Van Riessen kan zesde sporter met olympische zomer- en wintermedaille worden

Van Riessen kan zesde sporter met olympische zomer- en wintermedaille worden

Wint Laurine van Riessen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een medaille, dan komt ze in een wel heel uniek rijtje. Namelijk, dat van sporters met een plak op de Olympische Zomer- én Winterspelen. Maar vijf sporters gingen baanwielrenster en voormalig schaatsster Van Riessen voor in de olympische geschiedenis.

Foto’s: Wikimedia Commons

Schaatsbaan voor wielerbaan
Meedoen aan een editie van en de Zomerspelen en de Winterspelen is an sich al een sportprestatie van formaat. Twee keer deed Van Riessen als schaatsster mee aan de Winterspelen (2010 en 2014). Eén keer won ze een medaille. In Vancouver (2010) pakte ze brons op de 1000 meter. Iets minder dan twee jaar terug ruilde ze de schaatsbaan in voor de wielerbaan.

Zomerspelen, Winterspelen en Paralympische Spelen
In Rio is Van Riessen niet de enige sporter van de Nederlandse equipe die al eens op de Winterspelen in actie kwam. Ook kogelstootster Melissa Boekelman was er bij de jongste Winterspelen bij. In actie kwam Boekelman daar niet. Ze fungeerde als reserve bij het vrouwen bobsleeteam. Onder meer Jan Bos, Timothy Beck en Jeroen Straathof gingen Van Riessen en Boekelman voor.

Voor Straathof bleef het daar niet bij. Hij nam ook deel aan de Paralympische Spelen. De voormalig wereldkampioen 1500 meter schaatsen is wereldwijd de enige sporter die aan de Paralympics, Winterspelen en Zomerspelen heeft meegedaan.

Bobslee en atletiek of Schaatsen en wielrennen
Aan de Winter- en Zomerspelen namen Straathof en Bos deel als respectievelijk schaatser en baanwielrenner. Beck deed als lid van het bobsleeteam mee aan de Winterspelen en als hardloper van het Nederlandse 4×100 meter estafetteteam aan de Zomerspelen. De combinaties wielrennen en schaatsen en atletiek en bobsleeën zijn de meest gehoorde combinaties bij alle sporters die ooit aan beide evenementen hebben deelgenomen.

Schaatsgoud op Zomerspelen
Vijf, of eigenlijk zes, sporters wonnen een plak bij de Zomer- en Winterspelen. Gillis Grafström was de eerste, maar hij greep geen medailles in verschillende disciplines. De Zweed profiteerde in 1920 van de olympische status van kunstrijden op de Zomerspelen. Grafström veroverde drie olympische titels als kunstrijder.

De anderen behaalden hun medailles wel in een zomer- én wintersport. De Amerikaan Eddie Eagan won goud als bokser en bobsleeër, de Noor Jacob Tullin Thams won goud als schansspringer en zilver als zeiler, de Duitse Christa Luding-Rothenburger won meerdere gouden medailles als schaatsster en zilver als wielrenster. Dat deed ze als enige van het gezelschap in hetzelfde jaar: 1988.

Voorts won de Canadese Clara Hughes goud als schaatsster en brons als wielrenster. De Amerikaanse Lauryn Williams completeert de club. Williams greep goud met de 4×100 meter estafetteloopsters en zilver in de tweemansbob.

Vrijdag
Vrijdag verschijnt Van Riessen voor het eerst op de wielerpiste, in haar jacht op olympisch zomersucces. De Noord-Hollandse komt in Rio op drie onderdelen in actie. Ze begint met de teamsprint, daarna heeft ze met de individuele sprint en de keirin nog twee kansen op een medaille.

Powered by Calculate Your BMI