Nabeschouwing: Wereldbeker Obihiro

Nabeschouwing: Wereldbeker Obihiro

Dit weekend stond de ijsbaan van Obihiro voor het eerst sinds 2010 weer op de wereldbekerkalender. Het werd vooral het weekend van Ireen Wüst en Pavel Kulizhnikov. Wüst ging door met wat ze al haar hele leven doet: winnen (drie keer goud en een keer zilver). De twintigjarige Kulizhnikov debuteerde met twee gouden medailles en een zilveren medaille in het wereldbekercircuit. Maar er gebeurde meer op het ijs van Obihiro. Veel meer. Tien andere zaken die opvielen.

1. Sang-Hwa Lee won haar twaalfde en dertiende opeenvolgende 500 meter in internationaal verband. De zegereeks van de pupil van Erik Bouwman begon anderhalf jaar terug bij de tweede 500 meter van de wereldbekerfinale in Heerenveen. Op de eerste 500 meter van dat weekend leed Lee haar laatste nederlaag. Jenny Wolf en Beixing Wang waren de Zuid-Koreaanse destijds te rap af.

2. De naam van de Poolse debutant Adrian Wielgat kan aan het rijtje namen van de Canadees Arne Dankers, de Zweed Nils van der Poel en de Noor Fredrik van der Horst worden toegevoegd: Een Nederlandse naam, maar geen Nederlandse nationaliteit. Zowel Dankers (ouders), Van der Poel (opa en oma) als Van der Horst (opa) hebben wel Nederlandse voorouders. Bij Wielgat is de Nederlandse link nog niet ontdekt.

3. De Nederlandse ploeg was dit weekend goed voor slechts één clean sweep. Daarvoor waren Kjeld Nuis, Wouter olde Heuvel en Koen Verweij verantwoordelijk op de 1500 meter. Na het viertal oranje gekleurde podia op de Spelen in Sotsji, is dit natuurlijk een ongelooflijk matig resultaat. Noodgedwongen zullen we ons daardoor door deze periode van sportieve malaise heen moeten slaan.

Schaatsen

Foto: Jos Dielis, flickr.com cc

4. Samuel Schwarz en wedstrijden in Azië zijn een uitstekend huwelijk. De 31-jarige Duitser behaalde liefst vijf van de zes wereldbekerplakken die hij won op Aziatische bodem (Harbin, Nagano en Obihiro). Op de 1000 meter was het andermaal raak voor Schwarz. Achter Kulizhnikov en Nuis gleed hij naar het brons.

5. Waar vooraf toch menig mens bang voor was, viel eigenlijk hartstikke mee. De tribunes in Obihiro waren uitstekend gevuld en ook tegen de boarding aan waren genoeg enthousiaste Japanners te vinden. Met vier keer zilver en een maal brons kunnen de inwoners van het land van de rijzende zon bovendien tevreden terug kijken op dit weekend.

6. De Russen pieken precies een jaar te laat. Althans, dat mag op basis van dit succesvolle weekend vanuit Russisch perspectief best geconcludeerd worden. De Russen wonnen de afgelopen dagen acht medailles waarvan twee gouden, twee zilveren en vier bronzen. In Sotsji werden slechts drie medailles behaald en dus hoor je niemand meer over de naam van Ivan Skobrev.

7. De trofee voor de schaatser met de moDenis Kovaloiste starthouding gaat naar Denis Koval (zie foto). De jonge Rus verscheen met een houding aan de start die ook in de boksring niet zo misstaan. Het leverde Koval op beide omlopen van de 500 meter een plek in de top tien op.

8. Vorige week zondag vierde ze haar veertigste verjaardag, maar dat belet haar niet om te blijven presteren, Maki Tabata. Dit weekend greep ze maar weer eens zilver op de ploegenachtervolging en werd ze veertiende op de drie kilometer. Naar het voorbeeld van landgenote Tonomi Okazaki, die pas stopte op haar 42e, lijkt ze door te willen schaatsen tot de laatste snik.

9. Wouter olde Heuvel is back in business en dat vinden we fijn. De rijder van Team LottoNL-Jumbo was goed voor goud op de ploegenachtervolging, zilver op de 1500 meter en brons op de 5000 meter. De Tukker is daarmee tevens de enige schaatser die dit weekend drie verschillende kleuren medailles mee naar huis neemt.

10. Roemloos reed Stephanie Beckert rond in de B-groep. Ze werd met 4:19.05 tiende op de drie kilometer. Daarmee eindigde ze tussen Ye Jin Jun en Risa Takayama. En dat zijn niet de namen waar je Beckert tussen verwacht. Je vraagt je zo langzamerhand of het ooit nog goedkomt met de Duitse. De tweede plaats op de 5000 meter bij de wereldbeker in Erfurt van bijna twee jaar terug was haar laatste aansprekende resultaat.

Foto: Wikimedia Commons

Zie ook:
Nabeschouwing NK Afstanden: Wat viel op?
Nieuwe schaatsseizoen: Wie ontbreken er in Obihiro?
‘Waarom stoppen als ik Zwitserlands beste ben?’

Powered by Calculate Your BMI