In Calgary veranderen alle vragen in antwoorden

In Calgary veranderen alle vragen in antwoorden

Het leuke aan een halfjaar zonder schaatsen is dat niemand van elkaar weet hoe hij of zij er na die periode voor staat. Schaatsers zelf weten dat niet van elkaar, trainers weten het niet, fans weten het niet en journalisten denken het te weten. Na komend weekend weet iedereen dat wel.

Foto’s: SchaatFoto’s

Overvloed aan vragen
Vragen, aan de vooravond van de start van een nieuw internationaal schaatsseizoen zijn er alleen maar vragen. Het schaatsersgilde liet zich al zien in selectiewedstrijden en reed de nodige trainingswedstrijdjes, maar in Calgary zien we pas echt wie goed is en wie niet.

Excelleert Pavel Kulizhnikov dit seizoen weer op de sprintafstanden, is Sang-Hwa Lee weer de oude en is er met Jorien ter Mors dan eindelijk iemand die tegen het geweld van de Amerikaanse dames op kan boksen? Na zondag zijn deze vragen op zijn minst voor een deel beantwoord. Na zondag weten we ook of één van de tien wereldrecords is verbroken, want omdat de internationale seizoensopener in Calgary verreden wordt, moeten we ook dat niet uitsluiten.

Kulizhnikov

Wereldrecorddroogte bij mannen
De enige mogelijkheid op een wereldrecord dit seizoen is in principe dit weekend of het weekend daarna. Aangezien het laatst verreden wereldrecord al weer van twee jaar terug stamt, snakt de schaatsvolger naar nieuwe mondiale toptijden. Destijds was het Brittany Bowe die het wereldrecord op de 1000 meter aanscherpte, terwijl Sang-Hwa Lee een dag daarvoor een wereldrecord van mannelijk achtige proporties had neergezet op de 500 meter.

Op de ‘traditionele afstanden’ bij de mannen is het al zes jaar geleden dat een schaatser een nieuw wereldrecord op het scorebord zette. Shani Davis slaagde daar op 11 december 2009 op de 1500 meter in Salt Lake City voor het laatst in.  Het wereldrecord op de ploegenachtervolging bij de mannen is recenter en werd twee jaar terug neergezet.

Calgary wil dichterbij Salt Lake City komen
De schaatsbanen van Calgary en Salt Lake City staan vanzelfsprekend bekend als snelste banen ter wereld. Salt Lake City heeft daarin nog net wat streepjes voor op Calgary: negen van de huidige wereldrecords werden gereden in de Amerikaanse stad, tegenover drie in de Canadese plaats.

Calgary wil in die ‘strijd’ maar wat graag dichterbij de Amerikaanse baan komen en daarvoor biedt dit weekend de eerste mogelijkheid. De grootste kansen op een wereldrecord liggen op de volgende drie afstanden.

1. 500 meter mannen – Pavel Kulizhnikov (Huidige WR: Jeremy Wotherspoon 34,03 op 9 november 2007)
Van alle tijden die dit seizoen zijn gereden, kwam geen enkele schaatser zo dicht in de buurt van een wereldrecord als Pavel Kulizhnikov op de 500 meter. In de eerste week van november schudde de rappe Rus 34,27 uit zijn mouw. Die tijd liet menig schaatsfan de ogen gelijktijdig knipperen en twinkelen. Als iemand momenteel een wereldrecord kan rijden, is het Kulizhnikov wel.

2. 1000 meter vrouwen – Brittany Bowe/Heather Richardson (Huidige WR: Brittany Bowe 1.12,58 op 17 november 2013)
De mondiale toptijd op de 1000 meter bij de vrouwen is het jongste wereldrecord in de schaatssport. Dat neemt niet weg dat die tijd dit weekend zomaar uit de boeken kan worden gereden. De Amerikaanse Brittany Bowe en Heather Richardson zijn steken momenteel al in een dusdanig vormpeil dat een tijd onder de 1.12,5 absoluut tot de mogelijkheden behoort. Kijk overigens niet gek op als Jorien ter Mors zich ‘ineens’ tussen de twee Amerikaansen rijdt.

 

3. 1500 meter mannen – Denis Yuskov (Huidige WR: Shani Davis 1.41,04 op 11 december 2009)
Denis Yuskov reed vorig seizoen in Thialf één van de mooiste races ooit. Tijdens de WK afstanden kwam hij tot een fabelachtige 1.43,36 op de 1500 meter. Tel daar bij op dat hij afgelopen weekend in Calgary zijn persoonlijke records op de 500 en 1000 meter aanscherpte, dan wel vermorzelde, en je komt tot de conclusie dat de Rus een gooi gaat doen naar een nieuw wereldrecord op de mijl.

Zie ook:
Onmisbare informatie over het nieuwe schaatsseizoen
De situatie na de KNSB Cup in Enschede: wie gaan er naar Noord-Amerika?

Powered by Calculate Your BMI