Nabeschouwing: Wereldbeker Heerenveen

Nabeschouwing: Wereldbeker Heerenveen

De laatste ‘kleine’ wedstrijd van het schaatsseizoen 2014/2015 stond dit weekend in Thialf op het programma. Vanaf nu begint het seizoen eigenlijk pas echt met achtereenvolgens de WK Afstanden, het WK Sprint, het WK Allround en de wereldbekerfinale in Erfurt. Wie doorstonden de laatste testcase met succes en wie moeten zich serieus zorgen maken? Tien zaken die dit weekend opvielen.

Foto: Paul Perreijn, flickr.com cc

1. ‘Nederlandse regelsinstagramde de Kazachstaanse schaatser Roman Krech de wereld in na de discutabele zege van Kjeld Nuis op de tweede 1000 meter. Daar valt ook wel wat voor te zeggen, maar hier is duidelijk te zien dat Nuis toch echt iets sneller was.

2. In tegenstelling tot de Spelen in Sotsji en de WK afstanden van de laatste jaren lijkt Heather Richardson een keer precies op het goede moment in topvorm te zijn. Ze is kansrijk voor zeker twee wereldtitels komend weekend.

3. Op alle afstanden bij de vrouwen dit weekend waren minimaal twee van de laatste drie vrouwen in de uitslag afkomstig uit Japan of Zuid-Korea.

4. Kjeld Nuis maakt al zijn praatjes (eindelijk) waar door dit weekend twee keer de 1000 meter te winnen. Daarmee was hij goed voor (pas) zijn tweede en derde internationale zege op de kilometer.

5. Pavel Kulizhnikov heeft na dit weekend evenveel individuele wereldbekermedailles gewonnen als zijn landgenoot Ivan Skobrev. Beiden stonden dertien keer op het podium. Skobrev deed hier zeven jaar over, Kulizhnikov een half seizoen.

6. Sang-Hwa Lee die vijfde of lager eindigt op een 500 meter, dat gebeurde 1176 dagen geleden voor het laatst. In de persoon van Heather Richardson wordt de Zuid-Koreaanse komend WK serieus uitgedaagd, misschien wel voor het eerst in haar loopbaan.

7. Met het oog op het WK sprint, eind deze maand, is het aardig om te kijken wie er momenteel het beste voor staan. Pavel Kulizhnikov en Heather Richardson zouden met afstand het fictieve klassement over 500 en 1000 meter hebben gewonnen.

8. Laatbloeier Judith Hesse zorgt ervoor dat de ‘leegte’ die Jenny Wolf na vorig seizoen achterliet, wordt opgevuld. De 32-jarige Duitse klopte vorig jaar al stevig op de deur en pakte dit weekend haar eerste wereldbekerzege op de 500 meter.

9. De gloriejaren van Artur Was moeten vermoedelijk nog komen, maar Polen heeft met Piotr Michalski alweer een nieuwe topper op de korte afstanden. De twintigjarige Michalski gleed naar een nieuw persoonlijk record op de 1000 meter (1.10,58) en kwam ook op de 500 meter aardig voor de dag.

10. Precies op tijd top voor het WK: Karolína Erbanová. Liet het dit weekend zeker zien, weet hoe je moet pieken. Heeft goede papieren om Tsjechië komend WK de eerste medaille ooit op de 500 meter en/of 1000 meter te bezorgen.

Powered by Calculate Your BMI