Nederlandse schaatsdominantie ongekend

Nederlandse schaatsdominantie ongekend

Met het WK Allround van komend weekend zit het schaatsseizoen 2013/2014 er op. Voor Nederland was dit vermoedelijk het succesvolste schaatsjaar ooit met de 22 plakken in Sotsji. Dit seizoen telde in totaal zes Wereldbekerwedstrijden (Calgary, Salt Lake City, Astana, Berlijn, Inzell en Heerenveen). Ook op basis daarvan is Nederland een absolute wereldmacht ten opzichte van de rest.

Dit jaar waren dus zeven internationale toernooien waarop alle afstanden gereden werden. Als je aan de hand daarvan een ranglijst opmaakt, pakte Nederland 91 medailles (37 keer goud, 27 keer zilver en 27 keer brons). Behalve bij de Wereldbeker in Astana (eenmaal goud), waar Nederland met een gedevalueerde ploeg in actie kwam, haalde Nederland ieder weekend minimaal vier en maximaal acht keer goud.

Achter onze Oranjeschaatsers volgen de Verenigde Staten, dat buiten het debacle in Sotsji, eens sterk jaar doormaakte. Niet voor niets wonnen Richardson en Davis dan ook de wereldbeker op de 1000 meter.

Buiten deze twee naties waren nog elf andere landen die dit seizoen een medaille grepen. Zuid-Korea en Rusland mogen als subtoppers worden beschouwd terwijl Tsjechië al haar eremetaal aan Martina Sábliková te danken heeft. Frankrijk (Alexis Contin) en Italië (Mirko Giacomo Nenzi) sluiten de rij.

Afbeelding

Noot 1 – Bij alle Wereldbekerwedstrijden over 500 meter werd geen eindklassement opgemaakt over twee omlopen. Bij alle wereldbekerweekenden zijn dus twee winnaars per weekend, terwijl dat er in Sotsji maar een winnaar was.

Noot 2 – De massastart, dit seizoen slechts twee keer verreden, is niet meegenomen. De massastart stond in Sotsji ook niet op het programma.

Foto: Wikimedia Commons

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI