Nederland meer dan ooit in trek voor buitenlandse schaatsers

Nederland meer dan ooit in trek voor buitenlandse schaatsers

Wie de top van de schaatssport wil bereiken heeft daarvoor belang bij de perfecte trainingsaanpak en begeleiding. En waar anders kom je dan uit, dan bij het land dat op de laatste Spelen ruim zeventig procent van alle schaatsmedailles won. Juist ja, Nederland. Niet gek is het dan ook dat Nederland als vestigingsplaats dit schaatsseizoen meer dan ooit in trek is voor buitenlandse schaatsers.

Na de vakantieperiode verlieten zestien buitenlandse schaatsers hun geboorteland om dit jaar een bestaan als topschaatser in Nederland op te bouwen. Op zich is deze trend geen nieuw fenomeen, onder meer Konrad Niedzwiedzki (TVM), het Canadese koppel Jeremy Wotherspoon en Mike Ireland (eveneens TVM) en de Amerikaan Kip Carpenter (DSB), gingen dit zestiental al voor. Maar waar het aantal buitenlandse schaatsers in Nederlandse dienst de voorgaande jaren hooguit rond de vijf uitkwam, is nu verdrievoudigd.

Dit seizoen
Het achterlaten van het thuisland betekende voor de Australiër Daniel Greig (Beslist.nl) en de Fransman Alexis Contin (Team Clafis) vermoedelijk weinig nieuws, beiden trainden ook de voorbije jaren in Nederland. Maar voor Contins ploeggenoot, Heather Richardson, is dit een heel ander verhaal.

De 25-jarige Richardson, bij Clafis ook ploeggenoot van haar verloofde Jorrit Bergsma, stelde net als de andere Amerikaanse schaatsers flink teleur bij de Spelen in Sotsji. De voormalige wereldkampioene sprint (2013) besloot om die reden dat het tijd was voor een drastische verandering in haar loopbaan. En daarom liet de Amerikaanse haar vrienden en familie achter in de hoop om dit seizoen in Nederland eindelijk die stabiele topper te worden.

Maar de cultuuromslag kan nog vele malen groter, vraag dat maar aan de drie talentvolle Japanners die de overstap maakten naar Team New Balance. Zowel Shane Williamson (zoon van een Australische vader, vandaar de naam) als Nana Takagi en Saori Toi besloten hun heil in Nederland te zoeken. Ook bij Continu staat dit seizoen een Japanner onder contract: Nao Kodaira. Net als haar ploeggenote Karolina Erbanová uit Tsjechië, hoopt Kodaira zich aan het niveau van kopvrouwen Ireen Wüst en Margot Boer op te kunnen trekken.

iSkate International Development Team
De overige acht buitenlandse schaatsers die dit seizoen de kleuren van een Nederlandse formatie vertegenwoordigen doen dat bij het iSkate International Development Team. Deze nieuwe opleidingsploeg mag als het kleine broertje van Team Beslist worden beschouwd. De vermoedelijk bekendste namen van de equipe zijn die van de Chinezen Longjiang Sun en Qishi Li. Ook hun landgenoten Xin Zhao en Fan Yang maken onderdeel uit van het team, dat verder bestaat uit de Canadees Cooper Hunter en de Noren August Teodor Haugen, Anders Furnéé en Magnus Myhren Kristensen.

Of de Nederlandse trainingsaanpak en begeleiding de veertien buitenlandse rijders naar een hoger niveau stuwt, is afwachten. Op basis van de eerste trainingswedstrijden lijkt in elk geval wat mooi in het verschiet te liggen. Hoe dan ook, hou ze in de gaten dit seizoen!

Overzicht buitenlandse schaatsers in Nederlandse dienst seizoen 2014/2015:
Daniel Greig, Team Beslist.nl (Australië, 23 jaar)
Alexis Contin, Clafis (Frankrijk, 28 jaar)
Heather Richardson, Clafis (Verenigde Staten, 25 jaar)
Shane Williamson, New Balance (Japan, 19 jaar)
Nana Takagi, New Balance (Japan, 22 jaar)
Saori Toi, New Balance (Japan, 20 jaar)
Nao Kodaira, Continu (Japan, 28 jaar)
Karolina Erbanová, Continu (Tsjechië, 21 jaar)
Longjiang Sun, iSkate Development Team (China, 22 jaar)
Qishi Li, iSkate Development Team (China, 21 jaar)
Xin Zhao , iSkate Development Team (China, 21 jaar)
Fan Yang, iSkate Development Team (China, 19 jaar)
Cooper Hunter, iSkate Development Team (Canada, 20 jaar)
August Teodor Haugen, iSkate Development Team (Noorwegen, 23 jaar)
Anders Furnéé, iSkate Development Team (Noorwegen, 21 jaar)
Magnus Myhren Kristensen, iSkate Development Team (Noorwegen, 18 jaar)

Zie ook:
Overzicht schaatsploegen seizoen 2014/2015
Schaatskalender seizoen 2014/2015

Foto: Wikimedia Commons

Powered by Calculate Your BMI