Nabeschouwing: WK Allround 2015

Nabeschouwing: WK Allround 2015

Sven Kramer werd in Calgary voor de zevende keer wereldkampioen allround. Zeven keer de beste zijn is geen sinecure en dus is daarmee eigenlijk alles al gezegd voor deze nabeschouwing. Kramers prestatie is een wereldprestatie. Bij de vrouwen veroverde Martiná Sábliková voor derde maal de wereldtitel allround. De Tsjechische bekroonde daarmee een van de beste seizoenen uit haar loopbaan. Tien zaken die dit weekend opvielen bij het wereldkampioenschap allround.

Foto: Wikimedia Commons

1. De 1.52.71 van Ida Njåtun op de 1500 meter was dé tijd van het weekend. Njåtun zat verhoudingsgewijs het dichtst tegen een wereldrecord aan. Het was sowieso het weekend van Njåtun. De Noorse beleefde haar ‘officiële’ doorbraak door ook nog eens derde te worden in het eindklassement.

2. Er sneuvelden dit weekend negen nationale records (waarvan een juniorenrecord) en 66 persoonlijke records. De Nederlanders Douwe de Vries, Marije Joling en Linda de Vries hadden daar een aandeel in. Zie hier voor een overzicht.

3. Het puntentotaal waarmee Sven Kramer dit weekend wereldkampioen werd, was niet genoeg geweest voor de wereldtitel allround in 2011, toen het WK ook in Calgary plaatsvond. Ivan Skobrev won destijds in een puntentotaal van 146.230 punten, Kramer had er dit weekend 146.509 nodig.

4. Het wereldkampioenschap allround 2015 van Koen Verweij duurde 470 meter, 5.000 meter, 1.500 meter en 10.000 meter tekort. Ondanks zijn ‘wilde’ seizoensvoorbereiding leek de blonde Noord-Hollander precies op tijd in topvorm voor dit WK. Maar dat zullen we nooit weten..

5. Door de wereldtitel van Kramer heeft Nederland Noorwegen bijna achterhaald als het gaat om wereldtitels allround: 36 om 35. Kramer heeft na dit weekend overigens de meeste gouden afstandsmedailles op het WK allround bij de mannen ooit gewonnen.

 
6. Doordat Denny Morrison dit weekend laatste werd op de tien kilometer, werd er voor het eerst in vier jaar tijd geen Pool laatste op de langste afstand van het WK allround.

7. Punt zeven is voor de zevende wereldtitel allround van Sven Kramer. Gewoon een momentje om daar nog even bij stil te staan.

8. Wat voor Njåtun geldt, geldt ook voor haar landgenoot Sverre Lunde Pedersen. Met zijn bronzen plak behaalde hij eindelijk die ‘grote’ medaille binnen. Pedersen werd al vier keer vierde op een allroundtoernooi.

9. Ireen Wüst had het dit kampioenschap niet, en dat is misschien ook een beetje het verhaal van haar seizoen. Ze greep zilver, zoals ze ook al drie keer deed op de WK afstanden. Niet des Wüsts natuurlijk.

10. Wereldkampioen 500 meter, tweede op het wereldkampioenschap sprint en vierde op het WK allround. Heather Richardson mag terugkijken op een prima seizoen, maar het kan nog een stuk beter. Al deze prestaties behaalde ze in een veredelde ‘B-vorm’.

Overzicht nabeschouwingen schaatsseizoen 2014/2015:
Nabeschouwing: NK Afstanden
Nabeschouwing: WB Obihiro

Nabeschouwing: WB Seoul
Nabeschouwing: WB Berlijn

Nabeschouwing: WB Heerenveen (1)
Nabeschouwing: NK Allround
Nabeschouwing: EK Allround
Nabeschouwing: NK Sprint
Nabeschouwing: WB Hamar
Nabeschouwing: WB Heerenveen (2)
Nabeschouwing: WK Sprint

Powered by Calculate Your BMI