Natuurlijk bloeit Zuid-Korea op nu de Winterspelen naderen

Natuurlijk bloeit Zuid-Korea op nu de Winterspelen naderen

Als de Olympische Spelen naderen, verbeteren de sportieve prestaties van het land waar de Spelen worden gehouden. Altijd. Zowel bij zomer- als wintersporten. Over een jaar en twee maanden beginnen de Winterspelen in Pyeongchang. De Zuid-Koreaanse medailleoogst bij internationale wedstrijden neemt langzaam toe, zoals bijvoorbeeld op het ijs.

Foto: Korea.net

Extra geld
Buiten Italië eindigden alle landen die de Olympische Spelen in de 21e eeuw organiseerden bij de Spelen in eigen land hoger op de medaillespiegel dan de editie daarvoor. Het meest recente voorbeeld is Brazilië, dat een paar maanden terug in Rio de Janeiro op plek dertien in het medailleklassement eindigde, tegenover plek 22 in Londen (2012). Rusland is een ander voorbeeld. Bij de Winterspelen van 2014 in Sotsji wonnen de Russen het medailleklassement. In Vancouver (2010) kwam Rusland niet verder dan plaats elf.

De verklaring daarvoor is simpel: geld. Als de Spelen op eigen grond plaatsvinden, pompt het gastland extra geld in faciliteiten en andere voorzieningen voor de sporters. Voor eigen volk moeten de sporters schitteren. Afgaan is uit den boze. Zo gebeurt dat momenteel ook met de wintersporters uit Zuid-Korea, die op die manier meer medailles hopen te winnen dan de acht die in Sotsji werden behaald.

Progressie bij Zuid-Koreaanse schaatsers
Neem schaatsen als voorbeeld. Vorig seizoen stond de medailleteller van de Zuid-Koreanen na twee wereldbekerwedstrijden op vijf. Dat aantal is in dit pre-olympische seizoen verdubbeld na even zoveel wereldbekerontmoetingen. Er groeien dit seizoen nieuwe takken aan de Zuid-Koreaanse medailleboom, die lange tijd louter uit afsplitsingen van 500 meter-koningin Sang-Hwa Lee (foto) en de achtervolgingsmannen bestond.

Met Lee (goud op de 500 meter) en het zilveren achtervolgingstrio Hyung-Joon Joo, Cheol-Min Kim en Seung-Hoon Lee verzamelde Zuid-Korea in Sotsji twee schaatsplakken. Het heeft er alle schijn van dat de Koreanen dat bij de komende editie van de Spelen gaan overtreffen.

Van twee naar zeven medaillekansen
Lee en de achtervolgingsmannen behoren internationaal nog altijd tot de podiumkandidaten. Op basis van de eerste wereldbekerwedstrijden zijn daar vijf medaillekansen bijgekomen. Tae-Yun Kim en Min-Kyu Cha stonden beiden een keer op het podium op de 500 meter. Op de massatart won Zuid-Korea met Seung-Hoon Lee en Bo-Reum Kim al twee gouden medailles. Tot slot grepen Ji-Woo Park, Seon-Yeong Noh en Bo-Reum Kim bij de wereldbekerwedstrijd in Harbin brons op de ploegenachtervolging.

Canada is uitzondering
Het genoemde Koreaanse gezelschap moet ervoor zorgen dat het land over ruim een jaar bij de Spelen op eigen bodem meer schaatsmedailles wint dan (de twee die) vier jaar eerder op vreemde bodem werden veroverd. Zo lukte dat ook vier van de vijf voorgaande gastlanden van de Winterspelen. De Amerikaanse schaatsers overtroffen zich in Salt Lake City bijvoorbeeld met zes plakken ten opzichte van vier jaar eerder. Italië veroverde in Turijn haar eerste schaatsmedailles in de olympische geschiedenis.

Alleen Canada slaagde er bij de Spelen in eigen land (2010) niet in om het aantal medailles bij het schaatsen te overtreffen ten opzichte van de editie daarvoor. Dat kwam vooral door de supervorm van Cindy Klassen in 2006. De Canadese kreeg vijf medailles omgehangen in Turijn. Na 2007 keerde de topvorm nooit meer terug bij de inmiddels gestopte Klassen.

Land: Medailleoogst als gastland: Medailleoogst editie daarvoor:
Rusland Sotsji 2014: 0-1-2 (3) Vancouver 2010: 0-1-1 (2)
Canada* Vancouver: 2010: 2-1-2 (5) Turijn 2006: 2-4-2 (8)
Italië Turijn 2006: 2-0-1 (3) Salt Lake City 2002: 0-0-0 (0)
Verenigde Staten Salt Lake City 2002: 3-1-4 (8) Nagano 1998: 0-1-1 (2)
Japan Nagano 1998: 1-0-2 (3) Lillehammer 1994: 0-0-2 (2)
Powered by Calculate Your BMI