‘Latenightschaatsen’ laat ‘t mooiste van de sport zien

‘Latenightschaatsen’ laat ‘t mooiste van de sport zien

Twee schaatsweekenden in Noord-Amerika laten de wereld er weer een heel stuk anders uitzien. Zes avonden konden we genieten van ‘latenightschaatsen’ in Calgary en Salt Lake City. Vier afstanden kregen een nieuw wereldrecord. Een avond zonder wereldrecord viel de voorbije twee weekenden al gauw tegen.

Foto: SchaatsFoto’s

De zaterdagavond in Salt Lake City was de mooiste van de zes. Terwijl de Amerikanen geen benul hadden van wat zich op schaatsgebied afspeelde in hun land en Amerikaanse dingen deden, zoals toeschouwer zijn bij één van de sporten waar ze goed in zijn, zegden Nederlanders het bezoek aan die ene kennis af. “Ik kan echt niet niet… er is schaa… ik bedoel… een ernstige verkoudheid geconstateerd bij mijn dochter.”

Schoonheid van ‘de tien’
Toen de rechtstreekse uitzending zaterdag begon en Erben Wennemars zichtbaar droomde van een wereldrecord van Jorrit Bergsma op de tien kilometer, was daar Peter Michael. De Nieuw-Zeelander reed voor het eerst in zijn leven 25 rondjes achter elkaar in wedstrijdverband. Dat deed hij onder de 13 minuten: 12,58.07. Dat op zich is al een krankzinnig goede prestatie. Het is één van de tientallen prestaties die de schoonheid van het schaatsen de afgelopen weekenden bewees.

Flowers doet voorganger Bloemen vergeten
En het was één van de tijden die de schoonheid van de meest discutabele schaatsafstand bewees. Net bijgekomen, reed Bart Swings zijn vierde nationale record van het weekend. Maar dat zou wellicht alleen opgemerkt worden als TJ Flowers niet bestond. TJ Flowers is de opvolger van Ted-Jan Bloemen, die sinds anderhalf jaar niet meer bestaat. TJ Flowers is een Canadees, die vorig jaar al zachtjes tegen de internationale deur klopte. Zaterdagavond trapte hij die deur open.

Dat gebeurde twee jaar en een maand nadat hij net geen laatste werd op de tien kilometer bij het Nederlands kampioenschap afstanden. Maar dit is geen Bloemen meer, dit is Flowers. Flowers lacht om die prestatie van zijn voorganger. Flowers liet de klok zaterdag stoppen na 12 minuten, 36 seconden en 30 honderdsten. Daarmee bezorgde hij vele kijkers chickenskin. Als dominostenen blies hij Sven Kramer en Jorrit Bergsma omver.

De wereld draait door
De rest van de zaterdagafstanden hoefde in principe niet meer verreden te worden. De avond was al geslaagd. Het gevoel dat menigeen aan de tien kilometer overhield, was wat je genieten van een sportprestatie noemt, factor tien. Maar langzaam ging het leven weer verder en toen de stofwolken eenmaal opgetrokken waren, reden vijf dames een nieuw persoonlijk record op de tweede omloop van de 500 meter. Echter zijn dat randzaken bij een Noord-Amerikaans wereldbekerweekend.

Werd het dan saaier en moesten ‘we’ misschien toch maar die kennis opbellen om te vertellen dat de verkoudheid van dochterlief al minder was geworden? Beter van niet. Bijvoorbeeld niet omdat Hong Zhang in de baan kwam op de 500 meter. De Chinese bewees vrijdag al dat Sang-Hwa Lee met haar 36,36 van twee jaar terug niet van een andere planeet afkomstig is. Tenzij Zhang, die tot 36,56 kwam, ook van die planeet komt. Op de tweede manche van de halve kilometer troefde Zhang Lee met 0.01 af. De hegemonie van de Zuid-Koreaanse is er ff niet meer.

Mini dominostenen
Nadat twaalf heren op de 1000 meter een persoonlijk record hadden neergezet (net als de persoonlijke toptijden op de 500 meter bij de vrouwen, geldt ook hier: bijzaak), stond de anderhalve kilometer voor de dames op de rol. Ofwel: de reden dat velen in Europa nog opbleven. Voelde de concurrentie voor Flowers als dominostenen aan, dan voelden de tegenstanders van Heather Richardson en Brittany Bowe aan als mini dominostenen.

De Amerikaanse dames bewijzen dat er een logica bestaat op het koningsnummer in de schaatssport. Zelden domineert een schaatser voor een bepaalde periode op de 1500 meter. Richardson en Bowe slagen daar nu wel in. Richardson beloonde de opblijvers door zeven tienden onder het wereldrecord, dat landgenote Bowe een week eerder had neergezet, te duiken. De vrouw van Jorrit Bergsma noteerde 1.50,85. Daardoor wordt 1 minuut en 50 seconden nu langzaamaan de magische barrière.

Nog niet genoemd
Dit scenario, zij het van iets mindere kwaliteit, speelde zich alle zes de schaatsavonden in Noord-Amerika af. Telkens vroeg je je af of het nog mooier of beter kon en telkens was het antwoord ‘ja’. Dit was dan ook slechts de beschrijving van één avond. Over super-Russin Natalia Voronina, de grandioze Kjeld Nuis en Carien Kleibeuker, Martina Sábliková die maar blijft winnen, William Dutton als vaste podiumklant en de Colombiaanse wereldbekerdeelname, hebben we het dan nog niet gehad.

Middagschaatsen in Inzell
Over twee weken is het schaatscircus te bewonderen in Inzell. De verreden nationale- en wereldrecords blijven vermoedelijk allemaal staan tot en met minstens het eind van dit seizoen. In Inzell krijgen we te maken met een laaglandbaan en schaatsen we weer rond het middaguur. Voordeel: een bezoek van een kennis ligt daardoor minder op de loer. En anders: een verkoudheid bij een kind kan behoorlijk lang duren.

Powered by Calculate Your BMI