalenkov, de Zwitser Roger Schneider (onder meer bekend van deze opmerkelijke beelden), de Taiwanees Darren Huang en de Japanse Masako Hozumi. Allen hebben zij hun laatste rondjes op het ijs al gemaakt.

Sabbatical
In plaats van definitief te stoppen kun je natuurlijk ook één of twee jaartjes van het ijs afgaan om daarna weer terug te keren. Onder meer Wotherspoon, Maki Tabata en Katarzyna Bachleda-Curus hielden al eens zo’n sabbatical. Na vorig seizoen lasten Beixing Wang en Ivan Skobrev, die het schaatsen niet echt lijkt te missen gezien de foto’s op zijn instagrampagina, een pauze in.

Ook Anastasia Bucsis en Cindy Klassen nemen een jaartje afstand van het ijs. Laatstgenoemde, die vorig seizoen geen enkele wedstrijd reed, zegt daarna te willen bepalen of ze definitief stopt of toch nog terugkeert.

Foto: Wikimedia Commons

Powered by Calculate Your BMI