Nabeschouwing: NK Allround 2014

Nabeschouwing: NK Allround 2014

Een allroundtoernooi, en aan het eind staan Sven Kramer en Ireen Wüst bovenaan het podium bij respectievelijk de mannen en vrouwen. Dat lijkt niets nieuws. En dat is het ook niet. Kramer nam voor de zesde keer deel en behaalde zijn even zoveelste titel. Wüst won buiten de 5000 meter alle afstanden. Maar daarachter gebeurde – vooral door de drie in plaats van vier te verdienen startbewijzen voor het EK allround – zoveel meer. Tien punten die opvielen.

Foto: Team AfterPay

1. Je zou maar schaatsster van beroep zijn en uit Nederland komen. Nummer vier Carlijn Achtereekte zou met haar puntentotaal van dit weekend op het NK allround ook op het wereldkampioenschap allround van vorig seizoen als vierde zijn geëindigd. En dat zegt best wat.

2. Jorrit Bergsma kan veel beter allrounden dan hijzelf en de hele schaatswereld vrijdag dachten. De enige topschaatser met een vriendin die een sneller persoonlijk record op de 500 meter heeft, werd vierde in het klassement. Mits hij zich nog wat verbetert op de korte afstanden lijkt hij een vaste waarde voor de internationale allroundtoernooien van de komende jaren.

3. Na het NK allround van vorig seizoen en dat van 2011 werd Marije Joling dit weekend voor de derde (!) keer in haar loopbaan gediskwalificeerd op het NK Allround. Het wegtikken van een blokje was daar de oorzaak van.

4. Er sneuvelden dit weekend in Thialf maar liefst 57 persoonlijke records. Bij de mannen waren dat er 29 tegenover 28 stuks bij de vrouwen.

5. Met zijn zeventien jaar was Marcel Bosker de jongste deelnemer van dit weekend. Zeventien was ook de plek waarop de debutant uitkwam in het klassement. Ene Oscar Freire eindigde ooit ook op die plek tijdens zijn eerste WK-optreden. Wat volgde waren drie wereldtitels..

Foto: Jos Dielis, flickr.com cc

Foto: Jos Dielis, flickr.com cc

6. Koen Verweij plaatst zich voor het EK Allround, maar zal naar alle waarschijnlijkheid niet deelnemen. Zijn ploeggenoten Jan Blokhuijsen, Marije Joling en Marrit Leenstra werden dit weekend gediskwalificeerd of gaven op. En dus heeft de ‘Rusland-boycot‘ van Jan van Veen eigenlijk geen enkele betekenis.

7. Op het podium eindigen op het NK allround is knap, maar om dat acht jaar na dato – na een mindere periode te hebben gehad – nog eens te doen, is des te knapper. Jorien Voorhuis (derde in 2006) slaagde daar dit weekend in. De Overijsselse greep het zilver.

8. De eerste nederlaag in lange tijd op de vijf kilometer van Sven Kramer lijkt een beetje ondergesneeuwd door zijn zesde Nederlandse allroundtitel. Maar Jorrit Bergsma was de Fries zaterdag toch maar even een kleine twee seconden te snel af.

9. Dat een wereldtitel allround bij de junioren niet meteen alles zegt, (van de laatste zestien juniorenwereldkampioenen allround bij de dames werd er maar een wereldkampioen bij de senioren) daar kan Antoinette de Jong meer over vertellen. Vorig jaar won ze het WK allround bij de junioren, maar dit weekend was ze eigenlijk nergens.

10. Tot slot een eervolle vermelding voor Jos de Vos, die in alle anonimiteit zesde werd. Buiten de 5000 meter, waar hij een kleine halve seconde boven zijn persoonlijk record reed, noteerde de pupil van Johan de Wit op alle afstanden een persoonlijke toptijd.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI