Nabeschouwing: WK Sprint 2015

Nabeschouwing: WK Sprint 2015

Russisch en Amerikaans succes in Kazachstan. Pavel Kulizhnikov en Brittany Bowe werden dit weekend met groot vertoon van macht wereldkampioen sprint in het Alau Ice Palace in Astana. Kulizhnikov won drie van de vier afstanden. Bowe verpletterde de concurrentie helemaal en won alle vier de afstanden. Voor de Nederlanders was een rol in de kantlijn weggelegd. Tien zaken die dit weekend opvielen.

Foto: Wikimedia Commons

1. De wereldtitel sprint in 2017 is voor Hein Otterspeer. In 2013 eindigde de grote sprinter in Salt Lake City voor het eerst op het podium: derde. Dit jaar in Astana (2015) werd hij dus tweede. In 2017 (Calgary) zal het dan eindelijk raak zijn voor Otterspeer.

2. De titel van Brittany Bowe zorgt voor een eerlijke verdeling van de laatste twaalf titels op het wereldkampioenschap sprint bij de vrouwen. Noord-Amerika, Europa en Azië behaalden sinds 2004 elk vier titels.

3. Geïnspireerd door Nick & Simon greep Karolína Erbanová dit weekend het brons. Daarmee bezorgde ze Tsjechië de eerste plak ooit op het WK sprint. De 22-jarige sprintster is dit seizoen helemaal tot bloei gekomen bij Team Continu.

4. Feiten die uw dag maken: De Nederlandse dames konden zich niet in de strijd om de medailles mengen, maar voor het eerst in zestien jaar tijd eindigde met Thijsje Oenema weer een Nederlandse op plek negen in de eindstand. Dat was langer geleden dan welke andere positie dan ook.

5. Mocht Pavel Kulizhnikov geen wereldkampioen sprint zijn geworden, dan zou dat een grotere verrassing zijn geweest dan dat hij het wel werd. Het gemak waarmee de Rus de concurrentie verslaat wordt al als ‘normaal‘ beschouwd. Echter was het nog altijd pas het eerste WK voor de twintiger.

6. Buiten de tweede omloop van de 500 meter op het NK sprint in Groningen mocht Michel Mulder zich dit seizoen geen enkele keer de sterkste noemen op de 500 meter. Dat is toch een flink contract met vorig seizoen.

7. Thuisrijdster Yekaterina Aydova eindigde op de pijnlijkste plek in het eindklassement (vierde), maar reed wel het weekend van haar leven. Zo goed als zaterdag en zondag presteerde de Kazachstaanse nog nooit. Ook haar blessuregevoelige landgenoot Roman Krech deed weer eens van zich horen.

8. Dat Tae-Bum Mo dit weekend aan het WK sprint deelnam, begrijpt niemand. Vermoedelijk gedwongen door de Zuid-Koreaanse schaatsbond was Mo aanwezig in Astana. De voormalig olympisch kampioen op de 1000 meter werkte als een toerist zijn rondjes af.

9. Het is treurig voor Elina Risku dat ze dit weekend twee keer alleen moest starten. Nog treuriger voor de Finse schaatsster is dat ze voor het tweede jaar op rij roemloos laatste werd.

10. Aleksey Yesin draait al jaren mee, maar dit seizoen komt het er voor het eerst ook echt uit bij de 27-jarige Rus. Met een zesde, vijfde, twaalfde en tweede plaats troefde hij Michel Mulder met 0,01 af om het brons.

Overzicht nabeschouwingen schaatsseizoen 2014/2015:
Nabeschouwing: NK Afstanden
Nabeschouwing: WB Obihiro

Nabeschouwing: WB Seoul
Nabeschouwing: WB Berlijn

Nabeschouwing: WB Heerenveen (1)
Nabeschouwing: NK Allround
Nabeschouwing: EK Allround
Nabeschouwing: NK Sprint
Nabeschouwing: WB Hamar
Nabeschouwing: WB Heerenveen (2)

Powered by Calculate Your BMI