Nabeschouwing: NK Sprint 2015

Nabeschouwing: NK Sprint 2015

Zoveel titels als Sven (Kramer) en Ireen (Wüst) hebben Hein (Otterspeer) en Thijsje (Oenema) bij lange na nog niet. Maar Hein & Thijsje bekt op zijn minst even fijn als Sven & Ireen. Dit weekend behaalden Otterspeer en Oenema hun eerste nationale sprinttitel. Beiden beleefden daarmee vermoedelijk hun mooiste nationale schaatssucces tot dusver. Op ijsbaan Kardinge in Groningen gebeurde nog veel meer. Tien zaken die opvielen.
Foto: Beslist.nl

1. Thijsje Oenema zorgde er met haar Nederlandse titel voor dat er voor de vierde keer in de laatste negentien edities van het NK sprint voor vrouwen, geen rijdster wiens voornaam met de letter M begint, won. Dat u het even weet.

2. Soms, heel soms, vraag je je af.. (het zal allemaal wel wat ingewikkelder liggen, maar toch): als Anice Das zou uitkomen voor India (haar geboorteland) had ze én een super mooi schaatspak gedragen (want dat moet haast wel met de kleuren van de vlag van India) én was ze automatisch gekwalificeerd voor elke internationale wedstrijd.

3. Pim Schipper is eigenlijk een beetje de Denis Menchov van de schaatssport. Heel stilletjes sloop hij dit weekend naar een keurige derde plek in de eindrangschikking.

4. De top bereiken is een ding maar daar blijven is een tweede, vraag dat maar aan Maurice Vriend. De rijder van Team Corendon won eind 2012 een wereldbekerwedstrijd over 1500 meter, maar boekte sindsdien weinig (geen) aansprekende resultaten meer.

5. Doorgaans is Laurine van Riessen een jojo of staat ze ongeveer gelijk aan de beurskoers of het Nederlandse weer. Maar dit weekend was de kleine Noord-Hollandse heerlijk stabiel. Met een vijfde, vierde, derde en tweede plek werd ze tweede in de eindstand en plaatste ze zich voor het WK sprint.

6. De winnende tijd van Hein Otterspeer op de eerste 1000 meter (1.10,24) zaterdag was exact dezelfde tijd waarmee hij op het NK sprint van 2013 (eveneens in Groningen) tweede werd op eveneens de eerste 1000 meter.

7. Hoe een boze Hein Otterspeer is, weten we allemaal nog van toen hij de Winterspelen in Sotsji misliep. En met een boze Hein valt absoluut niet te sollen, maar Hein blij? Die wil je erbij hebben op je verjaardag.

8. De statistiek dat als een NK sprint in Noord-Holland heeft plaatsgevonden het jaar daarna de winnares haar titel prolongeert, gaat na dit weekend niet meer op. Christine Aaftink (1988/1989, Alkmaar/Heerenveen) en Annemarie Thomas (1995/1996, Alkmaar/Assen) deden dit. Echter slaagde Margot Boer (Amsterdam, 2014) daar dit weekend niet in.

9. Dat allrounders de 1000 meter prima aankunnen, vond Koen Verweij vorig seizoen al uit. Dit weekend ervoer ook Annouk van der Weijden het plezier van de kilometer. Ze werd (verrassend) vierde op de tweede 1000 meter.

10. Een mislukt voorseizoen, maar op het WK afstanden is hij er gewoon bij: Jesper Hospes. De rijder van Beslist.nl viel tegen op het NK afstanden maar piekte dit weekend op het juiste moment. Met twee solide 35’ers op de 500 meter stelde hij een startbewijs voor het WK afstanden op zijn thuisbaan Thialf veilig.

Powered by Calculate Your BMI