Mika Poutala: “Resetten heeft me goed gedaan”

Mika Poutala: “Resetten heeft me goed gedaan”

Mika Poutala begint zaterdag aan zijn derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen. De 31-jarige Finse schaatser miste het eerste deel van de wereldbekercyclus omdat hij twijfelde over het vervolg van zijn schaatsloopbaan. Poutala lijkt daar nu echter de vruchten van te plukken. De goedgemutste Fin evenaart zijn topvorm van vijf jaar terug. ,,Ik schaats heel makkelijk”, vertelt hij aan Allesmetsport. ,,Dat komt vooral doordat ik mezelf deze zomer echt ‘gereset’ heb.”

Foto: SchaatsFoto’s

,,Na vorig seizoen had ik geen enkele motivatie om de training te hervatten. En dus besloot ik om niet tegen mijn zin in te gaan trainen en de draad pas weer op te pakken als ik die motivatie hervond.” Halverwege juli kwam die motivatie terug bij de Finse sprinter en voegde hij zich bij de nationale selectie. Het wereldbekerpodium zat er dit seizoen nog niet in voor Poutala, maar de extraverte schaatser presteert de laatste maanden boven verwachting. ,,Ik ben erg blij en verrast met mijn resultaten dit jaar. Dit verbaast me echt.”

,,Dat ik zo goed presteer, komt denk ik vooral doordat ik meer tijd heb genomen om te rusten dan normaal. Dat heeft dus ook met dat motivatieprobleem te maken.” Na de teleurstellend verlopen Spelen in Sotsji – Poutala kwam niet verder dan plaats 29 op de 500 meter – lastte de Fin een rustperiode in. ,,Zoveel rust in mijn carrière heb ik nog nooit genomen. Er waren zelfs een aantal maanden dat ik niet aan schaatsen dacht. Ik ben deze zomer echt weer vanaf nul begonnen, en dat is bevorderlijk geweest voor mijn prestaties van nu.”

Finse selectie

Mika Poutala met de Finse selectie. Foto: Instagram

Tranen in Vancouver
Poutala, fanatiek aanhanger van het christendom, boekte zijn grootste successen op de korte afstanden. Aan het begin van zijn loopbaan zag het daar echter niet naar uit. Zowel in 2003 als 2004 nam hij deel aan het EK Allround, waar hij beide keren op plek zeventien uitkwam. Pas daarna ontpopte hij zich tot sprinter en was hij er onder meer ieder jaar bij op het wereldkampioenschap sprint.

,,De Olympische Spelen in Vancouver waren mijn hoogtepunt”, vertelt de Fin. ,,Vooral de eerste omloop van de 500 meter.” Poutala noteerde met 34,86 de snelste tijd op die eerste omloop en was daarmee kansrijk voor misschien wel olympisch goud. Tijdens de tweede 500 meter kwam hij echter niet verder dan 35,18, waardoor hij ‘slechts’ vijfde werd. De Scandinaviër verklaarde nadien in tranen te zijn uitgebarsten. ,,Ik was er wel zo dichtbij.”

,,Ook mijn wereldbekerzege in Calgary behoort tot de hoogtepunten in mijn loopbaan”, vervolgt Poutala. Die behaalde hij op 12 december 2009 op de 500 meter. Zijn wereldbekerzege op de niet-olympische 100 meter (2005) niet meegerekend, was dit ook de enige keer dat Poutala zich de snelste mocht noemen tijdens een wereldbekerwedstrijd.

Poutala

Entertainer
De inwoner van Espoo is vooral bekend en geroemd om zijn fratsen voor en na zijn races, wanneer de ware entertainer in hem naar boven komt. Zie onder meer hier en hier. Dat maakt hem enorm populair bij de schaatsfans. Het helpt Poutala bovendien bij het focussen op zijn race. ,,Veel schaatsers hebben tegen me gezegd dat ze het fijn vinden om tegen me te rijden vanwege de luidkeelse aanmoedigingen, waar zij dan dus ook van profiteren. Sommigen hebben ook wel eens tegen me gezegd dat ze iets soortgelijks willen doen, maar ze weten niet precies hoe en wat.”

Relaxed
Na het succesvolle schaatsjaar 2009/2010, waarin hij onder meer vijf van zijn dertien wereldbekermedailles won, eindigde Poutala niet meer in de buurt van het eremetaal. Tot dit seizoen, waar hij zowel op de eerste als de tweede 500 meter bij de wereldbeker in Heerenveen, halverwege december, maar zes honderdsten tekort kwam voor een plek op het ereschavot.

,,Het schaatsen gaat me makkelijk af dit seizoen. Ik hoef er niet heel hard voor te werken. Dat is wel eens anders geweest.” Volgende week staat voor Poutala de WK afstanden, eveneens in Thialf, op het programma. Voorzichtig droomt hij van een plak op de 500 meter: ,,Ik weet dat er zeker tien anderen zijn die ook een medaille kunnen winnen. Maar als alles perfect gaat denk ik dat ik op het podium eindig.”

Powered by Calculate Your BMI