Tien jaar lang Grandslamfinales: Van Coria tot Halep

Tien jaar lang Grandslamfinales: Van Coria tot Halep

Maandag begint in New York het vierde en laatste Grandslamtoernooi van het jaar: de US Open. Het Amerikaanse toernooi is het 44e Grandslamtoernooi sinds 2004. In de tien verstreken jaren stonden een boel verschillende namen in de finales, zowel bij de mannen als bij de vrouwen. Van Guillermo Coria tot Simona Halep.

Foto: Justin Smith, flickr.com cc

Het aantal mannen dat sinds 2004 een Grandslamtoernooi won staat op acht. Zij zijn afkomstig uit zes verschillende landen. Het aantal verschillende nationaliteiten in de afgelopen 43 grandslamfinales bij de heren is dertien.

Het aantal vrouwen dat sinds 2004 een Grandslamtoernooi won is bijna het tweevoud van het aantal mannen. Maar liefst vijftien speelsters uit tien landen pakten een Grandslamtitel. Zestien landen stonden in de finale. Wat vooral opvallend is dat de laatste tien finalisten in de afgelopen vijf Grandslamfinales bij de dames afkomstig zijn uit tien verschillende landen. Oftewel tien uit tien dus.

In totaal stonden er tennissers uit 23 verschillende landen in de laatste 86 grandslamfinales (mannen en vrouwen). De Verenigde Staten en Zwitserland spannen de kroon. Beide landen waren vertegenwoordigd in 25 verschillende finales. België stond sinds 2004 veertien keer in een Grandslamfinale. Opvallende landen met een of meerdere finaleplaatsen zijn Cyprus, Zweden en Slowakije.

Aantal sets
Bij de Grandslamfinales voor mannen werd de finale sinds 2004 dertien maal in ‘straight sets’ beslist. In het merendeel van de partijen (dertig stuks) moest er een vierde of vijfde set aan te pas te komen. Roger Federer en Andy Roddick zorgden tijdens de Wimbledon-finale van 2009 voor de langste partij. De Zwitser ging uiteindelijk met de zege aan de haal nadat hij in de vijfde set met 16-14 te sterk was voor de Roddick.

Bij de vrouwen werd bijna 75 procent van de 43 finales sinds 2004 in twee  sets beslist. Slechts elf keer kwam het voor dat er pas na drie sets een winnares was. De finale die sinds 2004 het snelst beslist was, is de Roland Garros finale van 2005 tussen Justine Henin-Hardenne en Mary Pierce. Henin-Hardenne gunde de Française slechts twee games (tweemaal 6-1).

 

Aantal sets

 

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code
     
 

Powered by Calculate Your BMI