Nabeschouwing: EK Allround 2014

Nabeschouwing: EK Allround 2014

Spannender. Het Europees kampioenschap allround in Chelyabinsk was véél spannender dan menigeen vooraf had verwacht en wellicht had gehoopt. Sven Kramer en Ireen Wüst wonnen hun zevende en vierde Europese titel. Maar daar zag het na dag één, of in Kramers geval na de 1500 meter, helemaal niet naar uit. In de schaatshoofdstad van Rusland, die volgens onderzoek van de Universiteit Twente relatief gezien overigens de meeste cyberaanvallen ter wereld uitvoert (dat u het even weet), gebeurde nog veel meer. Tien zaken die dit weekend opvielen.

Foto: Kirsti Biseth

1. Europees kampioenen Ireen Wüst en Sven Kramer beginnen echt oud te worden. Op het EK allround van tien jaar terug was Wüst de enige vrouw die er ook al bij was. Buiten Havard Bokko geldt hetzelfde voor Kramer bij de mannen.

2. Sverre Lunde Pedersen lijkt in dit gedeelte van zijn carrière te kampen te hebben met het Gerard van Velde-syndroom. Voor de vierde keer eindigde de Noor als vierde bij een internationaal allroundtoernooi.

3. Verweij: ,,Nee ik ga niet naar het EK.” Verweij: ,,Ik twijfel of ik naar het EK ga.” Coach Jan van Veen: ,,Koen gaat gewoon naar het EK.” En uiteindelijk ging hij ook. En wat is het goed dat hij toch ging. Bijna onttroonde hij koning Kramer, maar met zilver mag hij alsnog tevreden zijn.

4. De 7.19,90 van David Andersson op de 5000 meter (bij de mannen!) is de langzaamste vijf kilometer in vijf jaar tijd op een Europees indoorkampioenschap allround. De blotebillenzweed reisde vermoedelijk alleen naar Chelyabinsk af om te vlammen op de 500 meter. Daar slaagde hij overigens wel in.

5. Niet Sven Kramer of Ireen Wüst was de beste ‘allrounder’ van dit weekend. Nee, dat was Viktor-Hald Thorup. Want zeg nou zelf, wat is meer allround dan op elke afstand op dezelfde plaats eindigen. De jonge Deen werd op alle afstanden twintigste.

Foto: Team AfterPay

6. Twee jaar na haar zilveren plak op het EK allround is Linda de Vries weer op het niveau van weleer. Ze miste de Spelen, maar toonde veerkracht en knokte zich terug. Met vier solide races reed ze verdienstelijk naar het brons dit weekend.

7. Huiskamervraag van de avond: Buiten Martin Hänggi deed er op het EK Allround van 2003 een schaatser bij de mannen mee, die nog altijd actief is. Hij was dit weekend niet van de partij, maar wie is deze schaatser?

8. Het scheelde niet veel of er was na 1970 en 2011 voor de derde keer in de historie geen Duitse vrouw in de top tien van het EK Allround geëindigd. Isabell Ost (negende) reed zich net bij de eerste tien. Het Duitse damesschaatsen leunt na het stoppen van sprintster Jenny Wolf volledig op de afwezige Claudia Pechstein.

9. Als een duveltje uit een doosje greep Denis Yuskov het brons bij de mannen. De Rus eindigde dit seizoen een keer als dertiende bij een wereldbeker over 1500 meter, maar meer presteerde hij niet. Hij bezorgde het enthousiaste Russische publiek in elk geval waar het recht op had.

10. Je vraagt je af waar het toch ooit is misgegaan met Hege Bokko. In 2011 klopte ze als jong onbevangen meisje hard op de poort van het internationale schaatsen. Ze leek een stabiele (sub)topper te worden. maar dat werd ze nooit. Ook al is ze nog maar 23, dit weekend had ze het opnieuw niet.

Zie ook:
Poll: Welk land heeft het mooiste schaatspak
Nabeschouwing: NK Allround 2014
Schaatser Martin Hänggi: “Waarom stoppen als ik Zwitserlands beste ben?” 

Powered by Calculate Your BMI