Nabeschouwing: Wereldbeker Hamar

Nabeschouwing: Wereldbeker Hamar

Het Vikingskipet in Hamar vormde dit weekend het toneel voor de enige wereldbeker lange afstanden van dit seizoen. Bovendien was het de laatste krachtmeting voor de WK Afstanden. De zes afstanden van dit weekend samengevat in zes namen: Yuskov, Bergsma, Lee, Richardson, Sábliková en Schouten. Zes verschillende winnaars uit vijf verschillende landen. Tien zaken die opvielen in Hamar.

Foto: Wikimedia Commons

1. Iñigo Vidondo debuteerde dit weekend met een veertigste plek (van de 45) op de 1500 meter in de B-groep. Daarmee deed de Spanjaard het beter dan zijn voorgangers en landgenoten, Asier Peña Iturria en Beatriu Gomez, die tijdens hun wereldbekerdebuut respectievelijk laatste en een na laatste werden.

2. Het verschil tussen de firma Heather Richardson/Brittany Bowe en de rest op de 1500 meter was eigenlijk helemaal niet zo groot. Nummer drie Marije Joling moest maar 1.21 toegeven op Richardson en twee tienden op Bowe.

3. Twee Van der Poels. De één achttien, de ander net twintig. De één (Nils, schaatser) beleefde dit weekend een rampzalig weekend met plaatsen in de achterhoede op de 1500 meter en 5000 meter. De ander (Mathieu, wielrenner) beleefde het weekend van zijn leven met de wereldtitel veldrijden.

4. De 29e verjaardag van Jorrit Bergsma was waarschijnlijk zijn meest beroerde verjaardag ooit. De Fries verprutste zijn 1500 meter, waardoor hij een ticket voor het WK allround misliep. Even later kwam hij ook nog eens ten val bij de massastart.

5. In de B-groep op de 1500 meter bij de mannen deed zich een uniek gegeven voor. Van de 45 deelnemers begonnen alleen de voornamen van Livio Wenger, Linus Heidegger en Luca Stefani met een L. Je gelooft het niet maar ze eindigden precies achter elkaar: 33e, 34e en 35e. Die kans was 0,001 procent.


6. Marije Joling en Douwe de Vries gaan in maart debuteren bij het wereldkampioenschap allround. Nederlandse allroundtoppers die thuis blijven: Voorhuis, Valkenburg, Achtereekte, Olde Heuvel, Bergsma en Blokhuijsen, om maar eens wat te noemen.

7. De 1.45,07 van Denis Yuskov op de 1500 meter is een lichtpuntje in een droevig 1500 meter-jaar bij de heren. Samen met Kjeld Nuis zorgde de Rus voor de derde en vierde tijd onder de 1.46,00 van dit seizoen. Vorig jaar waren dat er 28 (!) Zie ook hier en hier.

8. De meest opmerkelijke naam in de top tien op een afstand dit weekend is die van de Bailin Li, tiende op de 1500 meter. De 22-jarige Chinees haalde met 1.47,55 bijna zeven tienden van zijn persoonlijke record af. China kan een topper bij de mannen maar wat goed gebruiken.

9. De ontwikkeling van Bart Swings verloopt vrij moeizaam. Na zijn eerste wereldbekerzege (2013) staat hij nu al twee jaar droog. Dit weekend werd hij achtste op de 5000 meter en vijftiende op de 5000 meter. Op de massastart haalde hij wel het podium.

10. De massastart bij de dames begint een echte tweestrijd tussen Irene Schouten en Ivanie Blondin te worden. De twee steken ver boven de rest uit. Schouten was dit weekend de sterkste van de twee. Ze bracht de stand, wat betreft zeges dit seizoen, daarmee op 2-2.

Powered by Calculate Your BMI