Nabeschouwing: Wereldbeker Heerenveen

Nabeschouwing: Wereldbeker Heerenveen

De wereldbeker op het ijs van Heerenveen vormde het sluitstuk van het voorseizoen. Heather Richardson kroonde zich tot koningin van het Thialf-stadion. De Amerikaanse reed zowel op de 500, 1000 als 1500 meter naar het goud. Doordat haar landgenote Brittany Bowe ook nog drie keer tweede werd, was er zowaar sprake van Nederlands-achtige dominantie van de Amerikanen. Tien andere zaken die opvielen tijdens dit weekend.

1. Japan, ofwel (voormalig) koning van de 500 meter bij de mannen, heeft momenteel geen enkele rijder die mee kan doen om de medailles op de halve kilometer. De best geklasseerde Japanner in het wereldbekerklassement staat slechts tiende.

2. We zijn nog niet eens halverwege het seizoen, maar de laatste wereldbekerwedstrijd op de ploegenachtervolging is al verreden. Bij de heren sloegen de Zuid-Koreanen een dubbelslag, die daarmee tevens hun eerste wereldbekerrace ooit wonnen. Nederland pakte de eindzege bij de vrouwen.

3. Nederland behaalde dit weekend bij de dames geen enkele individuele wereldbekerzege. En dat was al weer even geleden. Vooral de Amerikaanse dames zaten de Nederlanders dwars.

4. Voor het eerst in vier jaar en negen maanden is er bij de mannen weer een schaatser die twee wereldbekerraces over 1500 meter achtereen weet te winnen. Destijds was dat Shani Davis. Nu is dat Jan Szymanski, die zich met zijn typerende, knokkende stijl naar de zege reed.

5. De trofee voor de meest tactische race van het weekend, en misschien wel van het seizoen, gaat naar Martina Sábliková. De Tsjechische won de drie kilometer na een uiterst tactische rit tegen Ireen Wüst. Ze profiteerde tot driemaal toe van de gebroken wind achter de Brabantse. In de laatste ronde snelde Sábliková voorbij Wüst.

Martina Sablikova

Martina Sabikova. Foto: Wikimedia Commons

6. Zo halverwege het seizoen komen toch ineens een aantal schaatsers bij je naar boven waarvan je je afvraagt waar ze eigenlijk uithangen. Voorbeelden daarvan zijn Jing Yu, Yekaterina Shikhova, Trevor Marsicano en Joji Kato.

7. Er werden dit seizoen drie vijf kilometers in wereldbekerverband verreden en drie keer werd Bob de Jong vierde. Vul dus maar in op welke plek de man uit Leimuiden de volgende keer eindigt. Overigens is De Jong goed op weg om voor de vierde keer het wereldbekerklassement over de langste afstanden te winnen.

8. Alle aandacht voor 500 meter-kanonnen Artur Was en vooral Pavel Kulizhnikov is meer dan terecht. Maar daarachter is de Canadees Laurent Dubreuil the new big thing. De Canadees behaalde dit weekend zijn vierde plak op de kortste afstand.

9. Over the new big thing gesproken. Het lijkt erop dat we in de persoon van Nils van der Poel eindelijk weer serieus rekening moet houden met een Zweedse schaatser. De achttienjarige Van der Poel snelde dit weekend in een hele snelle tijd (6.23,40) naar de zege op de 5000 meter in de B-groep.

10. Tot slot. Omdat nationale records altijd het vernoemen waard zijn, ze niet altijd opgemerkt worden en er ook dit weekend meerdere gereden werden: De Zwitser Christian Oberbichler (500 meter) en de Deen Viktor Hald Thorup (5000 meter) reden rapper dan een landgenoot ooit deed.

Foto: Paul Perreijn, flickr.com cc

Powered by Calculate Your BMI