Comebacks in het vrouwenschaatsen

Comebacks in het vrouwenschaatsen

Comebacks kom je haast in iedere sport wel tegen en zo ook bij het schaatsen. In de schaatssport is de meest besproken comeback ongetwijfeld die van Jeremy Wotherspoon. De 37-jarige Canadees maakte gedurende zijn loopbaan zelfs twee comebacks. De eerste was in 2007, toen hij na de Spelen van 2006 een tussenjaar nam. Het jaar daarop keerde hij terug, en met succes. Na het olympische jaar van 2010 zei de meervoudig wereldkampioen definitief te stoppen. Begin dit seizoen keerde hij echter opnieuw terug. Met vallen en opstaan, dat wel.

Foto: kris krüg, flickr.com cc

Ondanks dat de meest besproken comeback in de schaatssport op naam van een man staat, is dit fenomeen de laatste jaren vooral iets dat vaak bij de dames voorkomt. Hieronder volgen vier comebacks van schaatssters die zich dit seizoen proberen te kwalificeren voor de spelen in Sotsji. Zijn deze comebacks succesvol of hadden ze beter geen rentree kunnen maken?

Maki Tabata (39 jaar)

Maki Tabata was er al bij tijdens de Olympische Spelen van 1994 in Hamar. Toen moest Antoinette de Jong bijvoorbeeld nog geboren worden. De Japanse zette na het WK allround van 2010 een punt achter haar carrière. Het was mooi geweest. Op de Olympische Spelen in datzelfde jaar had ze met het zilver op de ploegenachtervolging de kroon op haar carrière gezet.

Maar eind september 2012 was ze daar plots weer. Terug van weggeweest. Bij een trainingswedstrijd op het ijs van Calgary reed ze een 3000 meter, en niet onverdienstelijk. Sindsdien is Tabata opnieuw een vaste waarde bij de wereldbekers en de allroundkampioenschappen. De echte vorm van weleer lijkt ze wel kwijt te zijn. Dit blijkt ook wel uit haar persoonlijke records, die allemaal voor 2010 gereden zijn. Tabata wil dit seizoen nog een keer alles geven om zich voor de vijfde keer te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Daarna zal ze haar schaatsen vermoedelijk definitief in het vet zetten.

Katarzyna Bachleda-Curuś (33 jaar)

De Poolse Katarzyna Bachleda-Curuś ging lange tijd door het leven als Katarzyna Wójcicka. In 2010 veranderde die achternaam in Bachleda-Curuś. Net als Tabata stopte ook Bachleda-Curuś na het WK allround van 2010 met schaatsen, nadat ook zij in dat seizoen olympisch succes had behaald op de ploegenachtervolging (brons).

Terwijl de Poolse het jaar daarop beviel van een kind verscheen ze in december 2012 terug op het ijs. Op de ijsbaan van Zakopane reed ze in alle anonimiteit een tijd van 42.76 op de 500 meter. Met haar prestaties kwam Bachleda-Curuś dat seizoen nog niet in aanmerking voor de internationale wedstrijden. Het seizoen daarop (2012/2013) slaagde de Poolse daar wel in en pakte ze bij het WK in Sotsji zelfs zilver op de Team Pursuit. Dit seizoen presteert Bachleda-Curuś sterker dan ooit. Na nationale records op de 1500 en 3000 meter in Salt Lake City pakte zebij dag twee van de wereldbeker in Berlijn voor het eerst in haar loopbaan een individuele medaille in wereldbekerverband: Zilver op de 1500 meter.

Carien Kleibeuker (35 jaar)

In het rijtje met comebacks hoort ook de naam van onze landgenote Carien Kleibeuker. De Friezin, die ook actief is op de marathon, stopte in 2007 met schaatsen. In de carrière daarvoor werd ze onder meer een keer Nederlands kampioene op de 5000 meter (2006). Deze sterke prestatie zorgde er mede voor dat ze vrijwel uit het niets deelnam aan de Olympische Spelen in Turijn.

Sinds 2011 is Kleibeuker terug op het ijs. In eerste instantie vooral op de marathon maar later ook als langebaanschaatsster. Dit seizoen rijd Kleibeuker misschien wel sterker dan ooit. Bij het NK begin dit seizoen werd ze tweede op de haar favoriete afstand de 5000 meter. Met deze zilveren plak kwalificeerde ze zich voor vijf kilometer bij de Wereldbeker in Astana, waar ze in de B-groep een tijd van 7:04.31 op de klokken bracht. Hiermee zou ze in de A-divisie het brons hebben gegrepen.

Elli Ochowicz (29 jaar)

De laatste vrouw in dit rijtje is de bijna dertigjarige Elli Ochowicz. De Amerikaanse is de dochter van olympisch schaatskampioene Sheila Young. Jim Ochowicz, manager van de wielerploeg BMC, is de vader van de sprintster. In maart 2010 zette Ochowicz een punt achter haar loopbaan nadat ze in februari van dat jaar voor de derde maal had deelgenomen aan de Olympische Spelen.

Bijna dertig maanden later besloot Ochowicz de draad weer op te pakken. Zoals de stijgende lijn eerder al bij Tabata, Bachleda-Curuś en Kleibeuker zichtbaar was, is deze er ook bij Ochowicz. Bij de eerste wereldbeker van dit seizoen in Calgary deed ze voor het eerst weer mee in internationaal verband. Ondanks haar promotie naar de A-divisie moet de Amerikaanse het vooralsnog vooral doen met plekken in de achterhoede. Hiermee lijkt ze een beetje op hetzelfde niveau te zitten als haar ‘eerste schaatscarrière’.

Powered by Calculate Your BMI