“Als eerste Indiase schaatser naar de Olympische Spelen”

“Als eerste Indiase schaatser naar de Olympische Spelen”

De 28-jarige Vishwaraj (Vish) Jadeja heeft maar één droom: Als eerste Indiase langebaanschaatser deelnemen aan de Olympische Winterspelen, het liefst al in 2014. Om deze droom te realiseren trok Jadeja naar Europa.

Jadeja is afkomstig uit een echte sportfamilie en begon op zijn vierde met skeeleren. In die discipline schreef hij meerdere nationale titels op zijn naam en nam hij in 2008 deel aan het WK in Spanje. Nadat skeeleren geen olympische status kreeg, besloot hij zijn focus te verleggen naar het langebaanschaatsen om zo alsnog deelname aan de Spelen af te dwingen. Om die reden verkaste de Indiër in 2008 naar Europa.

Begin carrière
In Göteborg (december 2008) maakte Jadeja voor het eerst kennis met de schaatssport. Nadien kwam hij in contact met de Nederlander Marnix Koolhaas. ,,Hij publiceerde een artikel in een aantal kranten en tijdschriften over een Indiase schaatser (ik) die op zoek was naar een team”, vertelt Jadeja aan Allesmetsport. Er waren toen drie coaches die reageerden. Ik besloot om te kiezen voor het team van Wim Nieuwenhuizen.” En dus verhuisde Jadeja naar Nederland, waar hij zijn ogen uitkeek over de Nederlandse liefde voor het schaatsen. ,,De passie die Nederlanders voor de sport hebben is ongelooflijk.”

Eenmaal in Nederland, verbleef Jadeja eerst in twee gastgezinnen. ,,Daar ben ik die mensen nog altijd enorm dankbaar voor. Op dit moment woon ik bij mijn coach Wim en verblijf ik vaak bij vrienden die vlakbij de ijsbaan in Utrecht wonen. Dat is ook de plek waar ik zo’n 24 tot 30 uur per week train.”

In het begin waren een hoop dingen in Europa even wennen voor Jadeja , zoals bijvoorbeeld het klimaat. ,,Maar dat ben ik inmiddels gewoon. Toen ik nog in Scandinavië woonde heb ik bewust een baantje als krantenbezorger genomen zodat ik gewend zou raken aan de kou. Nu geniet ik van het koude klimaat.”

Problemen
Sinds dat Jadeja traint onder Van Nieuwenhuizen heeft hij te kampen gehad met meerdere problemen. ,,Eigenlijk heb ik 18 maanden ‘downtime’ gehad. Ik had onder meer last van een hernia. Ook financieel gezien had en heb ik de nodige problemen. Ik mag hier namelijk niet werken. Maar gelukkig krijg ik veel steun van vrienden.” Het liefst kijkt Jadeja dan ook vooruit. ,,Terugkijken zal het verleden niet veranderen. Alles wat ik nu kan doen is hopen op het beste voor de toekomst.”

Prestaties
De in Ahmedabad geboren schaatser heeft uitgezonderd van de sprintafstanden alle nationale records van India op zijn naam staan. En ondanks dat schaatsen in India onbekend is, kun je dat toch een prestatie van formaat noemen. India telt ruim 1,2 miljard inwoners.

De persoonlijke records van de Indiër zijn tijden waarmee je op het Nederlands kampioenschap voor dames ergens in de achterhoede eindigt. Desondanks is de progressie van Jadeja bewonderenswaardig. Zo noteerde hij dit seizoen al twee persoonlijke records. Eén daarvan was op de 5000 meter, waarmee hij met 7.38,78 meer dan zeventien seconden onder zijn oude toptijd dook.

Persoonlijke records:

  • 500 meter: 40,39 (19 maart 2013, Heerenveen)
  • 1.000 meter: 1.23,10 (11 maart 2013, Heerenveen)
  • 1.500 meter: 2.05,78 (13 juli 2013, Heerenveen)
  • 3.000 meter: 4.31,99 (2 februari 2013, Enschede)
  • 5.000 meter: 7.38,78 (22 september 2013, Heerenveen)
  • 10.000 meter: 16.25,31 (20 maart 2013, Heerenveen)

Olympische droom
Volgens Jadeja is deelname aan de Olympische Spelen lastig, maar zeker niet onrealistisch: ,,Langebaanschaatsen is een topsport en daarbij liggen de kwalificatielimieten hoog. Het is sport en niets is zeker. Maar met het trainingsprogramma van Wim denk ik dat niets onmogelijk is. Het is nu alleen een kwestie van tijd.”

,,Ik denk vaak van was ik nou maar tien jaar eerder begonnen met trainen. Dat zou het allemaal een stuk eenvoudiger hebben gemaakt. Maar ik ga me dit seizoen voor 10000 procent geven en dan gaan we zien hoe ver we komen.” Mocht Jadeja te kort komen voor deelname in Sotsji, dan focust hij zich op Pyeonghang 2018. ,,Ik ga hoe dan ook alles geven.”

Anice Das
Overigens kennen wij hier in Nederland nog een andere van origine Indiase schaatser: Anice Das. De in Bombay geboren Das komt in tegenstelling tot Jadeja wel gewoon uit voor Nederland. Kijkend naar de prestaties van Das is het zeker niet onmogelijk om als Indiër de schaatstop te bereiken. Das nam namelijk al meermaals deel aan wereldbekerwedstrijden en boekte vele ereplaatsen op de nationale kampioenschappen.

Powered by Calculate Your BMI