Met Stavanger eindelijk weer wereldbekerdebutant

Met Stavanger eindelijk weer wereldbekerdebutant

Na Astana en Chelyabinsk (2011) is er dit weekend met Stavanger voor het eerst in lange tijd weer een nieuwe stad die wordt toegevoegd aan het lijstje met wereldbekersteden in het schaatscircuit. De Sørmarka Arena in Stavanger vormt het decor voor het vijfde wereldbekertreffen van dit seizoen. De ruim honderdduizend inwoners tellende Noorse plaats mag als stad nummer negentien worden toegevoegd aan het lijstje met wereldbekersteden in de voorbije tien jaar.

Foto: Bruce Tuten, flickr. com cc

Inzell
Na Astana en Chelyabinsk, ruim vier jaar geleden, was het een tijdje wachten totdat het schaatsgilde weer een nieuwe plaats aandeed voor een wereldbekerwedstrijd. In 2013 werd er weliswaar voor het eerst een World Cup verreden in de Max Aicher Arena in Inzell, maar doordat in de jaren daarvoor al regelmatig wereldbekerwedstrijden werden verreden op het buitenijs van het Duitse bergdorpje, was Inzell voor de meeste schaatsers al bekend terrein.

Kwart wereldbekerwedstrijden in Thialf
Inclusief de wereldbekerfinales werden sinds het seizoen 2006/2007 77 wereldbekerwedstrijden verreden. De wereldbeker in Stavanger van dit weekend en de laatste wereldbeker van dit seizoen, de wereldbekerfinale in Heerenveen over twee weken, zijn daar voor het gemak al bij opgeteld.

Die 77 ontmoetingen vonden plaats in negentien verschillende plaatsen. Het Thialf-stadion in Heerenveen was, weinig verrassend, het vaakst gastheer. Buiten het seizoen 2013/2014 stonden de laatste tien jaar elk seizoen twee wereldbekerwedstrijden op het programma in de Friese stad, waar ongeveer een kwart van het totale aantal wedstrijden plaatsvond.

Elf landen
Kijkend naar het aantal wereldbekers per land, troeft Nederland Duitsland nipt af: negentien om zeventien stuks. Het verschil tussen beide landen is dat alle wedstrijden in Nederland in Heerenveen plaatsvonden, terwijl de Duitsers dat keurig verdeelden over Berlijn, Erfurt en Inzell. De Verenigde Staten en Rusland delen de derde plek met ieder zeven wereldbekerraces. In totaal organiseerden elf landen de voorbije jaren één of meerdere wereldbekerwedstrijden.

Powered by Calculate Your BMI