Ireen Wüst, olympisch kampioene 1500 meter en olympisch kampioene pieken

Ireen Wüst, olympisch kampioene 1500 meter en olympisch kampioene pieken

Voorzichtig gooit Ireen Wüst om 14.33 uur Nederlandse tijd haar beide armen in de lucht. Haar rit op de 1500 meter zit erop. De volgende veertien minuten gebruikt ze haar handen hoofdzakelijk als blinddoek. Ze wil niet kijken naar de concurrentie. Ze durft niet te kijken. Om 14.47 uur doet ze haar blinddoek af. Ze kijkt ze toch. Goud.

Foto: kris krüg, flickr.com cc

De veertien minuten op het middenterrein van de Gangneung Science Oval zijn ongetwijfeld een van de meest spannende veertien minuten uit het leven van Wüst. Opwinding, stress en zorgen hopen zich samen in haar hoofd. Iets na kwart voor drie Nederlandse tijd, in Zuid-Korea is het dan kwart voor elf ‘s avonds, maken de genoemde emoties plaats voor een enorme explosie van vreugde.

Twijfels
Wüst werd vanmiddag niet alleen olympisch kampioen 1500 meter. Ze werd ook olympisch kampioen pieken. Tot het olympisch kwalificatietoernooi van eind december werd ze omringd door twijfels. Misschien had ze er zelf minder last van, maar fans, concurrentes en journalisten tastten in het duister over haar vorm.

In de eerste helft van het seizoen stond Wüst slechts bij één van haar zeven individuele wereldbekeroptredens op het podium. Op de 1500 meter haalde ze het podium niet. Keer op keer was Wüst geen partij voor Miho Takagi, die haar concurrentes bij vlagen degradeerde tot figuranten op de middellange afstand. De Japanse leed dit seizoen geen enkele nederlaag.

Februarimaand is van Wüst
Waren de Spelen in oktober, november, december, januari of misschien wel in maart of april geweest, dan had Takagi waarschijnlijk het hele seizoen geen nederlaag over 1500 meter geleden. In de maand februari is de mijl echter eigendom van Wüst, weet nu ook Takagi. De magie van de olympische ringen maakt het mogelijk dat Wüst in februari net wat meer kan dan in alle andere maanden van het jaar.

Vanzelfsprekend is dat een traject. Bij het olympisch kwalificatietoernooi en bij de wereldbekerwedstrijd in Erfurt vertoonde Wüst weer trekjes van de sublieme schaatsster die we kennen. De vorm van Wüst was als een puzzelstukje dat steeds iets beter in het omliggende vormpje paste. Met 12 februari 2018 als laatste puzzelbeurt. Op die dag paste het stukje als gegoten in het vormpje.

Als Wüst nog geen fenomeen op twee ijzers was, dan is ze dat na haar vijfde olympische titel wel. Haar vijfde olympische gouden plak betekende ook haar tiende olympische medaille in totaal. En, misschien nog indrukwekkender: ze is de eerste vrouw die op vier verschillende edities van de Olympische Spelen goud heeft gewonnen. Ja, februari is de overduidelijk de maand van Ireen Wüst, olympisch kampioene pieken.

Powered by Calculate Your BMI