Nabeschouwing: Wereldbeker Berlijn

Nabeschouwing: Wereldbeker Berlijn

Het Sportforum Hohenschönhausen in Berlijn vormde dit weekend het decor van het derde wereldbekertreffen van dit seizoen. Waar in Azië nog een groot deel van de mondiale top ontbrak, waren zij in de Duitse hoofdstad wel van de partij. Met vier keer goud en een keer zilver werd het vooral het weekend van de Polen, die bij de mannen de helft van alle afstanden wonnen. Artur Was en Jan Szymanski waren de twee goudhaantjes. Tien andere zaken die opvielen.

1. Het is een aardig gegeven dat Rusland uitgerekend in het weekend na de spraakmakende ‘dopingdocumentaire’ van de ARD geen enkele medaille wint. De voorbije wereldbekers was Rusland goed voor minimaal zes plakken.

2. De best presterende Nederlandse van dit weekend was ze niet (guess what, dat was Ireen Wüst met drie keer goud), maar ze reed misschien wel het weekend van haar leven, Marije Joling. De pupil van Jan van Veen greep het goud op de ploegenachtervolging, werd knap tweede op de 3000 meter en eindigde als vijfde op de 1500 meter.

3. Twee dingen over de 1000 meter voor heren: 1) De nummers één tot en met vijf in de uitslag startten allen in de binnenbaan. 2) Het verschil tussen nummer één Nico Ihle en nummer laatst Jin-Su Kim bedroeg slechts 1.39 en dat is historisch klein.

4. De Amerikaanse firma Richardson/Bowe is back in business en daarmee staat ook het Amerikaanse schaatsen weer op de kaart. Richardson won dit weekend vier zilveren plakken. Bowe pakte een gouden medaille en werd twee keer vierde.

5. De winnende tijd op de ploegenachtervolging bij de mannen was bijna vier en een halve seconde trager dan de winnende tijd van een jaar geleden, toen er ook een wereldbeker plaatsvond op het ijs van Berlijn. Dat we in een na-olympisch jaar zitten, is daar ongetwijfeld debet aan.

Foto: Jos Dielis, flickr.com cc

6. Volledig in de kantlijn van de toptijd van Carlijn Achtereekte (4:00.80) in de B-groep, reden Saskia Alusalu (Estland) en Marina Zueva (Wit-Rusland) een nationaal record op de 3000 meter. Voor Zueva (22) was het de vierde achtereenvolgende race dat ze een persoonlijk record op de drie kilometer reed.

7. Winnen deed Jan Smeekens niet in Berlijn, maar met 35.50, 35.66 en 35.13 is hij vermoedelijk een van de eerste schaatsers ooit die drie 35’ers in een weekend noteert.

8. Carlijn Schoutens was wellicht de opmerkelijkste deelneemster van dit weekend. De negentienjarige schaatsster is in Nederland geboren, maar besloot met ingang van dit seizoen gebruik te maken van haar Amerikaanse licentie. Ze debuteerde met een 22e plek op de drie kilometer in de B-groep.

9. Dat Pavel Kulizhnikov ook kan verliezen is best een geruststelling. De meest besproken naam van de eerste twee wereldbekers, viel op de eerste 500 meter en had het niet op de 1000 meter. De tweede 500 meter liet hij aan zich voorbij gaan.

10. Sinds zijn olympische goud op de tien kilometer in Vancouver, stelde Seung-Hoon Lee vaker teleur dan niet. Vijf seizoenen later lijkt hij met de massastart eindelijk weer zijn draai te hebben gevonden. Met groot vertoon van macht gleed hij naar zijn tweede wereldbekerzege op deze vermoedelijk nieuwe olympische discipline.

Foto: Wikimedia Commons

Zie ook:
Nabeschouwing Wereldbeker Seoul
Nabeschouwing Wereldbeker Obihiro
Nabeschouwing NK Afstanden

Powered by Calculate Your BMI